Moja duša zostala v Osvienčime

Moja duša zostala v Osvienčime https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523491/bmid_moja-dusa-zostala-v-osviencime-6517089c3c1e6.jpg 4 71 18

Neuveriteľný príbeh Slovenky Heleny Citrónovej a nacistického dôstojníka Franza Wunsche založený na skutočných udalostiach Osvienčim, 1942: Tento nezabudnuteľný román založený na skutočnej udalosti oživuje najsilnejší príbeh zakázanej lásky v dejinách. V Osvienčime obohnanom ostnatým drôtom sa napriek nepredstaviteľným prekážkam do seba zamilujú dvaja ľudia. To, čo sa stane potom, vám vráti vieru v ľudskosť a prinúti vás veriť v nádej aj tam, kde by nemala existovať. Helena vystúpila z dobytčieho vagóna na zamrznutú pôdu Osvienčimu. Zostáva jej dvadsaťštyri hodín života. Hneď zajtra ju plánujú zabiť, ani jej nevytetujú väzenské číslo. Kým okolo nej padá sneh, chveje sa, lebo vie, že bola odsúdená na smrť za zločin, ktorý nespáchala. Keď k Helene podíde dôstojník v sivej uniforme a odtiahne ju preč, obáva sa najhoršieho. Namiesto toho jej povie, že jeden z dozorcov má narodeniny, a prikáže jej, aby mu zaspievala. „Nechcem, aby sa ti niečo stalo,“ zašepkal a vtlačil jej do ruky lístoček. Keď si ho prečítala, celé telo sa jej zachvelo: Zaľúbil som sa do teba. Nasleduje príbeh lásky, ktorá bola zakázaná a nemožná, a predsa zachránila obom, a mnohým ďalších, život.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Girl in the Striped Dress , 2019


více info...

Přidat komentář

Noisette73
včera 5 z 5

Důkaz, že láska je všemocná, slepá a nevybírá si. Příběh mě chytil za srdce a přesto, že to celé bylo o lásce zapovězené, byla vlastně krásná, ať to zní jakkoliv paradoxně. Tento příběh je mou srdcovou, četla jsem vše co o něm vyšlo a byť se tento úplně nedrží historických faktů líbil se mi zatím nejvíc, za což se trochu stydím, neboť je to fakt hodně červené. No a ještě víc se asi stydím za to, že bych snad byla schopna Franze milovat též, prostě jsem v tomto hrozný až přílišný romantik a lásku miluju ve všech podobách. Je krásná, krutá i naprosto nevyzpytatelná. I jsem si poplakala, tohle fakt umí napsat jen život.

ropotamo
09.04.2024 2 z 5

Musím se přiznat, že ačkoliv je příběh silný, kniha mne nebavila. Chyběla mi psychologie postav, tam si mohla dát autorka trochu více práce a konec, který neodpovídá skutečnosti. Vyvstává tedy otázka, zda kniha byla psána dle skutečného příběhu nebo se autorka doslechla o Heleně Citrónové a celou love story si vykonstruovala podle kusých informací. Osobně se přikláním k druhé možnosti.


Safrika
03.03.2024 3 z 5

Kdybych o Helene a Franzovi necetla uz jinou knizku, tak by se mi asi libila vice, ale protoze jsem ji cetla a to docela nedavno, tak jsem byla nespokojena, protoze tohle byl uplne jiny pribeh a v mnohem pro me nerealny.

Evaho73
20.02.2024 4 z 5

Čítala som veľa kníh o holokauste počas druhej svetovej vojny a po ich prečítaní si poviem, že ma už nič nemôže prekvapiť. Tomuto zromantizovanému príbehu, ktorý je založený na skutočnej udalosti sa podarilo prekvapiť ma svojim spracovaním a kontroverznými hlavnými postavami. Ich láska odohrávajúca sa v podmienkach drsného a ťažkého Osvienčimu existovala.
Páčilo sa mi, že autorka si dobre zdokumentovala historické udalostí a bola verná opisu zverstiev, ktoré sa tam diali. Aj keď ide o ľahkú literatúru, čo sa týka historickej časti, dosahuje svoj cieľ: nabudí, vzbúri a postaví čitateľa pred viaceré dilémy.
Nepáčila sa mi nedostatočná schopnosť autorky dať hĺbku všetkým protagonistom, kde vývoj ich osobností a ich vzťahov je načrtnutý na môj vkus trochu povrchne.

Karin94
18.02.2024 4 z 5

„Je úžasné, čo všetko dokážu telo a duša vydržať, ak musia. Človek si zvykne takmer na všetko.

Kníh o druhej svetovej vojne je veľa a ja som zatiaľ čítala len tie, v ktorej zohrávajú hlavnú úlohu skutoční ľudia, ako napr. Anna Franková, Mengeleho dievča alebo táto.

Toto je tiež román podľa skutočného príbehu židovky Heleny Citrónovej a rakúskeho člena jednotky SS Franza Wunscha.

Helena vystúpila z dobytčieho vagóna na zamrznutú pôdu Osvienčimu. Zostáva jej dvadsaťštyri hodín života. Hneď zajtra ju plánujú zabiť, ani jej nevytetujú väzenské číslo.
Keď k Helene podíde dôstojník v sivej uniforme a odtiahne ju preč, obáva sa najhoršieho. Namiesto toho jej povie, že jeden z dozorcov má narodeniny, a prikáže jej, aby mu zaspievala. Nasleduje príbeh lásky, ktorá bola zakázaná a nemožná, a predsa zachránila obom, a mnohým ďalším, život.

Popravde som očakávala niečo, kde bude prekypovať viac romantiky a že to bude hlavne o ich silnej láske. Sčasti to tam síce bolo, ale čo je pre takýto typ kníh typické, nechýbala ani krutosť, bezmocnosť, smútok a krokodílie slzy pomaly na každej strane.

„Nôž sa nemôže uraziť, keď ho názvu ostrým, rovnako ako sa krutý človek nemôže uraziť, keď ho názvu krutým, inak by sa tak nemal správať. Jediný rozdiel je v tom, že nôž sa nemôže ovládať, zatiaľ čo človek si môže vybrať, ako sa bude správať.

Ako celok sa mi to páčilo. Opäť nechýbali ani poučné informácie. Jediné také malé mínus bol pre mňa koniec, kde som sa vlastne nedozvedela nič. Či boli nakoniec spolu, koľko im to vydržalo atď. Takto si čitateľ môže pomyslieť, že však židovka a nacista to nemôže byť predsa reálne. Preto si myslím, že s koncom vojny skončil aj ich vzťah.

ydnac
06.02.2024 5 z 5

(SPOILER) NENÁVIST, RASISMUS A XENOFOBIE S HITLEREM ZÁZRAČNĚ NEZMIZELY.
Pořád jsou všude kolem nás. A je jen na nás, abychom jim čelili. Jestli chcete udělat něco pro dobro obětí, mluvte o minulosti, prosím vás.

Tento úryvek mluví za vše.
Příběhy z koncentračních táborů jsou smutné, kruté, nepochopitelné...
Tento mě však zaujal, protože je psán podle skutečných postav.
Stejně tak mě zaujal pohled psychiatra, který u soudu hodnotí, zda je svědkyně schopna nezaujaté výpovědi.
Helena a Franz se v tomto pekle dokázali zamilovat.
Jak se to mohlo stát? Nikdo z nás se nemůže nikdy vžít do takové situace a ani ji soudit.
Byla jsem ráda, že Helena navzdory všem hrůzám našla lásku, protože většina našla jen smrt...
Franz pochopil, že není pravda všechno, co do nich vtloukali a projevil velkou lítost.
Bohužel co se stalo nedá se odestát...

Kniha je velice čtivá.
Doporučuji.

anovy64
27.01.2024 5 z 5

Velice silný příběh, z kterého až mrazí. Člověk si vůbec nedokáže představit, jaké hrůzy lidé v koncentračních táborech zažívali a jen hrstka měla to štěstí, že měla lepší podmínky než ostatní vězni, a přežila. Helena díky Franzovi k nim patřila. Její závislost na něm a jeho duševní přerod se mi však zdají být neuvěřitelné. Ke konci se mi kniha dostala hodně pod kůži.

palka452
22.01.2024 odpad!

Psát knihu z koncentračního tábora jako “oddechovku?Kam jsme se to dostali? Co je tohle za svět ?Skutečný příběh znám ten je dechberoucí tomu bych dala 200% to může napsat jen sám život

Olous1
06.01.2024 5 z 5

Strhující román založený na skutečném příběhu. Některé pasáže byly opravdu silným zážitkem, určitě všichni četli nějakou knihu z Osvětimi. Jaké hrůzy se tam odehrávaly. Netřeba ani psát. Vždy je mi pak velmi smutno. Jinak určitě stojí za přečtení.100%.

Morana107
29.12.2023 3 z 5

Krásné.

Je to více než z poloviny fikce. V reálném životě se cesty židovky a nacisty rozdelily hned po válce.
Autorka ale chtěla dát knize vyšší princip a čtenáři hezký konec. Všechno je ale takové moc jednoduché, z tohohle pohledu to zní, že vlastně nebylo obtížné v koncentračním táboře přežít, realita v knize musela ustoupit milostnému ději.
Všehovšudy jsem jim ale fandila a Franze si nešlo nezamilovat
Doporučuji jako oddechovku.

Januli
18.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Trochu jiná kniha o holocaustu, než jaké jsem již četla. I tady je opět spoustu krutosti, nad kterými přestává rozum stát, smrti.. na druhé straně láska Židovky a německého SS dozorce. Po přečtení knihy jsem byja zvědavá, jak to s nimi vlastně dopadlo a o žádné svatbě a společnému žití jsem jsem se nedopátrala. Vlastně jak skončila válka tak i jejich vztah. Takže to mi trochu vadilo, že to autorka popsala jinak, ale bez toho by to nemohla dát to toho příběhu, jaký napsala.

michaelaIQFK
08.12.2023 4 z 5

Ne tak dobrá jako třeba Tatér v Osvětimi, ale přesto velmi poutavá.

matesjepes
02.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha.

Mojepočteníčko
19.10.2023 4 z 5

Zakázaná láska...opravdová...skutečná... existující...Ach!

Milostným vztahům, které vznikly na osvětimské půdě, moc nevěřím. Respektive, je velmi těžké uvěřit. Zvlášť, pokud se jedná o důstojníka SS a židovskou dívku. Jenomže Ellie Midwood já baštím všechno. Od prvního do posledního písmenka

Ústředním tématem knihy je vztah Heleny, židovské dívky, která jen o vlásek unikla smrti v plynové komoře a Franze, který patřil mezi důstojníky SS a působil v bloku zvaném Kanada.
Další dějovou linkou je soudní proces, odehrávající se v roce 1947, při kterém se má rozhodnout, zdali má být Franz za své válečné zločiny odsouzen nebo naopak propuštěn na svobodu. U celého soudního líčení je Helena přítomna, aby Franzovu výpověď podložila vlastním svědectvím.

Celý příběh vychází z reálných, historicky doložených skutečností a já musím říct, že jsem naprosto nadšená. Celý text působí tak...já nevím...přirozeně, že jsem ani na minutku nezapochybovala o jeho pravdivosti. Vztah, který mezi Helenou a Franzem vznikal, jsem prožívala od samého počátku. Stejně jako jsem vnímala všechny negativní faktory, které s tím vším byly spojené.

Je to příběh, ve kterém najdete nejen lásku, ale také krutost, smutek, bezmoc, potoky slz a smrt téměř na každém kroku.

Doporučuji všemi deseti! Ellie Midwood píše báječně, poutavě, citlivě, s pokorou a respektem k tak těžkému a smutnému tématu, jakým holocaust bezpochyby je. Děkuju za to !

Klímuška
19.10.2023 5 z 5

Román založený na skutečném příběhu Židovky Heleny Citrónové
a nacistického důstojníka Franze Wunsche.

Německo, rok 1947. Doktor Hoffman, americký psycholog sloužící v Německu, dostane na stůl případ poválečné denacifikace. Andrej Novák, bývalý vězeň
z Osvětimi a nyní "lovec nacistů", žádá, aby byl znovu prošetřen případ bývalého osvětimského dozorce France Dahlera, který zneužíval
a manipuloval s vězenkyní Helenou. K soudu se Dahler dostaví
s nečekaným svědkem. Je to Helena s níž se po válce oženil.
Tichá a poddajná Helena je zcela závislá na svém manželovi. Její výpovědí je Hoffman zmaten. Helena mluví o pachateli jako o spasiteli
a žalující stranu zpochybňuje. Vidí Helena minulost zkresleně nebo vypráví příběh neuvěřitelné lásky?

Knih z holokaustu je už napsáno mnoho, ale tento je neotřelý. Skutečné osoby, vykládání pohádek nacistů, práce v Kanadě nebo činnost Sonderkommanda. To vše v knize nechybí a člověku běhá mráz po zádech.
Do toho máme Helenu, za kterou pálí nacistický důstojník. Může však člověk ohánějící se bičem skutečně milovat, když nemá srdce? A jde se něho dívat jako na člověka a nevidět jen zrůdu?
Tohle je opravdu poutavý příběh, autorčino literární dílo z velké části založeno na skutečných událostech vyvolává spoustu pocitů.

Katulinka69
01.10.2023 5 z 5

Další silný příběh, který nechci hodnotit

Lena79
27.09.2023 5 z 5

"Ať už vás budou poslouchat, nebo ne, jen nezůstaňte zticha. Všichni se musíme postavit za spravedlnost. Oběti potřebují, aby za ně lidi mluvili. Jinak ti druzí budou moci jednoduše předstírat, že se nic z toho nikdy nestalo."

Příběh Heleny a Franze mě fascinuje, je pěkné, že něco takového jako je láska vzklíčilo na tak hrozném místě. Kniha je napsaná z různých úhlů pohledu, což považuji za velmi přínosné.

PetraN17
18.09.2023 5 z 5

Velmi povedená kniha, je poučné dívat se na průběh války z různých úhlů, hlavně číst a připomínat si, čeho všeho jsme schopní

Kniha Moja duša zostala v Osvienčime je v

Právě čtených1x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených3x
Knihotéce95x
Chystám se číst152x
Chci si koupit36x
dalších seznamech3x