Na motorce kolem světa

Na motorce kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465934/bmid_na-motorce-kolem-sveta-kdO-465934.jpg 5 23 11

Příběh o jedné cestě kolem světa, dvou lidech, pěti stech západů slunce a bezpočtu dechberoucích výhledů ze sedla motorky. V dubnu 2016, rok a půl od nápadu projet svět, stojíme já a Mirka v centru Brna na startu naší životní cesty. Mísí se v nás strach i vzrušení, teď už se cuknout nedá. Následující skoro dva roky nás naše věrné stroje dennodenně unášejí krajinou vstříc novým zážitkům. Od pouští Íránu přes velehory střední Asie až do Země vycházejícího slunce. Přes oceán do nejjižnějšího města světa, kolem solných plání, inckých památek a zasněžených vrcholků And až do zemí kávy, kakaa a rumu. Budu vám vyprávět, jaké byly počáteční plány, které nakonec stejně dopadly úplně jinak, jak jsme se na cestě učili, užívali si i vztekali nebo jak jsme se ze zamilovanosti dostali na křižovatku, ze které jsme se každý vydali svou cestou. O tom, že člověk míní a život mění. Že stát se může cokoliv, a když už si myslíte, že máte vyhráno, něco se zrovna pokazí. Všechny ty nečekané změny ale k cestování patří a dělají jej tak krásným a návykovým. Důležité je se z toho nepodělat. To se ale dřív nebo později stejně stane, takže žádný stres, toaleťák do kapsy a směle do světa!... celý text

Přidat komentář

Kaja1
30.03.2024 5 z 5

Miluji cestování, a aspoň s knihou se dostanu na místa, která už nikdy nenavštívim. Líbilo se mi, že kniha je tak optimistická, i když někdy zažívali horké chvilky, z knihy na vás dýchne pohoda a radost z cestování a o tom poznávání cizích zemí je. Držím palce na dalších cestách. A ty krásné fotografie, to je velký bonus této knížky.

Auto999
13.11.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha, která navíc obsahuje velké množství krásných fotografií. Potěšilo mě, že autor navštívil i méně známá místa světa. Jen nepíše, proč nakonec vynechal USA, když už měl víza zajištěné. Nakonec projel Evropu, Asii a Jižní Ameriku.


mgeisselreiter
07.04.2023 4 z 5

Pro mě je snad každá cestovatelská kniha dobrá, i když tato patřila spíš k těm trochu slabším. Sice se dobře četla, ale povídání nebylo nijak moc poutavé a zajímavostí tam také zrovna moc nebylo. Prostě takový popis dlouhé cesty sesumírovaný do knihy a obohacený o hodně fotografií. Za ty především body nahoru - vystihují mnohem lépe než text krásná a zajímavá místa, a většinou jsou i dost vydařené a kvalitní na amatérské fotografy. Jednu velkou výtku, kterou nemohu překousnout, je oslovování čtenáře tykáním - to se tam vůbec nehodí a působí hodně nepřirozeně. Naštěstí se tento (ne)způsob neobjevuje v knize až tak moc často. 70% a 4*, 7. 4. 2023.

Horal123
21.01.2023 4 z 5

Lepší, než jsem očekával.

Shashlick
06.09.2022 4 z 5

Nemůžu jinak, než knihu srovnávat s knihou Pavla Suchého o cestě kolem světa na Jawě. Ostatně se na něj odkazuje i autor této knihy.
Suchošův report mi přišel více osobní a motorkářský, Lavického kniha má naopak velké plus v umístění fotek přímo do textu, takže se pak neztratíte.
Zamrzelo mě i to, že ačkoli Vojta absolvoval celou dvouroční cestu se svojí tehdejší přítelkyní, v závěru se o její další cestě moc nedozvíte.
Knihy Pavla Suchého se mi líbily prostě víc.

_Knihomolka_
13.08.2022 4 z 5

Touto knihou jsem našla dalšího perfektního autora cestopisů :). Vše tu totiž bylo tak, jak má být - sympatický a odvážný cestovatel se skvělým smyslem pro humor, kvalitní popisy daných lokalit a přírodních jevů, nádherné fotografie s popisky na každé straně doprovázené střípky z historie nějakého zajímavého místa a nakonec i užitečné typy a rady pro ty, co by se někdy chtěli vydat na obdobnou cestu. Opravdu to byla skvělá ukázka toho, jak by měla vypadat kniha náležící tomuto žánru.

rumova_kulicka
08.06.2022 5 z 5

Perfektní kniha, jak zpracováním, tak obsahem. Nad koupí jsem chvíli váhala, protože motorky nejsou nic pro mě, ale jsem ráda, že jsem si ji pořídila. Velké množství fotek, kvalitní papír a velká spousta zážitků doplněna velkou spoustou faktických informací. Jediné co často u těchto děl postrádám je trochu podrobnější datování, kdy kde a na jak dlouho byli, aby si člověk mohl udělat trochu lepší představu. Závěrečné putování po Peru a Bolívii a návrat domů se mi zdálo už trochu kvaltem, ale celkově hodnotím knihu plným počtem hvězdiček a doporučuju všem nadšeným cestovatelům a nadšeným čtenářům cestopisů :-)

Analady
30.12.2021 5 z 5

Tak jsem se opět vydala na cesty.Tentokrát na motorce kolem světa. A bylo to super. Opravdu povedená kniha plná krásných fotografií na super papíře, který si rozhodně zaslouží. Škoda, že není vícedílná, aby bylo více prostoru pro obšírnější popis navštívených zemí a vyprávění více příhod.

vaclav5505
08.11.2021 5 z 5

Začátek trochu pesimistický, ale pak velká paráda. Krásné fotografie. Jen je škoda, že kniha nemá více stran pro rozepsání skvělých zážitků. Trochu mi chybělo "datování" a "mapování" jednotlivých kapitol a způsob financování cesty. Doufám, že Vojtěch Lavický pracuje na další knize. :-)

mira.l
28.05.2021 5 z 5

Zajímavá, svižně napsaná knížka, u které jsem se nenudil od začátku až do konce. Vše podstatné už je asi vyjádřeno v komentáři přede mnou.
Kniha je hezky zpracována, na kvalitním papíru se spoustou krásných fotek. Není asi důvod nějak snižovat plné hodnocení.

soukroma
27.05.2021 5 z 5

Paráda. Mnohem lepší než jsem čekala. Skvěle se čte: bezvadně napsáno, dojmy pěkně zprostředkovány, nadpodiv vyváženě (slasti versus strasti, cesty versus nucené zastávky, hladké přesuny versus občasné opravy motorek, ale hlavně veskrze pozitivní pohled na místní lidi i zvyklosti, podpořený realistickým pohledem na nezbytnou byrokracii).
Žádná nuda, ani neustálé stesky, ani neustálé opravy ústrojí motorek či vlastních, ani tetelení se nad vlastní schopností porušovat pravidla všeho druhu na každém kroku - nešvary teď nějak obehrané u jiných českých moderních cestovatelů, nejen motorizovaných.
Jakkoli je v knize pochopitelně jen zlomek zážitků z dlouhatánské cesty, povídání je plynulé a přitom všezahrnující. Dojmy z jednotlivých zemí vždy navíc kratičce shrnuty v hlavních bodech určených nejen pro obyčejného čtenáře, ale i pro další cestovatele do zmíněných končin.
Pěkný jazyk, vtip a nadhled, a hlavně obrovské množství nádherných barevných fotek skoro na každé straně, s přesnými popisky. Pro všechny milovníky dálav, zdaleka ne jen motorkáře.

Autorovy knížky

Vojtěch Lavický
česká, 1986
2021  91%Na motorce kolem světa

Kniha Na motorce kolem světa je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce16x
Chystám se číst18x
Chci si koupit10x