Náměsíčný průvodce Prahou

Náměsíčný průvodce Prahou https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230953/namesicny-pruvodce-prahou-230953.jpg 5 15 7

Kniha českého spisovatele obsahuje v sedmi oddílech půvabný soubor moderních báchorek, apokryfů a veršů, inspirovaných Prahou a její historií.

Přidat komentář

3nitka
09.06.2019 5 z 5

Naozaj krásne čítanie. O chlupatém kaktusovi, Proč mají lékaři studené uši…
Čo sa všetko človek nedozvie o Prahe:)

Vojslava
08.10.2017 5 z 5

Knihu jsem četla už před mnoha lety, ale s chutí jsem se k ní vrátila - stala se mi tehdy zajímavým průvodcem po některých pražských místech a ze specifického humoru, moudrosti a zajímavých náhledů nejen na místa a jejich atmosféru, ale i obecných postřehů k lidským povahám čerpám ještě dnes.


Matematicka
09.08.2017 5 z 5

"Pokud komín, pumpa, strom vstoupí do příběhu, jako by náhle už nebyly tak odkázány na svá dosavadní stanoviště, byť je tam většinou lze i potom spatřit. Nosím je s sebou, i kdyby mi je zbourali. Tak příběh zachraňuje, vykupuje ze stínu zmaru, ba vrací život zaniklému. Lpění na věcech, pocit, že bych nemohl žít bez střechy protějšího domu, a nejspíš i leccos z toho, co nazýváme „láskou k vlasti“, je vpravdě špatné svědomí, že kdyby se „to všechno“ dnes propadlo do země, zmizí to nerozpoznáno; nebudu schopen o tom nic kloudného vyprávět; neobjevil jsem to, jen jsem si na to zvykl, jen si bez toho „nedovedu život představit“. Kdybych ty věci znal z příběhu, osvojil si je vyprávěním, úzkost o ně by polevila, smířil bych se s jejich koncem, jako jsem díky jinému příběhu smířen se svým."
Přemysl Rut, Děj a dějiště (1996)
Přesně v duchu těchto svých slov odjinud zde Přemysl Rut v 7x7 krátkých básních a povídkách oživuje Prahu množstvím příběhů plných fantazie a hravosti, ale také podnětů k zamyšlení nad naším vezdejším životem v Praze i jinde. Ráda jsem si přečetla, děkuji příteli za doporučení a doporučuji dál.

jan7830
06.04.2017 5 z 5

nádhera

babicka_amalka
18.02.2017 5 z 5

příjemné a pohodové čtení; Rutovy texty mám ráda a ani tento nebyl zklamáním;

zanzara
24.04.2015 3 z 5

Nejvíc se mi líbilo, že na konci knihy byl uveden opravdový seznám objektů, o něj se vypraví v povídkách, a k tomu i z pěknými fotky. Je mi jen lito, že popisy míst byly tak krátké a nepřesné. Když bych byl vydavatel, přidal bych ke knize mapu těch objektů - rád bych je prostě někdy objevil ve městě. Ne všichni jsme Pražane.

Alma-Nacida
12.03.2012 5 z 5

Průvodce pro romantiky a mimoně, moc pěkná a vtipně napsaná knížka.