Mýty a naděje digitálního světa

Mýty a naděje digitálního světa https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506446/bmid_myty-a-nadeje-digitalniho-sveta-vR0-506446.png 4 23 6

Všimli jste si portrétu ženy na titulní straně knihy? Líbí? Během pár vteřin ho nakreslila Midjourney – stačilo jí dát pár pokynů a navíc za to nic nechtěla. Midjourney je totiž umělá inteligence a třeba o tisíc originálních obrázků ji můžete požádat i vy. Ještě před půl rokem by to nešlo… # O knize Digitální technologie se vyvíjejí překotným tempem a je čím dál těžší s nimi držet krok. Který z dnešních vynálezů je pouze „hype“ – bublina odsouzená k prasknutí, a co skutečný „game-changer“? Na odpovědích záleží naše osobní budoucnost, ale i prosperita celé společnosti. Patrick Zandl patří už třetí dekádu mezi přední znalce nových technologií.... Při čtení knihy mimo jiné pochopíte: Skutečný princip fungování kryptoměn, jejich možnosti a limity. Sami se pak můžete kvalifikovaněji rozhodnout, jestli do nich investovat. Jakou budoucnost mají další aplikace blockchainu – nahradí tzv. chytré smlouvy notáře? Proč umělá inteligence představuje revolučního pomocníka v medicíně či průmyslu, ale nebezpečný prvek v trestním systému. Jaké možnosti kontroly dává technologická revoluce vládám a jak funguje čínský systém sociálního kreditu. Proč bychom se měli zabývat zamýšlenou evolucí sociálních sítí – metaverzem. Že se čipy staly nejdůležitější „surovinou“ světa. Kdo je má, vítězí, kdo je nemá, upadá. Proč nové technologie zvyšují křehkost společnosti, co nám hrozí a jak to všechno přežít.... celý text

Přidat komentář

drakamena
24.08.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, ale tak trochu na depresi. Po jejím vyposlechnutí jsem, upřímně řečeno, těžko hledala světýlko na konci tunelu. Umělé inteligence, které připravují lidi o práci. GAFAM monopol, ze kterého nevede cesta ven. Naprostá ztráta soukromí a soukromého vlastnictví. Kryptoměny, jejichž jediným účelem je, ve své podstatě, jejich těžení, protože na nic jiného se prakticky použít nedají, takže se zcela zbytečně plýtvá energiemi a dalšími zdroji proto, aby si hrstka pošuků mohla hrát. Tenhle svět se mi opravdu nelíbí.

los
04.08.2023 3 z 5

must read, pokud se chcete orientovat v aktuálních ekonomických trendech a nejnovějších technologiích (jak sám autor na příkladech z postPC éry ukazuje, inovace se dnes vydávají v horizontu měsíců), velkým plusem pro českého čtenáře je domácí kontext a praktické shrnutí na konci každé kapitoly, vytknu absenci rejstříku

přestože nesdílím některá Zandlova přesvědčení a postoje (selektivní decentralizace a ekonomika/politika postavená na kryptoměnách, digitální nevlastnictví a UBI...), rád se o nich poučím, stejně jako o oligopolu GAFA, pokroku UI, VR atd., proto doporučuju každému, kdo chce pochopit např. provázání technologie blockchain s digitální identitou, proč (zatím) nemůže vzniknout metaverzum nebo pozadí globálního obchodování


Štěpán88
19.07.2023 4 z 5

Všechno co potřebujete vědět o technologiích dnešního světa v kostce! První kapitola kryptoměny se mi nelíbila bylo to moc odborné a pro mě nezajímavé. Všechny další mě již nějakým způsobem chytli a knížka mě bavila. Zandl má široké pestrum znalostí takže zabíhá i do jiných tématů než jsou názvy kapitol. Fanatstické až na ten začátek

veronika9761
27.06.2023 5 z 5

Paradni, ucelenej a pomerne laicky popsany digitální svet. Super taky ceske realie.

kirkpatrick
22.05.2023

První část knihy o kryptoměnách byla pro mne dost odborná a ne vše jsem zcela pochopil. Co se týče další části věnované umělé inteligenci, tak jsem asi před rokem četl knihu od Stuarta Russella = Jako člověk Umělá inteligence a problém jejího ovládání (2019) a řadil bych ji jako předstupeň k této části, kdy je vidět určitý vývoj při rozvoji možností umělé inteligence.
Nechci se tu rozepisovat o každé části jednotlivě, ale tato kniha má široce rozkročeno k jednotlivým částem a zabývá se technologickým rozvojem, ekonomikou, politikou i sociálními dopady, které přijdou celosvětovým postupným vývojem.

martin3683
22.12.2022 5 z 5

Ve zkratce: zkušený novinář a znalec technologií Patrik Zandl popisuje křehkost moderního světa na několika technologických trendech jako jsou Bitcoin, blockchain, umělá inteligence, sociální sítě, nedostatek chipů atd.

Každý si v knize najde to svoje. Ale i když autor píše velmi poutavě, tak pokud vás daná oblast úplně neoslovuje (u mne Bitcoin a web 3.0), tak to může být občas nudné a rozvláčné. Zrovny ty dva příklady, které nejsou můj šálek kávy a nevěřím jejich budoucnosti a užitečnosti (můžu se ale hodně plést), jsou první dvě kapitoly a nudilo mne to tak, že jsem knihu málem odložil. To by ale byla velká škoda, protože dalších 6-7 kapitol bylo skvělých a přečetl jsem na jeden zátah.

Patrik Zandl má neuvěřitelné znalosti o všech možných technologiích a co lépe, je schopen je na rozsahu jednoho odstavce sruzumitelně popsat. Tato kniha je skvělý průvodce a startovní náhled do čím dál složitějšího a komplexnějšího světa kolem nás. Ale nenechte se zmást tím, že by kniha byla pro každého. Trochu se očekává, že jako čtenář máte už nějaký základ a když na vás v jedné větě vypadnou tři technologické zkratky, že vám z toho v mozku nepraskne žilka.

Knihu bych určitě nedoporučil mým rodičům, ale trošku informovaný čtyřicátník (jako já :)) to zvládne. Ze stránek knihy sálá ta obrovská autorova znalost všeho o čem píše a jak to má nastudované do detailu a jak strašně rád by šel i do hloubky, ale přemáhá se, aby to normální člověk byl schopen pobrat, nezahltilo ho to a po dočtení knihy si mohl říci, že tomu už rozumí. Rozumět tomu budete, ale pokud budete číst pozorně, tak vám bude jasné, že jste porozuměl tak 1% z celé problematiky. Komplexita všech těch témat a jejich dosahu na svět, na naše životy a budoucnost je tak obrovská, až to chvílema člověka děsí. I k tomu se autor průběžně dostává. Jak to může ovlivnit svět, jaká rizika ty technologie buď přinesou a nebo někde už dávno přinesla a dává i pár scénářů, jak se k tomu budeme muset jednou postavit.

Doufám, že se Melvilům povede prodat práva i do zahraničí. Podobné populárně naučné knihy o technologiích a jejich dopadu na svět tu teď hodně vycházejí a jsem rád, že tu máme i českého zástupce, který mnohé z nich v kvalitě i předčí.

Kniha Mýty a naděje digitálního světa je v

Právě čtených6x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst31x
Chci si koupit17x