Orbital 1 a 2

Orbital 1 a 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390654/bmid_orbital-1-a-2-Xyn-390654.jpg 4 66 17

Epická akční sci-fi série připomínající svým námětem Mass Effect! Lidstvo je právě, po dlouho trvající válce, přijato do intergalaktické organizace. Hlavní hrdina se stává příslušníkem speciální skupiny, která má za úkol řešit problémy ohrožující vesmírný mír. Problémem je, že jeho parťačka je příslušníkem rasy, se kterou lidstvo donedávna válčilo. Takže možná nebude mít ten mír zase tak dlouhé trvání.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

Orbital 1 + 2: Scars + Ruptures , 2007


více info...

Přidat komentář

Luigi1
10.12.2023 4 z 5

Tento komiks se povedl jak po čtenářské tak kreslené stránce

Terva
30.09.2023 3 z 5

Trochu déle mi trvalo, než jsem se do příběhu dostal. Zpočátku to bylo moc nadupané vším možným a pak z toho vyšla hlavní dvojice příběhu. Spousta věcí už se jakoby stala a čtenář teprve po delším čtení získá všechny potřebné informace. Skoro není vidět všechny ty mimozemské i pozemské postavy a čtenáři se formuje jen ta základní dvojice. Tu naopak bezpečně poznáte i z větší vzdálenosti. Agenti se jmenují Swany a Izzuu. Swany je pozemšťan, Izzuu je mimozemšťanka z planety Sandžar. Oba agenti pak dostávají svůj první úkol.

Kresba je příjemná na pohled, barvy jsou tlumené a jednoduché. Ale svým způsobem je všechno až moc jednoduše nakreslené. Žádné výrazné kresby, byť jen malá okna tu nejsou. Snad až ta poslední celostránková kresba Anguse. Ptáte se, co nebo kdo je to Angus? Myslím, že to nebude spoiler, když prozradím, že to je živá kosmická loď. Ovšem obsahově je tu hodně politiky, terorismu a neshod mezi rasami. A největší průser je, že jsem z těchto dvou sešitů vybral jen jeden citát!!! Dialogy jsou totiž tak jednoduché, že z nich nic rozumného ani vybrat nešlo. Jsem tak trošku zklamaný a doufám, že další svazek už mi půjde líp.

Citát: Rozumně uvažující člověk? To je vzácnost.


Neo1tex
10.04.2023 4 z 5

Výborný. Po Universal War nesmírně příjemná změna k lepšímu. K o hodně lepšímu.

Norri
11.06.2022

Orbital je cyberpunkem říznutý Star Trek. Při čtení mě neustále napadla paralela vesmírné konfederace a EU. Těch paralel tam je více a jejich vnímání záleží na vaší politické orientaci. Velkým tématem Orbitalu je xenofobie a rasizmus. Ne ten otevřený, jako býval kdysi vůči černochům a nebo vůči Židům za druhé světové války, ale takový ten nepřímý, který je skrytý za stereotypy a nevhodnými vtípky. Orbital tak svým způsobem nastavuje zrcadlo nám všem a dělá to dobře - díky úžasným sci-fi kulisám je ten problém vidět s patřičným odstupem, který nám reálný svět prostě nenabízí. Líbí se mi, jak je čtenář postupně seznamován s pravidly vesmíru Orbitalu a s nejdůležitější historií - všechny informace dostane čtenář včas, ale ne příliš brzy. Hodně se mi to líbilo a to nejen díky scénáři, ale také kvůli skvělé kresbě.

p3tris
29.05.2022 4 z 5

Námět připomínající "Mass Effect" je až příliš úzkoprsé. Orbital si totiž bere to nejlepší z plno dalších sci-fi. Agenti vyjednavači jsou nejvíce podobní rytířům Jedi z první epizody Star Wars, zjev mimozemšťanů dává vzpomenout na Pátý element, máme tady separatisty a děj by se mohl klidně odehrávat i na LV-426 z Vetřelců. Ale tenhle mix je osvěžující a mě zkrátka sledovat práci agentů Caleba Swany a Mezoke Izzui bavila. Tomu napomáhá i skvělá kresba, která v sobě nezapře "evropskou" školu. Takže se těším na jejich další případy. A perlička na závěr, Swany pochází z Prahy, takže se dočkáme i narážek na Čechy.

Kapis
15.01.2021 4 z 5

Za mě velice svižné překvapení, na něco podobného jsem měl chuť zrovna. Aji jsem bez moc velkých vnitřních keců přetrpěl všechna ta pod i nadprahová sdělení o tom jak je skvělá integrace, globalizace, hyperfederatizace, potlačení vlastní identity a přijetí všech a všeho mezi nás. A jak je každý, kdo to vidí trochu jinak zpátečník, zasloužící si krom lebky i vymazat z filmů, kde hrál:) Ale i když to tvoří beztak většinu mého komentáře, tak o tom ten komiks není, je to velice příjemná jízda galaxií, kterou jsem si s chutí doma zkřupl za odpoledne na gauči a ta místy rozostřená linka mi vibrovala v hlavě ještě v noci.

Kate18
29.12.2019 3 z 5

Země vstoupí do intergalaktické organizace po dlouhém vyjednávání. V organizaci jsou jmenováni noví agenti, kteří jsou vysláni na svou první misi. Mají nastolit mír na vzdálené planetě. Jedna z agentů je ale rasy, se kterou měli obyvatelé planety dříve spory, takže vyjednávání o míru nebude tak snadné.

LordSnape
17.12.2019 4 z 5

Hezká kresba a dobře propracovaný vesmír. Líbil se mi nápad se sbližováním hlavních postav zde dvou původně znepřátelených ras. Samotné konflikty a zápletky povídek byly ok, ale přeci jen pořád mě spíše více přitahovala historie války, po které se příběh odehrává.

Tomas@S
03.12.2019 4 z 5

Docela pěkná space opera, trocha inspirace ze Star Wars, jiné části zase z Vetřelce, ale celkově to není vůbec špatné. Pěkná kresba a děj jde svižně dopředu. Určitě zkusím získat i pokračování.

Disease
02.12.2019 4 z 5

První komix nové řady Modré Crwe, kdy jsem se opravdu bavil.

Daisuke
25.03.2019 3 z 5

Mass Effectu je Orbital opravdu nejspíš nejpodobnější atmosférou, příběh mi evokoval druhého Vetřelce, prostředí obrovské vesmírné federace zase Star Trek nebo spřízněnou francouzskou sérii Meteor; kresba potom nezapře obdiv k Enkimu Bilalovi. A to je pro mě nejspíš největší problém s Orbitalem. Tak nějak nevyčnívá, nic moc nového nepřináší (možná kromě genderově hyperkorektní rasy Sandžarů - kam se na ně hrabou Pratchettovi trpaslíci) a celou dobu jsem se nemohl zbavit pocitu, že už jsem to všechno někde viděl nebo četl. Za mě tedy ryzí průměr.

A poznámka na okraj - pokud nějakým ochráncům veřejné morálky připomínal roztomilý protagonista videohry Chuchel blackface, ze Sandžarů by je pravděpodobně trefil šlak.

Gurus
31.01.2019 5 z 5

Moje první Crew a musím říct, že super. Rozhodně to má Mass Effect vibes :D. Těším se na pokračování.

Ivan Kučera
24.01.2019 4 z 5

Dobrá, svieža, prepracovaná a kvalitná európska sci-fi (space opera?). Nie som fanúšik podobných komiksov a predchádzajúce Modré Crew boli geniálnejšie (fantastický Dlouhý John Silver). Ale i Orbital som si užil: mal fajn postavy, detailne spracovaný svet vzdialenej budúcnosti, svižný scenár, veľa akcie a parádny vizuál (lode, mestá, vozidlá...).

jarynek
05.01.2019 4 z 5

Zpočátku je hodně postav, které mají různé zájmy a cíle a tak se v tom trochu hůře orientuje kdo s kým a proč, ale v průběhu si vše začíná sedat a může z toho být celkem poutavé sci-fi vyprávění. Trochu hůře se hodnotí pouze polovina příběhu, kdy tato část nabídla celkem dost věcí, které zatím nebyly vysvětleny, ale po dočtení jsme zklamán nebyl a jsem zvědav na dokončení.

KillHurt
19.12.2018 4 z 5

Přirovnání k herní sérii Mass Effect je jistě nasnadě, ale nedá se rozpracovanost obou vesmírů porovnávat po rychlém úvodu a jedné návštěvě na cizí planetě. Přesto jsou zatím rozdané karty velmi zajímavé. Svět orbitalu je plný zajímavých mimozemských ras, politických pletich, rasismu, segregace a vzájemné nenávisti. Vypadá to zábavně. :-)

davidurban1973
04.11.2018 4 z 5

Hezká kresba, čtivé, dobrý příběh.

FireOfFilth
24.10.2018 3 z 5

Na novou Modrou crew jsem se docela těšil, v této sérii zatím nevyšla žádná sci-fárna a ty já mám rád. Bohužel po přečtení jsem vlastně zklamán. Komiks určitě není špatný, ale bohužel mě nevtáhl moc do děje. Postavy jsou takové nijaké, žádná mě v zásadě nebavila. Možná trochu Mezoké.
Kresba není úplně špatná, ale na zadek mě bohužel neposadila.
Komiks hodnotím průměrně, a pro čtenáře, kteří hledají dobré sci-fi bych však tuto knihu nedoporučil.

Štítky knihy

space opera

Autoři knihy

Serge Pellé
francouzská, 1969
Sylvain Runberg
belgická, 1971

Kniha Orbital 1 a 2 je v

Právě čtených1x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x