Naše milá Sisi

Naše milá Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372384/bmid_nase-mila-sisi-Zey-372384.jpg 4 19 5

Sami Habsburkové, především arcivévodkyně Žofie, její děti a snachy, jsou totiž vypravěči příběhů, které se čtenář dozví z jejich dosud nezveřejněných dopisů. Arcivévodkyně Žofie byla milujícím srdcem rodiny. Svou lásku předávala s intenzitou sobě vlastní dětem, snachám i vnoučatům. Byla nadšenou pisatelkou dopisů, které si pravidelně vyměňovala s četnými sourozenci, se svými dospělými syny i jejich manželkami. Tato rodinná korespondence však neinformuje jen o všedních událostech císařské rodiny, ale dotýká se i některých aktuálních historických událostí. Je nanejvýš pravděpodobné, že na základě publikování těchto dopisů historie přepíše mnohé kapitoly ze života císařovny Alžběty a arcivévodkyně Žofie.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Unsere liebe Sisi , 2008


více info...

Přidat komentář

Booky84
08.05.2023 4 z 5

Opravdu zajímavá kniha, která přináší nové informace prostřednictvím objevených dopisů. Úplně si mi nelíbí dopisy přímo v autorčině textu, to bych oddělila. Zároveň má autorka svůj názor, který čtenáři nutí, což mi také nepřijde úplně vhodné. Oceňuji seznam staveb (zámky, paláce, vily, rezidence) a osob - to mi přišlo zajímavé a nejsem si vědoma, že bych se s tím v nějaké knize takto setkala.

jalca
31.10.2020 4 z 5

Kniha byla hezká a zajímavá, ale občas mi vadilo, že se autorka snažila přesvědčovat o pravdě svého názoru.


Michalka98
29.06.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Přináší zcela jiný pohled na Sisi a její rodinu a dozvíme se zde také spoustu informací o životě její tchýně Sofie. Je pravda, že se nás autorka snaží přesvědčit o své pravdě a také bych dopisy více oddělila od textu autorky, ale i tak hodnotím plným počtem hvězd, protože kniha je zajímavá a pro mě jedna z nejlepších o Sisi.

Sisssi
15.03.2018

Autorka je zamilovaná do Habsburků a na jejích textech je to okatě vidět. Největším přínosem je to, že zveřejnila rodinné dopisy, ale její komentáře pokulhávají, navíc se záměrně vyhýbá čemukoli, co by rozbilo její "převratný" pohled na vztah Žofie a Alžběty (např. se vyhýbá neshodám ohledně stěhování dětí císařského páru). Nevěřte, že Alžběta a Sisi měly idylický vztah, ani nevěřte, že mezi nimi docházelo k vyhroceným střetům. Pravda je kdesi uprostřed.

DanteAlighieri
15.03.2018 4 z 5

Informačně velmi hodnotná kniha je plná Žofiiných dopisů (které zůstávaly dlouhou dobu neobjeveny), takže mě až tak nebavila, ale přesto si zaslouží čtyři hvězdy. Dozvěděla jsem se totiž věci, které zásadním způsobem upravily můj dosavadní pohled na Sisi a Žofii. Podle knihy bylo skoro všechno jinak, hlavně co se týká zažité představy Žofie coby zlé tchyně a Sisi v roli nešťastné snachy. Vlastně veškeré dosud vydané životopisy jsou údajně snůškou historických omylů. A nejvíc mě zklamalo, že za to ve velké míře může samotná Sisi, která prý po smrti Žofie nepochopitelně začala trousit nepravdy o tom, jak to mezi nimi bylo. Nebo že by někdo její slova překroutil? Dost mě mrzí, že úplnou pravdu se už asi nedozvíme.