Divadlo Járy Cimrmana: Dodatky

Divadlo Járy Cimrmana: Dodatky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109210/bmid_divadlo-jary-cimrmana-dodatky-OIM-109210.jpeg 5 29 5

Divadlo Járy Cimrmana série

< 12. díl >

Další svazek souborného díla Divadla Járy Cimrmana obsahuje studii Zdeňka Svěráka o historii vzniku a vývoji tohoto svébytného divadelního ansámblu. O tom, kdo je skutečně Jára da Cimrman, rozvíjí hypotézy Přemysl Rut. Druhou část publikace tvoří rejstřík jmen, názvů a pojmů z her Divadla Járy Cimrmana, jak se objevovaly v průběhu let 1967–1992. Pro celkové dokreslení fenoménu Cimrman knížka závažná, až klíčová. 4. vydání.... celý text

Přidat komentář

kap66
20.11.2022 5 z 5

Jak já to mám nastavené: znalosti o Cimrmanovi zvyšují v mých očích IQ onoho znalce, schopnost citovat z her a seminářů mu u mě otvírá dveře a vyjádření lásky k Cimrmanovi mu otvírá dveře až do mého srdce.
Historie divadla (skvělým doplňkem je film Nejistá sezóna); výroky papalášů musely poskytovat autorům spousty materiálu. Se zájmem jsem zaznamenala jména Josef Škvorecký (v roli nepřekvapivé) a Jiřina Švorcová (v roli přesně opačné).
Doslov Přemysla Ruta ze mě dělal chvílemi podobného nechápavce, jakými byli první posluchači Nealkoholické vinárny U pavouka: dělá si ze mě Rut legraci, nebo je to opravdu seriózní rozbor? Nato jsem se zastyděla. Vždyť je to jasné! Všechno je to pravda – viz závěr vycházející z Cimrmanovy filozofie externismu:
„Jestliže cesta za Cimrmanem je cesta do prázdna – čím víc o něm víme, tím přesvědčivěji je jeho existence vyvrácena -, znamená to jen, že Cimrman vyplňuje souvisle celý prostor svého okolí a jedině v místě, k němuž směřuje bádání, Cimrman není. DJR je de facto jen jakási prázdná bublina v souvislém cimrmanovském masivu. Jinými slovy, CIMRMAN JSME MY.“
A jestli chcete ušetřit čas, přeskočte Rejstřík jmen, názvů a pojmů – hlavně jím nelistujte! Nebo vám padne zrak např. na „Běž domů, Ivane (ze hry Posel z Liptákova) – svatební píseň, která se zpívá v Dolánkách“ – nebo na cokoliv jiného – a máte odpoledne v čudu.
(Skvělý komentář, 1amu! Snad ta pochvala doletí za Vámi až do Českého nebe.)

1amu
25.06.2018 5 z 5

Velmi potřebná publikace pro ty, kteří se na vědecké bázi zabývají dílem "Největšího Čecha". Ve 4.vydání z roku 2003 se mimo jiné dočteme pod heslem František Josef I. : rakouský císař, který nastoupil na trůn r.1848. Teprve z této publikace jsem zjistil, že Jára da Cimrman napsal císaři dopis, aby roku 1900 buď odstoupil, nebo zemřel.
Při návštěvě v Bad Ischlu jsem navštívil zámeček (nyní muzeum), který dostali darem novomanželé, tedy císař F.J. I. a Elisabeth Amalia Eugenia, Herzogin in Bayern, rakouská císařovna a korunovaná královna uherská, zvaná Sissi (*1837-+1898) jako svatební dar.
Pečlivou prohlídkou a dotazy u průvodkyně jsem zjistil, že tento důležitý dopis JdC jaksi prostě zmizel ! Nikdo o něm nic (prý) nevěděl, neslyšel......
Zde se nabízí široké pole pro bádání zejména těch, kteří se zabývají alternativní historií.
Představa, že starý císař odstoupí je lákavá (smrt mu nikdo nepřeje). Na trůn nastoupí arcivévoda Ferdinand d, Este ! Relativně mladý monarcha s mnoha pokrokovými plány. Považte ! Nebylo by Sarajevo, nebyla by I.sv.válka, možná ani ta druhá, protože zneuctěný frajtr Hitler by se stal buď malířem pokojů, nebo malířem čehosi jiného . Nebyl by napsán Švejk ! Atd. atd. atd. Svět by uspíšil průmyslovou revoluci. Ani mužíci na Rusi by nepovstali, V.I.Uljanov by si žil spokojeně ve Švýcarsku,kde by v klídku psal své slátaniny a Josif Visarionovič Džugašvili by bručel v base, v lepším případě na zdravém sibiřském vzduchu v t.zv. vyhnanství. Po propuštění by možná splnil přání své matky a stal se knězem (?)
Car Mikuláš se dvorem by měl nejspíše z bolševiků srandu.
Ze všeho uvedeného vyplývá, že Největší Čech viděl hodně daleko. Bohužel (tak jako vždy) jej potkala jeho životní smůla. Rakušáci jeho dopis kamsi zašantročili (nebo spálili ?).
Pro toto vše výše uvedené doporučuji tuto knihu Dodatků číst velice pozorně. Možná, že zjistíte další převratné možnosti. A také se můžete svou pilí dostati až k oné kýžené nehynoucí slávě, což je onen zatím nedosažitelný Cimrmanův Olymp !


magnolia
21.01.2016 5 z 5

Dozvíte se v ní to základní o historii DJC, posloužila synovi při psaní maturitní práce.

Iwíček
14.01.2016 5 z 5

Kniha se mi velice líbila, protože mi přiblížila divadlo, které mám moc ráda a jehož tvůrců si vážím.

pkweb.eu
31.03.2015 3 z 5

DJC mám rád a v historii jsem se dočetl několik faktů, které jsem nevěděl. Druhá část s rozborem díla mě nebavila.

Autoři knihy

Zdeněk Svěrák
česká, 1936
Přemysl Rut
česká, 1954

Kniha Divadlo Járy Cimrmana: Dodatky je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce42x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x