Houslistka z Osvětimi

Houslistka z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482762/bmid_houslistka-z-osvetimi-e0A-482762.jpg 5 128 28

Historický román založený na skutečných událostech a životě slavné rakouské houslistky Almy Rosé. Její statečnost zachránila nespočet životů a dodala naději těm, kteří už zapomněli, co to slovo znamená… "V Osvětimi je každý den bojem o přežití. Alma má na ruce světle modrým inkoustem vytetované číslo 50381 a odtržená od svých milovaných je spolu s tisíci dalšími namačkaná v labyrintu ostnatých drátů. Každý den tu mizí lidé a nikdo je už nikdy nespatří. Tragická realita nemůže být vzdálenější Almině předchozímu životu. Jako uznávaná houslistka uchvacovala své publikum, když se ale v Evropě začali roztahovat nacisté, nemohla ji zachránit žádná sláva světa…Když velitelka ženského tábora Almu jmenuje dirigentkou táborového orchestru, který hraje vězňům plahočícím se do práce i vysokým důstojníkům SS, Alma odmítne: „Mohou mě zabít, ale nepřinutí mě hrát.“ Brzy si však uvědomí, jakou moc s sebou tato pozice nese: může zajistit hladovějícím dívkám příděly jídla navíc a mnoho z nich zachránit před smrtí. Takto Alma potká i Miklóse, talentovaného klavíristu. Obklopeni zoufalstvím nacházejí radost ve společných zkouškách, tajných vzkazech a koncertech, které hrají bok po boku, zatímco se modlí, aby utrpení jednoho dne skončilo. Ale v Osvětimi je i vzduch, který dýchají, prosycený ztrátou a jedinou jistotou je tragédie… Může jejich láska na tak zoufalém místě přežít? "... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Violinist of Auschwitz , 2020


více info...

Přidat komentář

Miroslavacte
02.04.2024 5 z 5

Odvaha některých lidí je opravdu obdivuhodná, příběh se mi odehrával před očima jako film.

Pengi
01.04.2024 5 z 5

Opět silný příběh o neskutečné odvaze lidi v hrůzné době a na silenem místě. Klobouk dolu za to, co se dělo a klobouk dolu za sepsání této “vzpomínky


ivca84
10.12.2023 5 z 5

příběh který vezme člověka za srdce

krejcovka76
18.09.2023 5 z 5

5 * mi nestačí. Neskutečně silný příběh odvahy, odhodlání, obětování, lásky. Kdysi dávno jsem četla Dívčí orchestr, který se s touto knihou prolíná a hlavní hrdinka této knihy Alma Rose nebyla v Dívčím orchestru vykreslená zrovna kladně. Takže moje letitá "zášť" mi vydržela pár stránek. Pak jsem hlavní hrdinku vnímala jako neuvěřitelnou bojovnici, čistou duši, prostě člověka s velkým Č. Je to příběh lidství, odhodlání a zároveň hluboké nenávisti, pogromy. Konec knížky už mám zamlžený, protože se nedalo číst přes slzy. Je to jeden z příběhů, který by nám měl být dokola opakován, připomínán, protože jsme neskutečně rozmazlení a neustále nadáváme a kňouráme. Pořád máme málo. Tohle všechno nás jednou zahubí. Děkuji autorce za tak skvěle napsaný příběh a přiblížení dalším čtenářům.

Atara16
13.09.2023 5 z 5

Trvalo mi než jsem se začetla a opět příběh co vyvolává emoce.

HockeyGirl
15.08.2023 5 z 5

Musela jsem dát plné hodnocení, protože tato knížka si to prostě zaslouží. Je naprosto krásně napsaná, byť téma je smutné, přesto historické a z velké části i pravdivé. Život slavné houslistky Almy se odehrává v Osvětimi, kde Alma touží přežít, jako každý vězeň. Proto založí orchestr, který by hrál vězňů, ale hlavně vedení tábora a všem dalším, kteří v táboře jsou a pracují. Alma má pod svými křídly i děvčata, která postupně do orchestru přidává a drží je tak naživu. Mnohdy čelily smrti, ale vždy se jim podařilo přežít a to hlavně díky Almě. Její láska v pianistu, kterého zabili jako prvního, ji uvedla do smutku a dle knížky spáchala sebevraždu. Smutné, ale velmi čtivé.

kristyna.havlov
22.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Naprosto úžasná kniha!! Nemůžu říct, že bych ji s radostí četla hned od začátku, mě nějakou dobu trvalo, než jsem se do ní začetla. Ale když to přišlo, tak to stálo za to. Příběhem jsem dychala. Když pak Alma objevila známého skladatele z Maďarska, do kterého se zamilovala, bylo to naprosto úžasné. Úžasné, že i v těchto podmínkách dokázala objevit lasku. Všechno vám neprozradim, jen mě trochu mrzí, že nemohu nikde dohledat píseň, kterou jí složil. Pokud by ji někdo dohledal, ráda bych si ji poslechla. Napište mi do zprávy

Beáta753
15.05.2023 5 z 5

Pro mne další zajímavá novinka z historie. Podívat se do Osvětimi z pohledu orchestru. Kniha je hodně silná.

Evikkurcik
28.03.2023 5 z 5

Moc hezký napsaná kniha se silným příběhem

neubam02
26.03.2023 5 z 5

Nádherná kniha!
Hlavní postavu si prostě zamilujete, její odhodlání, obětavost a hlavně nebojácnost. Almu milovali nejen samotní vězni, ale i vedení tábora včetně Anděla smrti - doktora Mengela. V knize nechybí ani láska.
Samozřejmě konec knihy se mi těžko četl a přes slzy jsem skoro neviděla na písmenka.
Každopádně autorka si mě získala a nutně si musím přečíst i její zbylé knihy.
Rozhodně doporučuji milovníkům válečných románů.

petym
27.02.2023 5 z 5

Opět krásná kniha se silným příběhem. Více se mi líbila Žena která utekla z Osvětimi příběh o Malé a Edkovi, ale i toto bylo fajn s koncem bohužel takovým jakým byl. 5*

XenasChakram
25.01.2023 5 z 5

skvěle zpracovaný příběh o Almě. Netři Gustava Mahlera. Nesmí být zapomenuta

Misute603
09.01.2023 5 z 5

Nádherná kniha o statečné a velkorysé
ženě ,přečteno za 2 dny.
Mohu jen doporučit.

Leniii
08.01.2023 5 z 5

Krásná kniha, poutavý příběh o velmi statečné ženě

stju
27.12.2022 5 z 5

Je strašně těžké napsat k této knize komentář, bylo by to těžké i kdyby byla Alma fiktivní postava a musela přežívat ve strašných podmínkách skutečného koncentračního tábora, ale takto...
Uvědomuju si, jak silná a obětavá osobnost musela skutečná Alma být, když dokázala všechno citové a lidské v sobě zapřít a v zásadě "spolupracovat" s nelidskými monstry, přestože kvůli sobě samotné by to nikdy nepřipustila. Je obdivuhodná její vůle a obětavost, díky které tolika lidem v beznadějné situaci zvládla pomoci a morálně je podporovat.
Přestože bylo pro mne opravdu náročné knihu číst, rozhodně ji dalším čtenářům doporučuji - třeba je bude také inspirovat k tomu, aby se toho o uznávané houslistce více dozvěděli. Myslím, že si zaslouží, aby nebyla zapomenuta.

Darja.8
24.10.2022 5 z 5

Krásná kniha.

Forrest
21.10.2022 5 z 5

Velice hodnotná a poutavá kniha.
Při čtení jsem přímo fyzicky cítil přítomnost prostředí tábora a stejně tak jsem cítil fyzickou hrůzu z postav ať už Anděla smrti nebo jiných dozorců, kteří si osobovali právo života smrti nad vězni.
Byla to šílená doba, kdy člověk nebyl pro druhého člověka člověkem. Nedovolme toto v budoucnu.

emilieselden
07.08.2022 5 z 5

Na první pohled vypadá jako další kniha z Osvětimi, kterých vychází mraky, ale! Tahle rozhodně stojí za přečtení. Nahlédneme do života privilegované skupiny vězňů, kteří žijí jinak než běžná táborová populace. Ze začátku mě to trochu mátlo a připadalo mi to nereálné. Ale na konci autorka vše krásně vysvětlí, a dozvíme se, že situace byly skutečně popsány podle popisů přeživších svědků. Konec byl velmi dojemný. Zaslouží si plný počet *.

Parwana
06.08.2022 5 z 5

Jedna z mála knih, která si zaslouží první počet bodů. Naprosto strhující příběh talentované a statečné ženy, která zvítězila nad nacisty. Po dočtení jsem brečela, páč jsem neměla slov.

vercas945
27.06.2022 5 z 5

Knih odehrávajících se v koncentračních táborech a napsaných podle skutečnosti jsem už přečetla dost, takže "wau efekt" z toho, že by příběh byl podán úplně jinak nebo že bych se dozvídala úplně nové skutečnosti chyběl. Přesto dávám pět hvězd, protože kniha byla čtivá, vtáhla do děje, poznala jsem osudy další zajímavé osobnosti... A jak už se tady v předchozím komentáři objevilo, je to zvláštní u románu z tohoto prostředí, ale i na mě působí styl, kterým je napsán, tak nějak mile a příjemně :-)