Nanits Chronicles

Nanits Chronicles https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472369/bmid_nanits-chronicles-K5W-472369.png 4 79 23

Nanits Chronicles je originální komiksová série z blízké, ale i mnohem vzdálenější budoucnosti, která sleduje osudy tří hrdinů na pozadí mnohem větších událostí formujících zásadně budoucnost planety Země. 2050 – Harry je ostřílený pistolník ze Scarova gangu a žije ve světě trhaného na kusy smrtící pandemií. Všechno se zkomplikuje v okamžiku, kdy gang cestuje do Santa Fe, aby přivezl cenný náklad. Něco se ale pokazí. Něco se strašně pokazí a Harryho život se obrátí vzhůru nohama. 2177 – Díky sloučenině NANITS je nákaza, jež sužovala svět na planetě Zemi minulostí. Lidstvo povstalo z úpadku a znovu vzkvétá. Z Marsu, který existuje jako svobodná republika nezávislá na Zemi, přilétá delegace, jejíž členem je i mladá marťanka Nia. Ta se zaplete do spiknutí, které ohrožuje život nejen jí, ale i osud všech obyvatel planety Země. 2225 – Špinavá cyberpunková detektivka, ve které se do temných zákoutí černého trhu vydává detektiv Frinkle, zlomený muž poháněný hněvem a touhou po pomstě. Jeho jediným cílem je ochromení černého trhu a výroby nebezpečné napodobeniny NANITS. Cesta za odhalením toho, kdo za výrobnou napodobeniny stojí, se ukáže jako mnohem nebezpečnější, než se na první pohled zdálo.... celý text

Přidat komentář

Disease
02.01.2024 3 z 5

Kresba je fajn, ale trpí to běžným neduhem českých scénáristů (i filmových) a to jsou dialogy, které navíc místy působí jako špatný překlad z angličtiny. V té první scifi části jsem měl pocit, jako bych četl něco z Ábíčka. Nicméně jsem rád, že jsem po tom v knihovně na blind sáhnul.

Profesorskey
22.10.2023 2 z 5

Mám radost, že tohle dílko vzniklo v našich luzích a hájích. Kresba je absolutně suprová. Za tu dávám plný počet bodů. Svět je představen a popsán také velmi povedeně (a to hned třikrát). Ale obsahová stránka děje, to je úplně jiná...

V knize jsou tři příběhové - časové - linie. První mě absolutně nadchla, rychlé představení světa, uvedení do dění a bum - akce. Hltal jsem stránky, všeho tam bylo dost, děj skvělý, člověk se těší na vyústění a v nejlepším přišlo intermezzo. Návrat do období temna, do období vrcholného úpadku civilizace. A do příběhu vendety. A když se měl strhnout ten největší boj, přišla bez závěru třetí časová linka z předaleké budoucnosti, která je sužována překupníky, gangy a zkorumpovanými poldy, která je navíc zase poháněna jednoduchou pomstou. Tato časová linka byla jako jediná dokončená natolik, že ten otevřený konec beru. Ale mít v knize tři otevřené konce, z nichž jen jeden je dostatečně ukončený, je pro mě jako čtenáře vážně otravné... chápu, že je to první díl, a chápu, že se tu vytváří série a že to bude dovysvětleno v dalších dílech, ale tahle knížka byla vytvořena proto, aby si čtenář koupil další díl, nebo tak mi to alespoň přijde.


Terva
08.09.2023 3 z 5

Pro většinu lidí
je jediným
smyslem života
přežít
za každou cenu.

Já vám pořádně nevím. Na komiks jsem se docela těšil, ale po přečtení mám podivné pocity. Nějak jsem asi plně nedokázal pochopit, co nám tvůrci chtěli říct. Ale pojďme od počátku. Po prolistování musím uznat, že kresby jsou celkem povedené. Příjemné. Jak ty od Briana Terrera tak i ty od ostatních tvůrců. Celkem se na kresbě podílelo pět tvůrců. V kresbách vlastně není skoro žádný rozdíl, tak máte stále pocit, že kreslí jedna a tatáž osoba. Barvy jsou tlumené a spíše táhnuté do tmavých odstínů. Převážně barvil Ondřej Hrdina. Po této stránce je to dobré.

Citát: Kdyby ti šla práce jako kecání, už by to bylo hotový.

Scénář, to už je horší. Když jsem byl v půlce této knihy, zjistil jsem, že jsem vlastně nic nezjistil. Příběh se posunul jen kousek, ale nikdo nic nevysvětlil. Stále se mluví o technologii Nantis (nanoroboti), ale nikdo pořádně nevysvětlí, proč je tak pro člověka důležité, ho mít v těle. Tak že jsem tak nějak jen mechanicky četl, a čekal, co přinese další stránka, další kapitola . . . nebo se snad podstatné dozvím až v epilogu? Bylo to nejasné. Ale alespoň jsem se kochal kresbou, protože spousta dialogů nemá to správné grády. Většinou jsou to jen tlachy o ničem. Neměl jsem z tohodle pořádný očekávaný požitek. Navíc je v tom strašně sprostých slov, což by mě tak nevadilo, ale někdy jsou použita úplně zbytečně až nesmyslně. (Asi na popud mistra K.) Kdepak, jen za 50%

Citát: Nesnáším střelbu do zad, ale když to jinak nejde. . .

NemmamSlov
18.07.2023 5 z 5

"Ako som povedal, človek musí byť pripravený na všetko. Všetko mať naplánované dopredu a počítať s každou situáciou, ktorá by mohla nastať. Je to pravidlo dnešného sveta a toto pravidlo sa snažím neporušiť."

Nanits Chronicles má krásnu kresbu a výborne spracovaný príbeh. Jedinou nevýhodou je iba veľkosť a váha knižky. Táto kniha je dôkazom, že aj češi dokážu vyrvoriť komiks na svetovej úrovni.

Nanits príbeh začína pohromou v tvare vírusu, ktorá skoro vyhubila ľudstvo. Mars sa odtrhne od Zeme a aby zabránila šíreniu coroby, nepríjma na svoju planétu žiadnych pozemšťanov. Trošku to pripomína COVID, ale dobre vsadený do príbehu. Samozrejme po niekoľkých rokoch, keď už spoločnosť na Zemi upadala, sa našiel liek proti ochoreniu v podobe nanits. Vzniká obrovská korporácia, ktorá má nastarosť aby sa podovné epidémie neopakovali.

Kniha obsahuje 3 príbehy, ktoré na konci celkom nadvezujú. Kresby sú plné akcie a farieb. Oko sa nemôže vynadívať. Teším sa na pokračovanie.

Neo1tex
04.03.2023 4 z 5

Krásná kresba. To především. Rozdělení příběhu do několika samostatných streamů je ze začátku lehce matoucí, především do chvíle, než člověk pochopí, že příběh na konci knihy nekončí, ale začíná. Kniha je tlustá, ale to především díky kvalitnímu papíru a taky velkým kresbám přes celou stránku. Rozhodně to stojí za pozornost a těším se na další díly.

Fifineek
04.12.2022 5 z 5

„Papír nikdo nehackne.“

Ostřílený pistolník Harry, který dychtí po pomstě. Mladá a krásná marťanka Nia, která přiletí poprvé na Zemi a zaplete se do velmi nepříjemné záležitosti. A nakonec drsný detektiv Frinkle, který si dal jako životní poslání vyčistit černý trh od napodobeniny sloučeniny NANITS.
Každý z této trojice je zasazen do jiného časového období a díky tomu můžeme sledovat jak se nemoc Flua objevila, jaké měla následky na lidstvo, jak se ji podařilo vyléčit sloučeninou NANITS a vše poté.

Výborný český komiks, který nemá obdoby. Přesně touhle větou bych Nanits Chronicles popsal. Akční, vtipný, drsný a chvílemi až moc realistický. I přesto, že má komiks 400 stran, tak jsem ho měl přečtený během chvíle a následně se jen kochal grafickým zpracováním, které se opravdu povedlo! Komiksu nemám opravdu co vytknout a těším se na další díl!

Jsem rád, že mám další knihu, kterou budu doporučovat všude kudy projdu!

špulo
11.08.2022 4 z 5

Toto je naozaj trochu mätúce dielo a veškeré tunajšie žehranie verzus chválenie je plne opodstatnené. Ani nemám k tomu čo dodať, len by som opakoval po druhých. Bavilo ma to, prečítal som to behom pár hodín a teším sa na pokračovanie. A možno by som ešte....... ;))

Rowana
20.05.2022 4 z 5

Kresba mě chytla. Příběh, nu ta první část hodně, to jsem byla velice zaujatá i napnutá a zvědavá, co bude dál. A ono... nic. Neukončeno. Přeskočíme v čase do minulosti, do dnů, už byl svět v rozkladu a pak ještě ve vyprávění znovu časový skok dozadu, a občas mi tam něco chybělo. Je tento komentář zmatený? No, já byla při čtení kolikrát dost zmatená také. Zvláště u toho prostředního příběhu z "minulosti". Občas mi přišlo, že tam někde něco chybí, nebo je něco přehozené.
Poslední příběh byl zajímavý, jeho konec mě trochu usmířil. Pokud opravdu bude někdy nějaké další pokračování, možná ho i zkusím. Třeba nebude působit tak zmateně jako tento (můj komentář).

Korejš
02.02.2022 5 z 5

400 stran - 3 časové osy - 3 večery prožité prohlížením krásně namalovaných obrázků se skvělými barvami. K dokonalosti už tomu chybí jen aby to krom scénáře i kreslili Češi protože jak tu v komentářích píše Kapis - Věc v našich luzích a hájích nevídaná. A tak je to stříbro mé knihovny :) těším se na další díl

Chaoticum
29.12.2021 2 z 5

No nevím. Je hezké, že to vzniklo u nás. Ale v roce 2021 to opravdu není jediný komix, který by tu byl k sehnání. Je dost s čím porovnávat a nemůžu říct, že by mě tento počin nějak zásadně uchvátil. Pro mě je Nanits Chronicles zklamání roku.

Kniha samotná je zpracovaná ve velmi dobré kvalitě - tisk, vazba, přebal. Všechno perfektní. Artbook totéž. V tomto směru nemám co vytknout.

Kresba je také na fajn úrovni (na můj vkus). Není to nějaké osobitá pecka typu Hellboy, ale rozhodně to ani neurazí. Michal Petrus zjevně odvedl jako art director docela dobrou práci. Nicméně tady je vhodné podotknout, že všechny kresby obstarali zahraniční výtvarníci. Tedy nic moc "českého".

Nanits bohužel silně pokulhávají scénáristicky. Kniha je rozdělená do tří příběhů. Ani jeden z nich není ukončený a působí to velmi neuspokojivě. Asi rozumím co byl záměr. Ale ve chvíli, kdy je pokračování nejisté a v nedohlednu to je velmi špatné rozhodnutí. Hlavně když se něco jmenuje "Chronicles" a nikde není ani zmínka, že to je pouze první díl, tak prostě očekávám, že dostanu smysluplně ukončený příběh, ne tři náhodně spojené povídky bez konců.

První příběh skvěle vtáhne čtenáře do děje. Vlastně nevím, co bych tomu mohl vythnout. Postavy, příběh i futuristická atmosféra se hodně povedly. Všechno dává více méně smysl. S hlavní postavou se dá jednoduše sžít a prožívat příběh. Má to jeden háček. Příběh je neurvale utnut a nahrazen nějakou podivností ve stylu divokého západu.

Druhý příběh je naprosto zbytečný. Nedává nic zásadního navíc. Je zmatený a často působí jakoby někde vypadla stránka nebo autoři zapomněli dokresit pár políček. Téměř nulová návaznost na cokoliv dalšího. Nemám chuť číst případné pokračování.

Třetí příběh je v podstatě jen jedno (nejen) noirové klišé za druhým. Kniha se tváří, že se děj odehrává v roce 2225, ale reálně to není poznat. Neměl bych problém věřit kdyby to bylo spíše 2025. Nevím jestli autorům došla inspirace nebo síly nebo peníze. Úplný konec to trochu zachránil, ale bylo to jen tak tak.

Kdyby se celá kniha věnovala prvnímu příběhu a ten zbytek byly jen nějaké drobné odbočky pro spestření, tak bych s tím asi neměl problém. Ale takhle jsem dostal jen tři příběhy bez konců, z toho dva celkově dost neuspokojivé. V situaci, kdy je asi dost nejisté zda vůbec bude nějaké pokračování z toho rozhodně nejsem nadšený.

To co je na knize nejvíce české - scénář Roberta Kaločaie - je vlastně to nejhorší a největší slabina celé knihy. Na to že to vznikalo od roku 2006 jsem čekal něco výrazně propracovanějšího. Ale spíše to je "over engineered" a zároveň "underdeveloped" (nevím jak to vhodně přeložit, možná jako "překombinované a nedotažené"). Možná to všechno nějak smysluplně spojí druhá kniha (pokud vznikne). Osobně však necítím žádné velké nutkání to zjistit.

RaptoR
02.11.2021 4 z 5

Na české poměry fakticky dobrá věc. Sympatičtí hrdinové a drsné hlášky. Nádech kyberpunku a postapo. Doufám, že tohle není konec!

Kapis
04.10.2021 5 z 5

Věc v našich luzích a hájích nevídaná!

Mám k tomu sice své lehké subjektivní výhrady, být to z anglosaského světa, tak dávám 3,5 hvězdy, protože by to nebylo nijak extra výjimečné, že ale i u nás mohou vznikat tak zajímavé a dobře kreslené věci jednoznačně plná palba.

Ty drobné výhrady spočívají v přílišné akčnosti, různé souboje zabírají až moc místa, trochu více mluvení v konspiračním a zkorumpovaném prostředí bych ocenil více. Jak mi vadil otevřený konec prvního příběhu a dočkal jsem se ho i u druhého, pochopil jsem, že to je záměr a v rámci celé knihy mi to ve finále nevadilo. No a samosebou nejvíc mě vždy nebaví, když padouch má našeho hrdinu na mušce, ale místo toho, aby ho hned odpráskl, tak se vykecává a vykecává, aby dal hrdinovi čas a skončí to jako vždycky. U toho ještě samozřejmě napráší všechny, kdo ho platí a kdo je do toho namočen.

Obzvlášť bych si to rozmyslel, pokud hrdina právě vyvraždil celou továrnu zabijáků, včetně toho nejkrutopřísnějšího drtiče lebek, kterému prorazí rambonožem hlavu skrznaskrz. Pak se asi sebevědomě nevykecávám, ale snažím se toho hajzla sejmout co nejrychleji, ne? Vylít si srdíčko můžu pak nad jeho mrtvolou:))

Ale to jsou takové drobnosti, které k akčnímu dílu tohoto ražení holt patří a já jsem nadmíru spokojen, artbook taky moc pěkný, pokud budou další díly, které budou rozpracovávat ty useknuté konce, tak do nich určitě půjdu.

DennisMoore
19.09.2021 4 z 5

Pánové vzali kousek od všeho, co mají očividně rádi (od Blade Runnera přes Matrix po Šíleného Maxe a Sin City) a spojili to v opravdu zajímavý a povedený komis, který sice z mainstreamu nijak nevyčnívá, ale ani se v něm neztratí. Příjemně objemná kniha zve na výlet do nového světa, který představí ve skvělém prologu a v němž rozehraje několik zajímavých příběhů, z nichž ty první dva jsou skvělé a třetí je podle mě bohužel nejslabší, protože spíše než drsná škola je to hra na drsnou školu a jakkoliv se hlavní hrdina snaží, není žádným sci-fi Philem Marlowem nebo Marvem, ale jen moc a moc (vnitřně) upovídaným borcem z béčkového filmu. Nanits Chronicles toho ve výsledku napoprvé možná víc slíbí než do budoucna než přinesou, ale čtení je to solidní, promyšlené a krásně nakreslené. A navíc naše.

MARTh
18.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Parádní dílo - ze strany autorů dokonale propracovaný a svým způsobem (z hlediska zpracovaného tématu) aktuální příběh a skvělá kresba, to je to, co dělá tento komiks naprostou peckou (podle mě nejen na poli českého komiksu)....velmi se mi líbilo závěrečné "propojení" prvního a třetího příběhu. V případě intermezza a Harryho příběhu jsem se v průběhu čtení těšil na to, jak se Harry vypořádá s protivníky, takže otevřený konec mě nejprve trochu překvapil, ale zase si čtenář může domýšlet "svou" verzi příběhu. Eventuálně se těšit na případné pokračování :-)

Mickhesh
25.07.2021 5 z 5

Dobrý komiks pro dospělé, 80% scénář + 10% kresba, pěkných 90%. Suprové zpracování, pevná vazba, zadarmo to však není..

robin9739
18.07.2021 5 z 5

No, kde začít... Dlouho očekávaná věc, komiks jenž vznikl z velké části u nás s ambicemi světového formátu... Už jen toto vás donutí si tuto obrovskou bichly přečíst.
Ano, komiks je technický naprosto dokonalý. Držíte v ruce nějaké to kilo v pevné vazbě s krásným barevným přebalem. Každá stránka je umělecký skvost. Kresba, kterou dělali sice zahraniční kreslíři je naprosto famózní - je krásná, barevná a moderní. Je jasné, že ve světě je už spousta takových komisku ale z Nanits mám větší radost jelikož je to český projekt a to oceňuji. Jediná malá chybka v technické stránce je ta, že mi občas přišel komiks moc tmavý, hodně černé a celkově v horším světle i kresba někdy trochu zanikala.
Technická stránka 5/5.

Teď k příběhu, máme zde prolog i epilog, který je v tomto komiksu za mně velmi důležitý pro celkový pohled na svět a to co se v něm odehrává. Navíc epilog funguje jako tmel celého příběhu ale nebudu spoilerovat. Svět a jeho situace je to nejlákavější na tomto příběhu. Celé to je velmi propracované, je tam spousta malých nuancí a různých detailů, které povznášejí celý komiks na výší úroveň. Dále je komiks rozdělen do tří hlavních příběhu, každý se odehrává v jiné době (2050-2225). Takže zde máme spoustu prostoru pro tvorbu a velkého množství různých odkazů i legend.
První příběh je nejlepší, je to vstup do Nanits, vtáhne vás a vlastně tak zaujme, že i další dva slabší příběhy vás baví hlavně už jen ze zvědavosti. Zbylé dva příběhy mají každý něco do sebe. První je těsně po propuknutí epidemie a jedná se o postapokalyptické období, kde svět teprve čeká na svou záchranu a obnovu. Zde si mi nejvíce líbila špinavá uvěřitelný kresba a díky ní až westernova atmosféra... Poslední příběh byl prostě cyberpunková jízda, kde se více zabíjelo než přemýšlelo ale mě to bavilo. Navíc si myslím že hrdina tohoto příběhu bude v dalším pokračování důležitý článek. Ano komiks by měl mít pokračování a my ho chceme už teď...

GoodGames
13.07.2021 4 z 5

Nanits Chronicles je výrazným komiksom, ktorý je naozaj kvalitne spracovaný. Aj keď sú za kresbu zodpovední autori z rôznych kútov sveta, hlavný námet, scenár, lettering a farby majú na svedomí šikovné ruky českých autorov. Ak hľadáte kvalitný sci-fi komiks, máte radi cyberpunk či neo noir, rozhodne vám má čo Nanits Chronicles ponúknuť.

Fuckenbrau
12.07.2021 4 z 5

Nanits jedou na vlně obřího hypu, ale já se k němu musím přidat! V první fázi si musíme číct, že je neuvěřitelné, že takovejhle světovej comics pochází z ČR. Já když před lety viděl tenhle projekt, tak pak se dloooouho nic nedělo, tak jsem na něj úspěšně zapoměl. No a ejhle, náhle se vyklubal!
Tlustý book nám přestavuje svět různě daleké budoucnosti po virové nákaze. No a tři různé scifi styly, v různých období, nám ten svět krásně vykreslí a myslím že řemeslně to je zmáknuté skvěle. Ke konci se nám vše krásně propojí a my jsme navnaděni na další díl!
Najmutí kreslíři odvedli výbornou práci a dokonale se do scifi stylu hodí.

Nejvíc se mě líbilo postapo westernové Intermezzo, pravda, ve kterém byla kresba chvílemi zmatená.

Covenant
12.07.2021 4 z 5

Zpracování této knihy, se mi velmi líbí. Svazek něco váží a je dobrý pocit, mít ho v ruce. Je rozdělen do tří částí, z nichž žádná není ukončena. Vlastně se ztotožňuji z komentářem Rawena616. Třikrát po sobě přerušovaná soulož, je více, než výstižné. Je docela naprd, přečíst tuhle bichli a zjistit, že jste si jenom k něčemu přičichli a teď co? Kdy bude pokračování, když tenhle mazlík vznikal od roku 2006? To už se dřív dočkám Stotřicítky od Nikkarina. Ha ha. Sice bych byl raději, kdybych četl jen jeden ukončený příběh, ale jak se ukázalo ke konci, budou propojovačky. Poslední byl opravdu nejslabší. Ale ne, že by byl špatný. Prostě v porovnání z předchozími... Také to nebylo dost originální a vybavil se mi Marv ze Sincity, kterému tedy nesahá ani po kotníky. Jak scénáristicky, tak výtvarně. A též mě "bil" do očí, červený laser ze zaměřovače a jiné krkolomnosti. Přesto mám špatný pocit z toho, že stále kritizuji. Otočme tedy list. Výsledek mě nadchl. První příběh, byl opravdu skvělý a chtěl bych vidět víc. V době pandemie, se člověk i jaksi víc, do něj ponoří. Mně osobně se, ale líbil i druhý, který, jak zmínil Norri, připomíná Skalpy, či muže hněvu od Aarona. A to já rád. Taky rád postapo a k tomu ten vizuál. Nádhera. Takže co tu máme. Skvělý rozjezd, ale já chci víc!

Rawen616
30.06.2021 3 z 5

Rozporuplné. To je asi nejvýstižnější slovo pro tenhle projekt, který sleduji od jeho počátku. Přijde mi jako hrozná škoda, že se autoři původně vydali cestou vymýšlení té prohlížecí aplikace na tablety a ten komiks byl spíš jakýsi bonus k tomu. Ono to možná zní "cool" mít komiks se zvukem a efekty a na tabletu ale popravdě - neznám snad jediného komiksového fandu který by podobný nápad nebral jen jako úlet či zpestření a nezůstal dál věrný tomu co je na komiksech to krásné - tedy možnost mít v ruce pořádnou bichli plnou skvělých obrázků a klid ke čtení kde zvuky a další doprovod obstará vaše fantazie. Nebýt tohohle nápadu tak jsme mohli dostat komiks Nanits už před lety, hezky na papíře a možná už to mohla být několikadílná sága. Je mi až těžko když si představím kolik práce to muselo dát. Udělat to nejdřív pro tu aplikaci a následně to zpětně předělávat do klasické formy aby to mohlo vyjít jako papírová kniha. No už se stalo a autoři to také pochopili a tak tu tedy máme Nanits na papíře. Jaké to tedy je?

Zpracování je opravdu fajn a odpovídá západnímu komiksovému nadprůměru. Je trochu nefér knihu prezentovat jako český komiks, protože českého to má jen scénáristu, nějaké ty editory a vyšlo to u nás. Kresbu totiž obstaralo několik zahraničních autorů a čeští výtvarníci nedostali prostor - popravdě chápu proč, tenhle "marvelovský" styl kresby u nás skoro nikdo nedělá(subjektivně jsem za to rád, protože americký styl kresby opravdu nemusím) Rozhodně neurazí, v českém prostředí výrazně vyčnívá ale zároveň také úplně nenadchne pokud máte komiksově načteno a nakoukáno, protože snaha být co nejvíc klasickým mainstream komiksem západního střihu neumožňuje nějakou velkou kreativitu. Ocenit musím coloring, ten je opravdu na skvělé úrovni a to i přesto, že taktéž nemám rád digitální barvy. Co se příběhu týče, ten je výborně rozehrán a svět výtečně představen ale bohužel to sráží fakt, že kniha obsahuje hned tři příběhy, které mají všechny otevřené konce! A samozřejmě končí vždy když to začne být zajímavé. I když je v knize napsáno, že jde o první část většího celku a v budoucnu se nejspíše dočkáme dalších dílů, nepovažuji tenhle přístup za šťastné řešení. Je to pak trochu jako dostat třikrát po sobě přerušovanou soulož, což jak uznáte není úplně příjemný zážitek. Navíc z příběhů nejvíc upoutá hlavně ten první, který představí svět a rozehraje zajímavou konspirační partii, načež ji v nejlepším utne. Druhý odehrávající se v "postapo" období mi přišel slabý a i dost nepřehledný a popravdě bych se bez něj i obešel. Navzdory tomu se mi u něj asi nejvíc líbila kresba - byla hezky "špinavá" - aspoň malý pokus o odklon od nudné "marvelovské sterilně čisté kresby". Poslední je už jen čistá cyberpunk noir akce, navíc s několik nepříliš dobrými klišé (např. sniper s prvotřídním dalekohledem na sebe upozorní laserovou tečkou zaměrovače, což nedává smysl vůbec používat když máte na pušce dalekohled a nechcete být odhaleni, ukecaní padouši dávající hrdinovi spoustu času na protiakci atd.) A i ohledně kresby je poslední příběh nejslabší a působí jako dělaný ve spěchu. Pokud ale bude dvojka, rozhodně si ji rád přečtu.

Takže verdikt? Po dočtení jsou mé pocity z tohoto "prvního českého komiksu západního střihu" velmi rozporuplné. Jak už jsem řekl- NENÍ to český komiks. Vyšel u nás, má českého scénáristu ale nakreslený u nás nebyl. Kdyby se autoři vykašlali na celou tabletovou aplikaci a tři příběhy a místo toho udělali jeden uzavřený (ten první z knihy)tak jsme tu mohli mít příjemnou "českou" scifi pecku. Takhle bohužel zůstává pachuť rozčarování. Nezbývá než držet palce aby se tenhle díl autorům vyplatil a dočkali jsme se v budoucnu pokračování. Náběh na úspěch tady rozhodně je.

PS: Ano, moje recenze je výrazně přísnější než třeba u Hustýho nářezu, což je také český komiks nemající artové ambice jako řada jiných českých komiksů. Ten byl ale dílem jedné autorky a de facto krví a potem vydřenou fandovskou záležitostí. Nanits si léta budují auru velmi profesionálního projektu světové úrovně se zapojením celé řady zahraničních autorů a proto si tak na sebe šijí bič daleko přísnějšího oka recenzentova.

Štítky knihy

kyberpunk

Autoři knihy

Michael Petrus
česká, 1986

Kniha Nanits Chronicles je v

Přečtených90x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst18x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x