Můj život s Reinhardem

Můj život s Reinhardem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123998/bmid_muj-zivot-s-reinhardem-ODd-123998.jpg 3 71 25

V roce 1976 byla vydaná v Německu velmi osobně napsaná kniha vzpomínek Liny Heydrichové, kde si připomíná nejdůležitější milníky svého života a zároveň odhaluje, jaké to bylo být manželkou Reinharda Heydricha. Letos vychází tento kontroverzní titul v Německu podruhé a poprvé také česky. Českému čtenáři se tak naskýtá výjimečná možnost poznat Reinharda Heydricha, jednu z nejosudovějších postav českého národa, z úplně jiného úhlu pohledu... Memoáry doprovází úvodní slovo Heidera Heydricha, komentář Jaroslava Čvančary a rozhovor Heidera Heydricha s reportérkou Hanou Benešovou. Kniha je doplněna o unikátní a bohatou fotopřílohu z archivu rodiny Heydrichů a badatele Jaroslava Čvančary. Mnoho fotografií je publikováno vůbec poprvé.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Toužimský & Moravec
Originální název:

Leben mit einem Kriegsverbrecher , 2010


více info...

Přidat komentář

StrYke
07.11.2023 3 z 5

Obsahově těžko hodnotitelná kniha. Jde bezpečně poznat, že autorka naprosto postrádající sebereflexi líčí události zkresleně a velmi subjektivně. Na druhou stranu je zajímavé nahlédnout do soukromí a myšlenkových pochodů někoho pro náš národ tak nechvalně významného. Problém jsem měl s chronologií textu, kdy Lina Heydrich skáče z jedné události ke druhé, což působí značně chaoticky. Knihu bych doporučil každému, kdo se zajímá o naše území v dobách Protektorátu, určitě bych ji ale neoznačil jako "must read".

veronika5179
21.05.2023 4 z 5

Kdyby Reinhard zůstal v námořnictvu a věnoval se houslím a šermu, tak by tahle kniha nejspíš nikdy nevyšla, kdyby, kdyby, kdyby.

Vzpomínky Liny Heydrich přesně takové, jaké jsem očekávala.


Nofar197
05.05.2023

Vydat takovou knihu je jedním slovem drzost a neúcta k milionům zavražděných během nacistického šílenství.

Noisette73
04.01.2023 4 z 5

Tady je to těžké, ona byla také nacistka, znala ho jako manžela a otce a ne jako tyrana nás Čechů a ostatních národů... Nevěřím, že si myslela, že manžel konal dobro, nevěřím, že nevěděla co se dělo v koncentračních táborech... přečetla jsem jako zajímavost a více se k tomu vracet nebudu.

Gracian1964
21.09.2022 3 z 5

Subjektívny pohľad na protagonistu, s ktorým bola pisateľka spriaznená. Keby človek nepoznal pozadie, mohol by ľahko dôjsť k názoru, že Heydrich bol ťažký altruista a ochránca židov. Kniha sa dá ťažko zohnať, v normálnych obchodoch je vypredaná, podarilo sa mi ju získať v knihobote, za pomerne vysokú sumu.

Any935
06.08.2022

Kniha je docela zajímavá, ale vzpomínky Liny Heydrichové jsou evidentně tak trochu pozměněné, a to jí samotnou. Navíc i ona nebyla zrovna anděl spásy, spíš pořádá mrcha.

Kerberos
20.07.2022 3 z 5

Výpověď manželky Reinharda Heydricha ,která ho popisuje jako hudebníka, sportovce v podstatě ideálního člověka jež chtěl jen lidské dobro. Tak trochu jsem to čekala.

Denyna
08.01.2021 3 z 5

Fascinující. A poučné. Na té knize je krásně vidět nulová sebereflexe a absence pokory. Lidé nezmění své přesvědčení jen proto, že oficiální atmosféra je najednou jiná. Zlí nebudou najednou hodní jen proto, že už je po válce. Nezmění své zaslepené přesvědčení lusknutím prstů. Budiž to pro všechny ponaučením.

Ilona70
14.11.2020 odpad!

Velmi poučná kniha, občas mi při jejím čtení bylo špatně od žaludku. Podle autorky byl Heydrich úžasný muž který, kdyby nezemřel, ochránil by i Židy... Je hrozné že se ta paní nestydí. Neumím to ani ohodnotit, je to iluze stárnoucí ženy, nebo pohled na histori jak jí vidí nacistická zrůda?

Lenka4
28.02.2020 3 z 5

Kniha je odstrašující už svým literárním stylem. Z textu čiší chlad, odstup a jakási povýšenost. Nelze zaznamenat vše, co se v životě udává, ale myslím, že autorka provedla důkladnou selekci toho, co svěřila papíru. Nebo mnohé zapomněla. I přes četná negativa lze knihu považovat za poučnou. Dává nahlédnout do mysli ženy, jejíž postoje a názory určitě ve své době nebyly ojedinělé. Mezi zajímavé detaily patří např. to, jak vznikl Lebensborn.

milan.krimsky
17.01.2020 3 z 5

Český národ chtěl podrobit nejtěžším zkouškám v dělnické profesi či ho úplně vyhladit a přesto byla o něm napsaná chvála od jeho manželky a syna. Při čtení mi chvilkama mrazilo v zádech, brrr

alhl
24.02.2019 5 z 5

5* za to, že je to velmi zajímavá kniha, kterou doporučuji všem, koho zajímá česko-německá historie 20. století. Jinak je potřeba číst hodně kriticky, neboť vzpomínky vdovy po jednom z nejvýznamnějších mužů nacistické Třetí říše jsou často velmi subjektivní, nereflektující všechny prokázané skutečnosti, bez nadhledu, který by se s odstupem 30 let od konce války snad dal očekávat. Kniha splnila mé očekávání ohledně rozšíření obzorů, ovšem čtenář nesmí čekat celou pravdu, přiznání viny ani lítost. Velmi jsem ocenila rozsáhlou fotografickou přílohu, doslov historika J. Čvančary i rozhovor s Heiderem, mladším synem Heydrichových, který rovněž napsal úvodní slovo. Člověka až mrazí z toho, jak málo stačilo, aby z Heydrichových byla úplně obyčejná německá rodina, rodina námořního důstojníka, vynikajícího houslisty nebo úspěšného sportovce. Stačilo, aby se on a Německo v době hospodářské krize vydali úplně jiným směrem...

zdenek118
01.02.2018 3 z 5

Kniha zachycuje vzpomínky manželky Reinharda Haydricha – Liny na předválečný život v době hospodářské krize v Německu a poté v době převzetí moci ve státě A. Hitlerem. Jsou to vzpomínky typické vesnické Němky na společný život s říšským protektorem Č + M. Zatímco líčení rodinného života a výchovy svých dětí je popsáno z její strany věrohodně, události okupace a vojenského obsazení Č+M včetně řešení židovské otázky, jejichž hlavním organizátorem byl Haydrich, nechtěla chápat nebo je považovala za správné.
Po válce se těžko smiřovala s tím, že měla nálepku ženy jednoho z největších válečných zločinců. Kniha je z historického hlediska určitě poučná, ale svým zpracováním mě příliš nenadchla.

Elisabeth9
18.10.2017 3 z 5

Velmi subjektivní výpověď paní Heyndrichové. I když se musela potýkat se spoustou životních ran osudu, vadil mi její růžový pohled na válečnou dobu. Každopádně zajímavý pohled na život Reinharda Heyndricha, pro rozšíření obzorů, proč ne.

duhovabublina
12.09.2017

Vpodstatě osobní zpověď manželky válečného zločince. Člověk si při čtení musí neustále připomínat, co všechno tenhle člověk byl ze své funkce schopen napáchat. Samozřejmě, že je zde hodně idealizován, a já se vlastně ani nedivím, vzhledem k tomu, kdo je autorem. Nicméně člověk má dozajisté mnoha tváří, některé špatné, některé dobré. Může být zároveň milující manžel, výborný hráč na housle, ale také strůjce masových vražd a politického teroru. A tyhle stránky se nesmí dávat dohromady. A zločin, se těmi dobrými vlastnostmi nikdy nesmí omlouvat. Zločin nemůže být nikdy prominut jen pro to, že se někdo k někomu zachoval hezky, nebo že byl zdvořilý.

Nikka710
17.07.2017 2 z 5

Lina Heydrich poměrně idealisticky popisuje život se svým mužem. Od prvního setkání, po Heydrichovy sportovní úspěchy, dále setkání s politickými špičkami tehdejší Třetí říše. Kniha obsahuje řadu zajímavých fotografií, z nichž je patrná podoba vztahu Liny a Reinharda. Není propagandistická, spíše je zpovědí vdovy, dle L. Heydrichové: "Bohatě obdařené dětmi". Doporučila bych ji všem, kteří "snesou" i jiný pohled na období II. světové války.

Ewik
24.05.2017 4 z 5

Jaká to bezstarostná idylka. Z té přešťastné německé rodinky je mi až do pláče. Výpověď paní Liny je velmi subjektivní. O manželově práci buď nic nevěděla, anebo vědět ani nechtěla. Byla spokojená s jakousi iluzí klidu, která ji a její rodinku obklopovala, že nebrala na vědomí podrobený a zbídačený český národ. Její slova: "Dělal to pro Čechy" mě vždy spolehlivě nadzvednou. Nasadila si klapky na uši i oči a hrála si na zámeckou paní v Panenských Břežanech a děsivá atmosféra plná strachu a smrti v zemi šla mimo ni.
Nenechám si nalhat, že opravdu nic netušila.

Jak je možné, že ani po válce neprojevila žádnou lítost nebo zděšení nad zvěrstvy, která její manžel, potažmo národ prováděl? A o nějaké hanbě tu nemůže být ani řeč.

I přes zajímavě napsanou knihu se zde nic nového o Heydrichovi, či jeho pohnutkách nebo motivech nic nedozvíme. Zjistíme ale, jak milující a obětavý otec a manžel to byl. Nicméně fotografická příloha byla zajímavá a nelituji, že jsem knihu četla.

Tvefisto
15.07.2016 4 z 5

Četla se hezky. Neznat historii, tak si Linu Heydrich i jejího manžela po přečtení nesmírně oblíbím. Oddaná a milující manželka až za hrob...

zeus
03.12.2015 4 z 5

Ke knize jsem přistupovala nikoliv jako k historickým faktům, ani jsem nečekala nějaká nenadálá objasnění, obhajobu, či pokání. Prostě mne zajímaly názory, postřehy, myšlenky a psychické rozpoložení manželky jednoho z nejvyšších představitelů říše. Je to pohled subjektivní a jako takový se ani nemůže brát vážně. A myslím, že tak to i bylo myšleno vydavatelem, když se rozhodl pro vydání této knihy. Vyprávění se mi líbilo, bylo velmi zajímavé. Snažila jsem se pochopit tu směs naivity, oddanosti, důvěry a arogance. A myslím, že se mi to podařilo. To se pochopit dá, že byla tak trochu "mimo mísu" a manžel jí nesvěřoval všechno. Brala co život nabízel a nezatěžovala se ničím jiným než výchovou dětí a následováním manžela. Taky bych pochopila, že vše co se jí dělo na konci války a po válce brala jako křivdu. "Ona přece nic," byla jen manželka a ke všemu chlapa co zemřel už v půlce války. Co ale nemůžu pochopit je, že si po celou dobu války nepřipustila ani stín pochybností, že je cosi shnilého v Hitlerově říši. Že jí ani na chvilku nenapadlo, že tu "něco nehraje". A že si nepřipustila ani pocit kolektivní viny. Neodsuzuji, je to prostě jen nad moje chápání.

Kozel
26.07.2015 4 z 5

Kniha, která mě pustila až závěrečnou stránkou po šesti hodinách četby a která by po právu vyvolala zajímavé diskuze. Pohled manželky na jednoho z nejhorších členů Hitlerova Německa má tendenci některé věci ignorovat, ale hlavně dává nahlédnout do soukromého života, kde byl Heydrich zcela jinou osobností. Což není v případě podobných výjimkou. Nicméně to neospravedlňuje jeho činy