Okko: Cyklus vzduchu

Okko: Cyklus vzduchu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518590/bmid_okko-cyklus-vzduchu-fuU-518590.jpg 4 23 5

Velkolepý návrat do Pajanské říše! Série Okko — odehrávající se ve fantasy světě Pajanské říše, vytvořeném podle vzoru středověkého Japonska se všemi jeho tradicemi, vládci, démony a běsy — vstupuje s Cyklem vzduchu do své třetí pětiny. Potulný rónin Okko je pověřen úkolem zachránit démony trýzněnou a chřadnoucí dceru jisté místní vládkyně. To je pro něj hračka… ale je to jen začátek děsivého utkání, které jej i jeho barvitou družinu postaví před protivníka mocnějšího, než na jakého narazili kdy předtím.... celý text

Přidat komentář

Norri
29.03.2024 4 z 5

Opět to má skvělou atmosféru fantasy Japonska. Je to vyvážený mix napětí, humoru a šokujících momentů. Je v tom cítit Japonská krutost i osudovost. A taky je to krásně nakreslené. Zkrátka je to dobré pokračování. Těším se na další díly.

Terva
19.03.2024 4 z 5

„Podívejte se na toho
mrtvého ptáka.
Právě spadl z nebe
a přímo mně pod nohy.
To je neblahé znamení.“

Třetí příběh ze série OKKO nese podtitul: Cyklus vzduchu.
Po rybičce a kyji je na začátku třetího dvoj svazku docela zmatená kresba. Jedná se o hlavu alá kyberpunk. Po chvilce pozorování této kresby pochopíte, že se jedná o papírového draka u kterého na zemi leží mrtvý ptáček. Musím říci, že tato kresba mě trochu zarazila a vůbec jsem netušil, co si pod ní mám o příběhu myslet. Ale čas ukázal a čtenář pochopil. Opět je tu informace, že scénář i kresbu dělal Hub, respektive jeden člověk s původním jménem Humbert Chabuel. Jak by řekla Milla Jovovich – ukaž „multipas“. On se totiž Hub podílel na tvorbě filmu Pátý element.

Citát: Copak v tomhle kraji nikdo nepije?

Jinak se v tomto příběhu na začátku stane z Okka léčitel. Vyléčí, pomocí opilého mnicha, jednu dívku. Najdou totiž v její blízkosti cukumogami * a náležitě se s ním vypořádají. Nemůže u toho chybět láhev saké. (mimochodem mnichu, vůbec nechápu, kdes to saké sehnal) První příběh však v této fázi záhy nabere šílený konec. Skoro až neuvěřitelný. Až mi zatrnulo. Druhý příběh v tomto svazku sice začíná trochu zmateně. Ale nakonec se vše vysvětlí. A hlavně zde proběhne rekapitulace souboje z předešlého sešitu. Z pohledu prodavačky sake ** a soba *** to čtenář také vidí trochu jinak, než by se na první pohled mohlo zdát.

Citát: Ty vrahu, to bylo sake!!!!

Mohlo by se zdát, že alkohol hraje prim v tomto příběhu, ale nezapomínejme na draka. Toho papírového. Určitě nám ještě přinese pár zajímavých překvapení. Tak že další dávka napětí, sem tam sranda, samá smrt, dobrodružství, čest a odvaha. Kresba nádherná, obsah trochu sem tam pokulhává, ale jinak u mě dobrý. No a teď zase čekat, zda vyjde další cyklus. Připomínám, že jsou ještě dva. Cyklus ohně a cyklus prázdnoty. Snad se brzy dočkáme.

Citát: Jsem ráda, že jsem našla ta pravá slova, jež vám pomohou se snažit.

* Cukumogami: podle tradice duch, který začne obývat jisté předměty, když tyto dovrší sto let stáří.

** Sake: Rýžové víno

*** Soba: Nudle


Ivan Kučera
04.10.2023 4 z 5

Zbožňujem túto sériu a Cyklus vzduchu nepredstavuje žiadnu výnimku. Je to fantasticky nakreslené a nafarbené. Exotika, báje a mýty, prízraky a démoni, ale i láska, štipka humoru a pôsobivé obohnanie úvodom a záverom umiestneným do „súčasnosti“. Skvelá zábava, ale zároveň to vie byť v nečakaných okamihoch drsné, tragické a lyricky smutné. Taký je život. Ak táto séria raz skončí, a to skončí, bude mi za ňou nesmierne smutno. Ale aj taký je život.

GoodGames
17.09.2023 4 z 5

Nové Okko prináša znovu kvalitný a napínavý príbeh so skvelou kresbou. Veľmi ma táto séria zo stredovekého fantasy Japonska baví a pevne dúfam, že sa dočkáme nasledujúceho dielu skôr ako za tri roky. Ak máte radi Zaklínača, myslím si, že Okko by vás malo baviť. Tentokrát čaká na rónina Okka a jeho družinu veľmi silný súper, ktorý nepozná zľutovanie a celkovo má príbeh skvelú gradáciu.

p3tris
25.08.2023 4 z 5

Když je Okko najat, aby vyléčil prokletí mladé šlechtičny, vypadá to jako snadný úkol, který vyřeší pár modliteb mnicha Nošina. Jenže skupině je na stopě nejen mladý ronin, kterému jako dítěti zabil Okko otce, ale hlavně neporazitelný válečník v magickém brnění bunraku. Ten chce mezi své trofeje umístit i Nabutovu rudou masku. Aby k tomu nedošlo, musí se mu postavit, i přes obrovské oběti, celá skupina. To je příběh, na který vzpomíná starý mnich Tikku během toho, když se svým mladým učedníkem pouštějí draka. A znovu je to napínavá jízda od začátku do konce, ve které si nemůžeme být jistí osudem žádné z postav, ani tím, kam bude dále směřovat. Vynikající kresba dojem jenom umocňuje.

Autorovy další knížky

Humbert Chabuel (Hub)
francouzská, 1969
2017  81%Okko: Cyklus vody
2020  77%Okko: Cyklus země
2023  84%Okko: Cyklus vzduchu

Kniha Okko: Cyklus vzduchu je v

Přečtených26x
Knihotéce28x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x