Národ ďáblů. Proč si necháváme vládnout?

Národ ďáblů. Proč si necháváme vládnout? https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342509/bmid_narod-dablu-proc-si-nechavame-vladn-jKs-342509.jpg 4 2 1

Politolog Stein Ringen z Oxfordské univerzity nabízí čtenářům provokativní zamyšlení nad principy demokratického vládnutí: jak vláda přiměje občany, aby respektovali její autoritu? Každá vláda musí prosazovat i nepopulární opatření, od výběru daní přes vymáhání práva po dodržování předpisů. Podle Ringena na to však síla nestačí; občané musejí být ochotní se podřídit a nechat se vést. Autor tento politický rébus rozplétá bez rozpaků, na příkladu Spojených států a Velké Británie břitce a přesvědčivě demonstruje, jak se vytváří a udržuje národní kultura poslušnosti. Ukazuje, jakými cestami se musejí vydat vůdci, kteří chtějí vládnout pomocí autority spíše než pomocí síly a kteří chtějí, řečeno s Immanuelem Kantem, „udržet pořádek v národě ďáblů“.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy , Sociologie, společnost

Vydáno: , Masarykova univerzita
Originální název:

Nation of Devils: Democratic Leadership and the Problem of Obedience , 2013


více info...

peří
peří
10.07.2021 2 z 5

Autor, narozený v Norsku, chce "mluvit k těm, kdo nám údajně vládnou dnes", radí jim jak efektivně vládnout. Tak to já nejsem. Druhá řešená otázka, "jak se může populace chránit před nadměrnou koncentrací moci", je už zajímavá. Tu však autor řeší "ve své předcházející knize What Democracy Is For", zde ne.
Dále píše "Mým druhým cílem je hovořit k vůdcům v Americe a Velké Británii o našem současném úpadku". No dobře, koho to zajímá, ať si to přečte.
Pana Ringena velmi chválím, že to vše napsal již do úvodu a ušetřil mi tak čas. (Knihu jsem několikrát "ochutnal" a odložil, než jsem si ten úvod konečně přečetl, ale to už je můj problém).
Zaujal mě jen popis vlivu investic, předpojatosti a transgrese, str 151-5, které vedou k dysfunkčnosti oficiálních mocenských struktur.
Z mého pohledu je ta kniha spíše vědecká práce (napsáno v Oxfordu, rejstřík a seznam zdrojů jsou výborné) a ano, je inspirativní.

Štítky knihy

sociologie politologie

Autorovy další knížky

Stein Ringen
norská, 1945
2018  74%Perfektní diktatura. Čína ve 21. století.
2017  70%Národ ďáblů. Proč si necháváme vládnout?

Kniha Národ ďáblů. Proč si necháváme vládnout? je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x