Mramorové sny

Mramorové sny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477738/bmid_mramorove-sny-WPK-477738.png 4 19 8

Po úspěšné knize Na Moravě nerostou olivy přichází filmový režisér a scenárista George Agathonikiadis se svou druhou knihou. Stavros žije svým poklidným řeckým životem, ten je však náhle narušen příjezdem dávného českého přítele z dětství, jenž si od moře slibuje duševní i tělesné uzdravení. Autor mísí každodenní zážitky několika společných řeckých měsíců se vzpomínkami na nelehké dětství v Československu, zdánlivě všední situace prolíná s tajemnými sny, současnost s minulostí. S vtipem, přemýšlivostí, něhou a nezdolnou silou líčí přímořský řecký život s jeho sluncem i deštěm, v kontrastu s dávno zapomenutými zážitky viděnými očima kudrnatého dítěte. Mramorové sny jsou poetickou zpovědí člověka, který přese všechno miluje život se vším, co přichází.... celý text

Přidat komentář

PeťulaV.
22.09.2023 5 z 5

Před pár dny jsem přečetla první knihu od tohoto autora a hned jsem se pustila i do téhle druhé. Jedná se o volné pokračování a není třeba číst je popořadě. Spousta věcí a událostí z autorova dětství je tu popisována znovu, takže se čtenář ani bez přečtení první knížky neztrácí. Tahle je o dost veselejší. Je psaná už v prostředí Řecka a je zde i spousta tipů na řecké vaření. Miluji řeckou kuchyni. Já při čtení neodolala a padlo celé balení oliv letos dovezených z dovolené a k tomu samozřejmě i výborné řecké vínko ;-) Z vyprávění je při čtení opravdu hodně cítit, že se zde autor potřeboval "vypsat" ze svých pocitů, myšlenek a mně se to líbilo. Velkou část svého života prožil v Čechách a i když se pak po letech vrátil do své rodné země, pořád jakoby ho kus chyběl a pořádně neví, kde se cítí být doma víc. Jak sám píše, rozumem je doma v Česku, ale srdcem v Řecku. Když se vrátí do Česka, stýská se mu po Řecku a když se potom vrátí do Řecka, chybí mu zas Praha. Řecko je magická země a kdo ho poznal, ví, o čem mluvím. I já si Řecko zamilovala natolik, že i když jsem se narodila a celý svůj dosavadní život prožila v Česku, cítím se být víc doma právě v Řecku. Když se vrátím sem, jakoby mě část chyběla, nechala jsem tam obrovský kus svého srdce. A až když se vždycky vrátím zpět do Řecka, zase jsem kompletní a konečně zase opravdu šťastná. Žít v Řecku trvale je můj dlouholetý sen, bohužel ale asi nesplnitelný. Každopádně obě tyhle knihy mě moc potěšily a jsem šťastná za všechny ty řecké děti, kterým se podařilo se do své krásné rodné země vrátit. Autorovi veliké děkuji za možnost nahlédnout trochu víc jak do historie, co se týče právě příjezdu Řeků do tehdejšího Československa, ale i do jejich života tady a postupného začleňování se v obou zemích. Obě knihy určitě stojí za přečtení a já se k nim někdy ještě moc ráda znovu vrátím :-)

L.Helena
22.06.2023 4 z 5

Čtení na pokračování, ČRo2
Laskavé, poetické, místy až dojemné vyprávění.


knihovniceS
19.06.2023 5 z 5

Mramorové sny
Dočetla jsem krásnou knihu! Já ty jeho věci miluji. Autor je Řek žijící od 2 let na Moravě, kde žil s babičkou a s dědečkem, v dětském domově, vystudoval filmovou školu, dnes je uznávaný režisér. Ve zralém věku žije s rodinou v Řecku, kam za ním přijede moravský kamarád z dětství. Autor vzpomíná na doby v Československu, sní s postavami, které už tady nejsou, vzpomínky jsou poetické, veselé i dojemné.
Kniha voní sluncem, mořem, řeckým jídlem a pitím. V Řecku jsem byla dvakrát a mám nezapomenutelné zážitky. Dávám 5 hvězd a doporučuji

knihovna1
15.06.2023 5 z 5

Taky jsem si poslechla milou knížku vzpomínek na ČRo ve skvostném podání pana M. Donutila. Audiokniha je podkreslena tklivou, řeckou hudbou, která moc hezky doplňuje autorovo nostalgické vzpomínání a navozuje atmosféru slunného Řecka. Kniha se mi moc líbila. Dozvíte se v ní i o kousku historie z občanské války v Řecku a jejích dopadech. Přináší i romantiku a naději, že spokojené stáří může být.

p.stranska
04.06.2023 5 z 5

Nádherná poetická knížečka, skvěle načtená panem Donutilem. Nechá vás nakouknout pod pokličku řecké mentality i pod pokličky řeckých hrnců. Mám ráda tohle vyprávění o úplně obyčejných věcech, které život přináší.

helenkan
30.05.2023 3 z 5

Hezké vyprávění a vzpomínání na život v Řecku. V podání Mirka Donutila se to moc pěkně poslouchalo.

olga8832
29.05.2023 4 z 5

Je to takové spojení více věcí... Záchrana přítele, vzpomínky na prarodiče (ty jsou nejsilnější) a báječný život v Řecku. V audio podání od Mirka Donutila je super, ale je to trošku naivní...

radana3582
18.02.2023 2 z 5

Úseky s návraty do dětství a začátku života v Řecku byly laskavé, sny smutné, bohužel polovina knihy spíše zápisky chlípných staříků. Politická vsuvka nepochopení systému EU. Pro mě nejvíce neakceptovatelná část milovníka uličních psů - nevykastrovaná fenka a řešení - postavím krabici se štěňaty přeživšími před zverimex. To je pane Georgi týrání zvýřat, co na tom nechápete. Calais prosím vykastrujte.