Modrý lotos

Modrý lotos https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22234/tintinova-dobrodruzstvi-modry-lotos-22234.jpg 4 90 4

Tintinova dobrodružství série

< 5. díl >

Tintin je odvážný reportér, který se svým psem Filutou zažívá ta nejbláznivější a nejneuvěřitelnější dobrodružství na všech světadílech a s důvtipem překoná všechny překážky, přemůže proradné zločince i nepřátele a vždy dosáhne cíle. Belgický kreslíř Hergé, který si postavu Tintina vymyslel, je dnes uznávaným klasikem evropského komiksu. Dobrodružství odvážného reportéra Tintina, které začalo v příběhu Faraonovy doutníky, se blíží do finále. Tintin cestuje na Dálný východ, aby zde konečně odhalil bandu pašeráků, která mu po celou cestu usiluje o život. Komiks patří do výtvarné stránce k nejoriginálnějším, protože belgický kreslíř Hergé se při tvorbě nechal výrazně inspirovat čínskými stavbami, písmem i oblečením.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Le Lotus bleu , 1936


více info...

Přidat komentář

Atlantis
17.06.2021 4 z 5

Asi začínám Tintinovi přicházet na chuť. V minulosti jsem se často nudil, ale poslední dva díly jsem si užíval. Bylo to tak akorát střelené, dobrodružné i vtipné.
Tenhle díl jsem už kdysi četl, ale po Faraonových doutnících jsem si jej dal znovu, abych odhalil hlavního padoucha (bohužel to byl ten jediný podezřelý).
Navíc mne baví sledovat svět, který už je dávno pryč. Rozsekání Číny na jednotlivá území je zajímavá historická pikantnost.

Tomas@S
26.11.2018 4 z 5

Pribeh misty navazuje na predchozi dil Faraonovy doutniky, ale to prilis nevadi. Libilo se mi jak je kresba postav uz vyrazne vyzralejsi nez u prvnich dilu v serii. Pribeh uz jenom obcas zakulha a nejakym zazrakem se rozuzli. Legracni jsou veskrze nesympaticke postavy japoncu, zrejme dobove poplatne a dotykajici se japonske okupace cinskeho uzemi pred druhou svetovou valkou. Ac samotny Herge v jednom miste bojuje proti zapadnim predsudkum vuci cinanum, skoro vsichni jeho japonci maji silne kulate bryle a dlouhe predni zuby :-)


Makrela Liška
27.06.2018 5 z 5

Ach, jak jsem tak dlouho mohla míjet tuto zásadní klasiku v žánru komixu! Po předchozích dílech se Hergého styl vytříbil, zmizela zbytečná grotesknost (ovšem s vyjímkou výtečníku Kadlece a Tkadlece), a zápletka nabyla na daleko větší rafinovanosti. Hrdinové na obou stranách už vládnou daleko zajímavějšími a nejednoznačnými charaktery, díky čemuž už komix není zdaleka tak předvídatelný. Zajímavým momentem pro mne bylo, když se najednou z Tintina stal hrdina, jenž je zranitelný a zároveň jej nesmírně polidštilo i přátelství s chlapcem Čangem. Obrovské plus vidím ve skvělém úvodním slovu, které jednak zasazuje dílo do dějinného kontextu, který pro Hergého hraje velkou roli, jednak nás uvádí do geneze celé série čímž nás zároveň nechá i nahlédnout do autorova přemýšlení. Od Modrého lotosu jsem se jednoduše nemohla odtrhnout, jak byl napínavý a skvěle vystavěný i nakreslený, a ještě dlouho ve mě zůstal.

morava
16.05.2018 4 z 5

Postavy z tohoto komiksu mne proste bavi, Kadlec a Tkadlec jsou uzasni :-) Po shlednuti filmu jsem si precetla muj prvni komiks a myslim, ze nezustanu jen u prvniho, ale rada si prectu i dalsi prihody Tintina.

Štítky knihy

komiksy pro děti Tintin

Autorovy další knížky

Hergé (p)
belgická, 1907 - 1983
2011  66%Tintin v zemi Sovětů
2010  92%Tintin v Tibetu
2004  81%Tintin v Americe
2011  68%Tintin v Kongu
2004  86%Faraonovy doutníky

Kniha Modrý lotos je v

Přečtených130x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce36x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x