Morální dilema: Dějiny druhé světové války

Morální dilema: Dějiny druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302060/bmid_moralni-dilema-s9M-302060.jpg 5 15 3

Dílo významného britského historika není jen podrobným výčtem událostí dosud největší války světových dějin, ale zaměřuje se i na psychologické profily důležitých aktérů tohoto osudového střetnutí. Nalezneme tu zasvěcené srovnání dvou totalitních režimů i rozbor paradoxní situace, v níž režimům demokratickým nezbylo než volit spojenectví se stalinistickým Ruskem. Autor podrobně rozebírá mnohé bolestivé otázky, např. eventuální možnost letecky čelit probíhajícímu vyvražďování Židů, oprávněnost plošného bombardování i mnoho dalších situací, ve kterých se ve válce s nelidským nacistickým režimem lidské svědomí ocitalo mezi dvěma mlýnskými kameny.... celý text

Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Academia
Originální název:

Moral Combat , 2011


více info...

Přidat komentář

Jezinkabezinka
29.09.2019 4 z 5

Autor přibližuje postoje jednotlivých stran v IIWW a okolnosti, některých rozhodnutí. I přes svůj velký rozsah je kniha napsaná čtivě. Samozřejmě se najdou slabší kapitoly. Doporučila bych rozhodně přečíst prvních 5 a poslední.

Fidlal
13.09.2018 5 z 5

Trochu jiné dějiny druhé světové války
…primárně zaměřené na psychologii jednotlivých aktérů i celých národů. To je 'Morální dilema' britského historika Michaela Burleigha čítající 21 kapitol.
Našince zaujme dodnes propíraná problematika appeasmentu (politika ustupování západních mocností před Hitlerem za účelem udržení míru). Či kapitola Morální kalkul o úloze naší exilové vlády. Beneš se zde rozhoduje mezi schválením atentátu na Heydricha, obnášející očekávatelné odvetné běsnění, a rizikem uzavření míru mezi Protektorátem a Německem.
Na přetřes přijdou oba policejní státy, které si nejdříve ruku v ruce rozdělí Polsko a poté stojí proti sobě: nacistické Německo a bolševický Sovětský svaz. Srovnání jednotek SS a gestapa vs. NKVD, koncentrační tábory vs. gulagy. Bizarnost účelového spojení demokratů Churchilla, Roosevelta a totalitárního Stalina.
Nejbolestivější čtení pro mě bylo to o vyvražďování Židů (odhadem jich bylo zabito cca 6 milionů). O zdokonalování zabíjení bezbranných lidí jinými lidmi, kteří se k tomuto úkolu hlásili dobrovolně. Čtenář nahlédne do hlav nacistů i jiných ‚lovců Židů' a dostává nástiny odpovědí na otázky: Jak si to masové vraždění ospravedlnili? Bylo ‚výhodnější‘ zabít dřív rodiče nebo děti? Někteří sadisté dokonce vyhazují kojence do vzduchu a trefují se do nich jako do hliněných kachen.
Morálním úvahám zde neunikají ani kobercové nálety Spojenců na německé metropole, oficiálně označované jako cílené bombardování strategických cílů. Nebo svržení dvou atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.
Je toho ještě spousta, čeho jsem se v této stručné anotaci ani nedotkl (národní odboje, neutrální státy, Zimní válka, Mussolini, Hirohito, váleční zajatci,…). Jak je snad cítit z mého textu, tato kniha je velice působivá, komplexní, postavená na rozsáhlé autorově znalosti pramenů, a já ji mohu vřele doporučit.
Nemohu nevidět paralely k současnému světu, kvůli kterým takové knihy čtu. Ke světu silných vůdců s ještě silnějšími slovy a řešeními. Ke světu dezinformací a konspirací. Ke světu radikalismu a svalování problémů na vnější vlivy. Historie stále živá.


bulat
18.05.2018 5 z 5

História II. svetovej vojny poňatá z morálneho a psychologického hľadiska. V čase relativizovania všetkého a všetkých je takáto kniha potrebná ako soľ. Jeden z najlepších titulov, aký sa mi z tejto oblasti dostal do rúk.

Autorovy další knížky

Michael Burleigh
britská, 1955
2016  93%Morální dilema: Dějiny druhé světové války
2008  94%Třetí říše - nové dějiny
2010  97%Rasistický stát
2016  89%Pozemské mocnosti (Politická náboženství od Velké francouzské revoluce do 1. světové války)

Kniha Morální dilema: Dějiny druhé světové války je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce23x
Chystám se číst51x
Chci si koupit18x