Nalezenec

Nalezenec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462845/bmid_nalezenec-1Yc-462845.jpg 4 95 34

Londýn, rok 1754. Šest let poté, co Bess Brightová ponechala svou novorozenou dceru v londýnské nemocnici Foundling Hospital se pro ni vrací, v obavách, zda děvčátko během této doby nezemřelo, jako se to stalo už tolika odloženým dětem. V nemocnici se ale dozvídá, že si holčičku už někdo vyzvedl. Kdo to byl a proč to udělal? Bess se rozhodne po své dcerce pátrat a toto rozhodnutí navždy změní její život.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Foundling , 2020


více info...

Přidat komentář

bosorka78
21.12.2023 5 z 5

První kapitola u mě vyvolala pocit , že to asi nedočtu ,o čem to vlastně bude dál ? A pak mě to tak vtáhlo do děje,že jsem se nedokázala odtrhnout od čtení. Krásný příběh ,popisy špinavého Londýna byli skvělé i ta rozdílnost bohatý a chudý byla hezky popsána. Určitě doporučuji..

iška
08.10.2023 4 z 5

Námět hodný Daphne du Maurier. I když ta by ho pojala poněkud více dramaticky. Tady, i když jde o dost složité téma, vše plyne tak nějak pohodověji, tedy alespoň pro čtenáře. V tuto chvíli jsem přesně něco podobného potřebovala a tak kniha splnila mé očekávání.


anej
08.01.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala na základě naprosto boží obálky. Nakonec se mi moc líbila. Dobře čtivý, propracovaný příběh. Zaujal mě popis Anglie v 18.století a rozdíl mezi jednotlivými třídami lidí. A konec velmi mile překvapil:) Určitě stojí za přečtení.

Lena78537
27.12.2022 4 z 5

Krásná obálka i obsah. Příběh dojemný a smutný. S takovým koncem, jaký by si každý přál. Vykreslení dvou odlišných světů bohatých a chudých se povedl na výbornou. Zejména v popisech chudinských čtvrtí Londýna, jsem doslova cítila jejich špínu a pach. Snesla bych více zaměření na detaily a na malé přešlapy v ději, ale vzhledem k věku autorky, ráda odpouštím.

Termaap
12.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě nalákala hezkou obálkou a po přečtení musím uznat, že se pod ní skrýval i velmi hezký příběh. Bavil mě popis tehdejšího Londýna a života v něm, stejně tak střídání vypravěček. Čtenář tak snadněji pochopí jednotlivá jednání hlavních hrdinek. Konec možná trochu pohádkovější, na druhou stranu bych si ho přesně takto přála.

okeey
08.09.2022 5 z 5

Od autorky jsem četla i knihu Naděje pro Fleetwood a byla jsem z ní opravdu nadšená, takže jsem měla velká očekávání a jsem ráda, že mi byla naplněna. Úžasný popis dobového Londýna, oblečení a poměrů ve společnosti.
Nádherný příběh vztahu matky s dcerou, který je psán nejprve z pohledu Bess a poté je prokládán i částmi z pohledu Alexandry.
Skvěle je zde popsána i duševní nemoc - posttraumatický stres, a jak moc dokáže ovlivnit váš život, hlavně v tehdejší době, kdy se to vážně vůbec neřešilo.
Další věc je, že se jedná o další knihu, u které si postupně začínáme opět uvědomovat, co všechno v dnešní době máme a jak "snadný" máme život.
Pro mě byla kniha naprosto úžasná ve všech ohledech, vřele doporučuji!

Arsi007
27.08.2022 4 z 5

Jde o dojemný příběh, který čtete ze dvou pohledů. Prvním je Bess, zoufale toužící po tom najít svojí ztracenou dceru a druhý je od nynější matky malé holčičky. Autorka píše čtivě a i přesto, že neroníte slzy tak dokážete pochopit obě strany a vcítit se do jejich osudů.

Konec byl na můj vkus až moc přitažený za vlasy, ale přesto hodnotím vysoko a doporučuji.

Kdo se bojí číst o dětech a násilí na nich tak tady, i když popis může mást, nic takového není. Takže pokud vás anotace zaujala, směle do ní.

IG: @hanybooks

Kizuizi
16.08.2022 4 z 5

Krásný příběh, ale smutný. A i když se mi kniha líbila, moc mi nesedl konec; tak nějak mi to celkově k té době nesedí (ovšem netvrdím, že by to tak být nemohlo). Ale to už je na posouzení každého čtenáře.

AlcaLou
08.06.2022 2 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila. Avšak přišlo velké zklamání. Vyzdvihla bych dobrý dobový popis prostředí Londýna, dobrý motiv knihy a naprosto úchvatnou obálku. Ale to je za mě bohužel asi tak vše. Příběh mě nechytil, neměl jiskru, celkově mi to přišlo takové ploché bez emocí. K postavám jsem si nějak nedokázala vytvořit vztah, nejsympatičtější mi byl Lyle. Občas mi přišlo, že autorka píše a pak si něco rozmyslí. Korunu tomu nasadil happyend, kdy jsou všichni najednou šťastní, vysmátí a život je najednou bez jediného mráčku.

Jenny46
21.05.2022 5 z 5

Od autorky druhá kniha skvělý příběh lásky matky k její dceři, vyprávění působí věrohodně. Postavy dobře vykreslené, propracovaná historická fikce o lásce, věrnosti a zradě.

Moc doporučuji, dvě odlišné ženy....

nada3314
11.05.2022 5 z 5

Přenádherná obálka, která ukrývá krásný dojemný příběh, který se čte sám.

Po dočtení mi bylo smutno, ale krásně smutno. Utěšuje mě jen to, že mám před sebou ještě první příběh od autorky Naděje pro Fleetwood na, který se velmi brzo chystám.

Nalezence doporučuji všemi deseti. Pokud máte rády historické romány budete nadšené. 18. století a Londýn je samo o sobě pěkné lákadlo, což? Pro mě určitě.

evineckY
05.05.2022 5 z 5

Nádherný historický román.
Na tak mladou spisovatelku a její první knihu - klobouk dolu !
Příběh ze starého Londýna - jako od Dickense :-)
Doporučuji.

jjanca
24.04.2022 3 z 5

V prvom rade musím pochváliť obálku. Je nádherná! Čo sa týka príbehu, tak som mierne sklamaná. Vyzdvihujem popis vtedajšieho Londýna, ten sa fakt podaril. Avšak príbeh Bess a jej stratenej dcéry ma nejak nedokázal chytiť za srdce. Nevytvorila som si žiadny vzťah k Bess, doktor Mead ma sklamal po tom, ako sa zachoval, keď sa dozvedel pravdu. Chýbalo mi tam viac emócií a taká nejaká iskra. Snáď mojou najobľúbenejšiou postavou bol Lyle. Ten koniec tomu tiež moc nepridal. Knihu Naděje pro Fleetwood si však rada prečítam a autorke dám druhú šancu.

blanka5960
29.03.2022 4 z 5

První co vás zaujme na této knize je její nádherná obálka i ilustrace pod přebalem, jedním slovem krása. Druhá je anotace, která moc nevyzradí a láká k přečtení tohoto historického příběhu. Příběhu jež se odehrává v polovině 18.století. Prostředí Londýna je zde krásně vykresleno, ulice plné špíny, žebráci, chudoba obyčejných lidí naproti tomu šlechta a bohatí lidé. Příběh nám ukazuje společenské rozdíly té doby, kdy si mladé chudé dívky nemohly ponechat své děti a doufaly, že se jim poštěstí je umístit do londýnské nemocnice, kde se jim dostane zaopatření. Nalezenec ukrývá příběh o silných ženách, naději a o nekonečné lásce k milovanému dítěti.

85098211
18.03.2022 5 z 5

Kniha se dobře čte a je napsaná moderním, čtivým slohem, i když se její děj odehrává v 18. století. Hned na začátku se zde potkáváme s Bess, která je okolnostmi donucena odevzdat svoji novorozenou dcerku do péče nemocnice Foundling Hospital. Ale je pevně rozhodnutá se pro ni vrátit, až se jí podaří našetřit potřebnou částku. Po šesti letech se tedy vrací, ale dcerku na místě již nenalézá... Tím začíná tato kniha, ve které autorka naprosto dokonale popsala život v Londýně v té době. Vyprávění se střídá z pohledu Bess a Alexandry z o dost lepší společenské vrstvy, u níž malá Charlotte žije. A přestože mi druhá z nich nebyla právě sympatická, na závěr příběhu si přece jen moji náklonnost svou velkorysostí dokázala získat ;-). Přestože (upřímně řečeno) nedokážu úplně uvěřit, že by se to takhle mohlo odehrát i ve skutečnosti - konec knihy je totiž na můj vkus až moc optimistický a happyendový, když čtenář uváží, kdy se to celé odehrává... Protože mne ale autorka opravdu dokázala zaujmout, dávám hodnocení nejvyšší a knihu určitě doporučuji jako takové milé čtení pro chvíle oddechu ;-).

Jirinamac
15.02.2022 4 z 5

Taková pohádka, ale hezky se to čte. Krásně popsaná doba a prostředí děje, při čtení jsem měla pocit, že příběh napsal Charles Dickens. Autorka je novinářka, ale je tam i hlavní postava, která je na útěku a tak se knížka hodí i do letošní výzvy.

ugisha
09.02.2022 4 z 5

Moc pěkná knížka, za konec jsem dala o hvězdičku víc. Autorku si přidávám do oblíbených a těším se, až si přečtu i Naději pro Fleetwood.

Nixa
14.01.2022 5 z 5

Krásný příběh ve kterém autorka velmi živě vykreslila Londýn v 18.století. Úplně jsem měla pocit, že ty chudé londýnské ulice vidím.
Emotivní příběh o lásce a tajemství dvou silných žen, které to v životě neměly vůbec lehké.
A obálka knihy je opět nádherná. Jen kdybych si měla vybrat jestli se mi líbila tato tebo první autorčina kniha ( Naděje pro Fletwood), tak vyberu asi tu první. Ta se mi líbila o malinko víc, ale i tato kniha určitě stojí za pozornost :)

Zuzulinka
11.01.2022 5 z 5

Krásná kniha! Dojemný příběh. Čtivě napsáno, vřele doporučuji!

Katania
10.01.2022 4 z 5

Taková oddechovka. Romantický příběh o mateřské lásce. Líbilo se mi.

Štítky knihy

Anglie Londýn 18. století zmizení dětí

Autorovy další knížky

Stacey Halls
britská, 1989
2019  80%Naděje pro Fleetwood
2021  83%Nalezenec

Kniha Nalezenec je v

Právě čtených3x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených8x
Knihotéce123x
Chystám se číst149x
Chci si koupit30x
dalších seznamech3x