Orbital 5 a 6

Orbital 5 a 6 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486028/bmid_orbital-5-a-6-WFF-486028.jpg 4 30 6

Konfederace planet se začíná rozpadat, Caleb je stále v bezvědomí a jeho parťačka obviněná ze zrady. Do toho někdo začíná unášet významné lidi a vykonávat na nich nelítostné rozsudky. Situace není zrovna nejnadějnější, a ani po Calebově probuzení se to nezlepší. Neprobudil se sám. A to, co se v něm ukrývá, je velmi nebezpečné. Bohužel, hlavně pro něj.... celý text

Přidat komentář

Terva
11.10.2023 4 z 5

Protože nejsme členové IDO,
jednání se nás netýká.
Nemůže se nám nic stát.
Jsem jen svědci
a tak to zůstane.

Třetí svazek dvou příběhů Orbital se nám dějově přenáší z Prahy a Kuala Lumpuru do New Yorku. Tak že hurá přes velkou louži. Příběhy se jmenují: Spravedlnost (sešit č.5) a Odboj (sešit č.6) Příběhy opět poukazují na to, že rasová válka není jen mezi lidmi, ale také i mezi mimozemšťany. Je zde opět hodně politiky, jednání, teroristických činů a moc mluvení. Tak že vlastně nejnapínavější částí prvního, respektive pátého sešitu je pokus o záchranu skoro mrtvého agenta Calese Swanyho. Ten je po předcházejících událostech na pokraji smrti. Snažej se na je ozdravení použít mimolidskou technovědu a výsledek je tak nejasný.

Citát: Vidíte! Je tam! Já vám to říkal! . . . Jenže nás masakruje!

Na druhou stranu se zde rodí nová a velmi zajímavá přátelství. Ve všem má prsty Angus. Ano, Angus, ta živá létající kosmická loď je i jistým druhem mimozemšťana. A upřímně, všechno dění kolem tohoto tvora se mi strašně líbí. Díky němu dávám vždy příběhům o jednu hvězdu víc. A navíc, agentka Mézoké Izzua je zde velmi akční a její jednání na konci příběhu Spravedlnost mě velmi potěšila. Dobrá akce tleskám! Druhý příběh v tomto svazku Odboj začíná opět lehce politicky. To, že je konfederace prožraná rivalitou, kariérními plány, mocenskými gambity, zbabělostí vůdců a následným násilím, to je snad už každému jasné. Proto vás ani nepřekvapí název posledního dobrodružství Název ODBOJ mluví sám za sebe.

Citát: Vy jste se rozhodli před problémy utéct, já se rozhodla jim čelit.

Kresba opět jednoduchá až účelová. Ani jsem tu nenašel žádný obrázek, který by se mě vysloveně líbil, tak jak tomu bylo v předešlém svazku. Obsahově je to strašně moc politiky. Ale to už bylo řečeno. Přidejte si i nerozhodnost, sem tam zmatek a nevědomost. Zbytečné boje, žádné objevování. Když si to shrnu, dal jsem jedničce 50%, dvojce 65% a trojka se díky akci agentce Mézoké vyšplhala až na politických 70%. Což značí, že zůstanu u čtyř hvězd. Celkově však mě celá série zklamala. A navíc celkem otevřený konec tomu taky dal docela ránu . . .

Citát: Vždycky jsem si myslel, že lidstvo je nejkrásnější, když bojuje . . .

Ivan Kučera
19.07.2022 4 z 5

Jednotka bola super, ale od dvojky som mal zrejme priveľké očakávania resp. som ju naopak podcenil, pretože som naivne čakal, že bude rovnako prehľadná, ako prvá časť. To som sa však kruto mýlil. Keďže mi ale za sériou Orbital bolo smutno, rozhodol som sa kúpiť si trojku a pred začítaním som sa zmieril. S čím? Nuž, s obrovským množstvom postáv (s nie vždy jasnými motiváciami), rozmanitými rasami, stovkami národov, vzťahmi a komplikovanými pravidlami sveta budúcnosti. Proste som rozhodol si trojku „len“ užiť. Nechať sa voľne unášať strhujúcim, dynamickým dejom. Chápem, že séria niekomu nesadne, ale pre mňa trojka predstavuje návrat späť na výslnie, počas ktorého som sa síce v univerze sem-tam strácal, ale celkovo som mal dočinenia s chytľavou, nadmieru zábavnou jazdou. Je to séria vizuálne atraktívna, scenáristicky exotická a zaujímavá a môže sa pochváliť originálnymi (ako inak) a pútavými postavami. Belgický scenárista Sylvain Runberg (Dobyvatelé, Zarov) to napísal ako dospelé európske sci-fi, pri ktorom treba premýšľať. Ostatne, aj v živote je všetko komplikované a treba čítať medzi riadkami. Čo je dobro? Čo zlo? Aký je rozdiel medzi terorizmom a dobrým skutkom, ak je terorizmus použitý na zvrátenie zlých vecí? Samozrejmosťou je nádherná kresba Francúza Serge Pellého. Svet, ktorý s Runbergom stvoril, je prekrásny, plný nápaditých nápadov a skvelých vizuálnych hračiek. Počas čítania ma pozoruhodná výtvarná stránka vrátila o pár desaťročí do minulosti, keď mi rodičia v Prahe od pouličného kolportéra kúpili Funkyho Kovala (fakt sa nenájde nikto, kto ho u nás znova vydá?) a ja som pri ňom zabudol dýchať. Orbital pripomína Babylon 5 alebo Star Wars, lež nie pôvodnú trilógiu, ale prequel-sériu (vysoký počet politikárčenia a zákulisného ťahania za nitky). Prípadne Dunu, ale to už preháňam. Každopádne, aj keď cítiť viacero inšpiračných zdrojov, séria má svoju vlastnú tvár a nezameniteľný štýl. V budúcnosti bude nepochybne sama inšpirovať iných.


Norri
11.06.2022 4 z 5

Původně jsem neměl v plánu opakovat si znovu předchozí díly Orbitalu. Po pár stránkách jsem ale zjistil, že se tomu nevyhnu. Děj se na předchozí události přímo odkazuje a na obě předchozí knihy. Naštěstí je to dobrá sci-fi a ta vždy potěší. Je ale pravda, že to není tak úplně klasická sci-fi. Je zde sice hodně akce, ale zároveň se hodně politikaří. Je to takový politický thriller ve velmi dobrých sci-fi kulisách. Na celé sérii je pěkné, jak v ní lze vidět určité paralely s naší současnou realitou a společností. Ať už jde o rasismus, stereotypy a nebo o Evropskou unii. Potěšující je to, že k těmto tématům přistupuje hodně kriticky. Nic zkrátka není černobílé. To ostatně platí i o tomto komiksu a nemyslím tím teď kresbu. Oproti předchozím dílům se mi děj zdá docela dost komplikovaný. Není těžké jej pochopit, ale snižuje to “dynamiku” jeho čtení. Stejně jako v předchozí knize je i zde děj občas dost zkratkovitý.

Co se týče kresby, tak ta podle mě patří k tomu nejlepšímu, co můžeme od sci-fi komiksu dostat. Čistá kresba plná detailů a technických udělátek budoucnosti. Ale nejsou zde skvěle zobrazené jen technologie, ale pestrá je také pozemská i mimozemská fauna a flora.

p3tris
31.05.2022 4 z 5

Třetí kniha Orbitalu se nejvíce podobná Hvězdným válkám. Stejně jako Republikou i Konfederací zmítá boj o moc a v pozadí tahá za nitky osoba, která se neštítí podrazů, vražd nezdráhá se ani rozpoutat válku. Když to Mézoké Izzua zjistí, uniká i se zraněným Calebem a přidává se k odboji. Jenže odboj, který vede Calebova sestra Krystýna, to nejsou hodní Rebelové. To je banda teroristů a vrahů. A navíc si Caleb nese v sobě jedno hrozné tajemství, které bude stát život mnoha nepřátel i přátel.

GoodGames
12.04.2022 3 z 5

Nové dva diely Orbitalu sú veľmi podobné tým predošlým a tak sa pripravte znovu na poriadnu porciu komplikovaného politikárčenia. To mňa osobne nebaví a aj kvôli nemu považujem sériu Orbital za jednu z tých slabších, ktoré v edícii Modrá Crew vyšli. Našťastie sa od toho v druhej polke komiksu upustí a politiku vystrieda akčný thriller, pritvrdí sa celkovo v udalostiach a príbeh dostane ten správny spád. Pravdepodobne sa však tak skoro séria do Modrej Crew nevráti, keďže nás čakajú iné série a novinky, tak uvidíme, kedy dostaneme ďalšiu nálož politického sci-fi.

RaptoR
02.03.2022 5 z 5

Konečně můžu s klidným svědomím prohlásit, že Orbital mě chytil do svých sítí! Po rozvleklé představovací první knize a povrchní akční druhé, přichází velký zářez a zadostiučinění pro všechny, kteří to nevzdali a cítili všechny ty (polo)naznačené možnosti, které tato série skýtá. Orbital se tak noří do hlubin, ze kterých není pro naše hrdiny tak snadné vybřednout...
Více v recenzích.

Autorovy další knížky

Sylvain Runberg
belgická, 1971
2021  80%Conan z Cimmerie. Svazek III
2018  75%Orbital 1 a 2
2020  88%Zarov
2021  82%Dobyvatelé 1 a 2
2019  71%Orbital 3 a 4

Kniha Orbital 5 a 6 je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce38x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x