Moravané

Moravané https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171921/moravane-171921.jpg 4 3 3

Román z dějin Jednoty bratrské / Padesát let po smrti Jana Ámose Komenského vládne na Moravě katolická církev. Jen tu a tam lze nalézt zbytky věrných, kteří volí tajně vyznávat Beránka než by zradili svou víru. Bůh zachoval své věrné a další probouzí, mnozí však platí za svou věrnost i vězením, další odcházejí do Ochranova odkud vzešli první misionáři do mnoha národů a různých světadílů.... celý text

Přidat komentář

buccaneerka
22.12.2017 1 z 5

Nikdy v životě mi netrvalo tak dlouho přečíst knihu, jako se mi to stalo u Moravanů. Knihu jsem si koupila poté, co jsem přečetla jinou o hraběti Zinzendorfovi, která mě nadchla. Těšila jsem se, že se o té době a společnosti dozvím něco z jiné strany, ale moje zklamání bylo obrovské. Kniha je chaotická, pro mě tímto úplně odrazující. Skáče jak místně, tak časově, bez souvislosti se děj posune do jiného města i času, objeví se celkem asi sto různých epizodních postav, které jsem si vážně nedokázala ani zapamatovat, ale ani to nebylo nutné, protože nic významného neudělaly a pak už se nikdy neobjevily. Poslední třetinu nebo čtvrtinu knihy tvoří souvislejší děj, ale ten zase vůbec neukazuje slibovaný popis života na Moravě po smrti Komenského, kvůli čemuž jsem si knihu koupila. Za mě je tato kniha největším zklamáním, jaké jsem v posledních letech při čtení zažila.

jan9661
03.01.2017 5 z 5

Výborná kniha o tom nejlepším, co lidí z Moravy a Česka světu dali (nebo spíše předali). Moravané měli celosvětový vliv, dokonce radikálně ovlivnili zakladatele Metodistické církve, která má dnes cca 80milionů členů. Bojovali proti otroctví.


smnpka
26.07.2014 5 z 5

Super, škoda že se tak málo mluví o tom jak to tady chodilo před cca.300 lety.