Muž a chlapec

Muž a chlapec https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41481/mid_muz-a-chlapec-41481.jpg 4 38 7

Harry Silver série

1. díl

Harry Silver má všechno, co si muž může přát: půvabnou manželku, chytré dítě, víc než slušný plat a atraktivní místo v dynamickém světě televizního vysílání. A pak, v jediném okamžiku zaviněném banálním nedopatřením, přijde o všechno. Žena ho opustí a Harry náhle zjišťuje, že život nemusí být vždycky takovou procházkou růžovou zahradou, jakou se mu až dosud zdál. Jeho synek Pat je otcovou nepřítomností zmaten a Harry hledá podporu u vlastních rodičů. Vyjít však s otcem, válečným hrdinou, který by nejraději všechny vtěsnal do svých norem, není nic snadného. Harry přemýšlí o manželství – co kdo z nich žádal od druhého, co byl naopak schopen poskytnout a kolik bolesti vnesla do jejich vztahu lež. Teď je však třeba znovu žít, a tak se Harry snaží získat syna a pracovat. Ženy se kolem něj jen točí, ale nic není tak lehké, jak se zdá. Muž a chlapec je veselý, břitký, hřejivý příběh o životě, je to sladké vyprávění s trochou hořkosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Man and Boy , 1999


více info...

Přidat komentář

exlibris470
17.12.2021 2 z 5

Můj komentář bude asi ovlivněn tím, že jsem si knihu půjčoval s očekáváním solidně napsané krimi, stejně jako tomu bylo v případě dvou předchozích Parsonsových knih, které jsem četl. Omyl.
Připadal jsem si jako chlapík, který si pustí v televizi fotbal a oni dávají akvabely. A on to přesto dokouká, ani neví proč...
Co mne u čtení udrželo, to byla zřejmě lehkost, s jakou je to napsáno. Proloženo několika vtipy anglického typu, které mne prostě baví....
Čili - neurazí, nic jsem si z toho ale neodnesl.
Snad jen překvapení, že člověk, který se živil v Pop Music Expresu psaním o punku je schopen psát takové sentimentální příběhy.
Rozumím tomu asi tak, že psal o osobní zkušenosti
, vztah otce, syna, vnuka. Ale i tak....
Místy bych čekal, že autorem není starý punker, nýbrž Vlasta Javořická.

asam
28.02.2021 5 z 5

Co na to říct. To se někdy v životě stává.


Taťka Hraboš
13.07.2020 3 z 5

Autor zpracoval poměrně náročné a velmi aktuální téma (vlastně několik, možná až příliš mnoho najednou – nevěru a rozpad manželství, výchovu dítěte a porozvodové tahanice o něj, vztah k otci a jeho smrt a další) a podařilo se mu to s psychologického hlediska docela přesvědčivě. Určitě je to kniha, která člověka donutí se nad lecčíms – i ve vlastním životě – zamyslet. Na druhé straně mě ale při četbě neustále rušil jakýsi všudypřítomný patos a početná romantická klišé, zjednodušení a přehánění. Vadily mi i časté neobratné, až podivné formulace (co si třeba myslet o větě: „Nějak mi přišlo, že Pat je už svým vlastním mužem“.), ty ale zřejmě jdou spíše na vrub překladu.

EvieS
25.08.2019 3 z 5

Obyčejný příběh ze života

Banny_L
15.03.2019 5 z 5

Krásné..smutné..úsměvné..pravdivé..

kalache
11.01.2015 5 z 5

..uvědomil jsem si,že to,co dokáže především zaneřádit tenhle zavšivený moderní svět,jsou všichni ti lidé,kteří chtějí ještě jednu šanci...citace z knihy..

andyjak
15.12.2013 2 z 5

Myslím, že na tuhle knihu budu mít asi odlišný názor, jako spousta jiných lidí.
Tak málo hvězdiček jí nedávám proto, že by byla špatná, to vůbec, ale spíš celkově kvůli příběhu. Příběhu, kde jsou si všichni nevěrní, lžou si, hádají se. Je to příběh, který ale popisuje realitu, ale je to realita, se kterou se nedokážu smířit.