Moudrost cítění

Moudrost cítění https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342091/bmid_moudrost-citeni-3At-342091.jpg 4 6 3

Není nutné vzdát se psychoterapie, abyste mohli následovat cestu buddhismu. Tato kniha může přinést klid do duše těm, kdo mají dojem, že si buddhistické učení a západní psychologie v mnohém odporují. Ukazuje, jak se mohou ve skutečnosti vzájemně doplňovat.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Feeling Wisdom , 2014


více info...

Přidat komentář

Beebee
14.08.2019 5 z 5

Naprostá jednička - tento chlap ztělesňuje propojení budhistických přístupů a psychoterapie, což je jako když se jistíte dvěmi lany nad propastí zároveň. Pro osobní růst i jako příručka bdělého a široce rozhleděného terapeuta je tato kniha jedinečná. Bod po bodu zcela prakticky popisuje co s emocí udělat a jak se k ní postavit. Je dobré si to pro sebe zestručnit a vypíchnout pár podstatných bodů: například - neutíkat před emocemi, zkusit je ustát, nesnažit se je umlčet, ignorovat je, nebo v jejich proudu tonout, ale vnést do vědomí... a desítky podobných (C.G.Jung řekl, že negativní emoce se nedají přebít pozitivními emocemi, jak to dělají pseudoléčitelé typu "sluníčkářů", jedině se dají vynést na světlo, zvědomit je a pak přestanou škodit). Udělejte si na knihu názor sami. Za mně - doporučuji! Odkazuje na Epsteina což je taky budhista a terapeut a taky knihu Pečuj o své démony.

LordSnape
12.03.2018 2 z 5

Uf, uf. Rob Preece je pro mě něco jako spřízněná duše. Vždy, když vypráví něco o buddhismu, úplně jsem roztekl, ale tahle kniha je prostě taková jiná. Předně mi nesedl ten těžkopádný styl, jakým se psaná (přeložená) a fakt, že se toho člověk vlastně ani moc nedozví. Zrovna u tohoto autora bych nečekal, že se bude tolikrát opakovat. Ale stalo se. Kniha je celkem útlá, takže se určitě dá dočíst rychle, ale po stránce práce s emocemi v rámci buddhistické praxe toho člověku moc nepředá. Dobře popsané jsou však vlivy emocí na mysl při meditaci. Docela vtipná byla i kapitola jeho ženy, která řeší emoční (ne)vyrovnanost zase trochu jinak. Jako téma je to určitě skvělé, ale chtělo by uchopit trochu komplexněji, záživněji a podstatně lépe. Takhle zklamaný jsem již dlouho nebyl.


Dax
21.02.2018 5 z 5

Zásah! Knihy o buddhistické meditaci psané západními spisovateli mi vyhovují. Když západní mysl píše pro západní mysl, ne-dualita, odosobnění, emoce...,všechny apekty buddhistické meditační praxe, zapadají. Při vší úctě k Chögyam Trungpovi, Geše Rabtenovi, Suzuki rošimu...., je pro mě jednodušší uchopovat tu praktickou část buddhismu od západních učitelů. A Rob Preece, zkušený buddhista a zároveň psychoterapeut dokáže vysvětlit vliv meditace na mysl velice dobře. Zachází totiž do detailů, (pocity, emoce, nálady) které výše zmínění buď vůbec nerozebírají, nebo jen okrajově, věcně, (neboť východní mysl je prostě jiná než západní, kontempluje jinak, není tak individualistická, tak egoistická...) které ovšem nás na západě provázejí denně. Několik odpovědí ohledně meditace a psychologie, které jsem zatím marně hledal jak v knihách, tak na přednáškách, mi dala tato kniha.

Štítky knihy

buddhismus emoce, pocity analytická (jungovská) psychologie

Autorovy další knížky

Rob Preece
anglická, 1949
2009  90%Moudrost nedokonalosti
2012  95%Psychologie buddhistické tantry
2013  81%Odvaha cítit
2014  87%Příprava na tantru
2017  87%Moudrost cítění

Kniha Moudrost cítění je v

Přečtených9x
Knihotéce2x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x