Okko: Cyklus vody

Okko: Cyklus vody https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341618/bmid_okko-cyklus-vody-NsI-341618.jpg 4 112 26

Píše se rok 1108 a v říši Pajan vede rónin Okko skupinu lovců démonů. V jeho týmu je tajemný obr skrytý za červenou maskou, sake milující mnich Nošin a teď i mladý rybář Tikku, který touží zachránit svou sestru ze zajetí pirátů a snaží se ostatní přesvědčit, aby mu pomohli. Jenže každý dobrý skutek má svou cenu. A v tomhle případě bude opravdu velmi vysoká.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Okko: Le Cyrcle de l´Eau , 2005


více info...

Přidat komentář

Terva
23.02.2024 5 z 5

„Copak
duch vody
pije saské?
To je proti
přírodě.“

První příběh ze série Okko nese podtitul: Cyklus vody.
Když se po otevření zadíváte na první stránku tohoto komiksu, je na ní nejen název podtitulu (Cyklus vody), informace o scénáři i kresbě (Hub) a barvách (Hub & Stéphane Pelayo), ale je tam také malý obrázek. Chvilku jsem se na něj soustředil a nejdříve jsem se musel smát a pak mě tý rybičky bylo vlastně líto. Pro upřesnění, už je to jen kostřička rybičky. Kostra je přidělaná na půlkruhovém dřevě s řasama. Je to malá, ale velmi silná kresba a vypovídá o mnoho věcech. Jen se nad tím zamyslete, než začnete číst toto dobrodružství. Možná budete později překvapeni. Co se týče dalších příběhů v sérii OKKO najdete další informace v mé recenzi. Zde:

https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/kolik-je-pribehu-okko-102593

Citát: Jsou schopnosti o kterých nemáš ponětí.

OKKO je postava mistra, samuraje bez pána. Má pověst živé legendy. Možná je čestný a výkonný. A vlastně ani nevím, zda je mi sympatický. Je to složitější. Dalo by se totiž říci, že Okko je nájemný zabiják. Ale asi bude přeci jenom čestný. V tomto příběhu se vydává hledat unesenou gejšu. Když se mu zaváže oddaností bratr unesené dívky, začne tím velmi zajímavé „saké“ dobrodružství. Barvy jsou velmi lehké a líbivé. Nijak nedráždí čtenářovo oko.(až na některé červené pasáže) Komiksová okna jsou různorodá a hlavně plná detailů. Někdy je však těch detailů moc a ztrácí se v nich děj. Ale po delším zkoumání najdete správnou cestu.

Citát: Slib daný housenkou nezavazuje motýla.

Co se týče obsahu, je to docela krvavé a i když je to vlastně sranda, celkově je to docela smutné. Partička, která se vydává hledat Rybičku je hodně různorodá. Cestou se dozvídáte střípky jejich osobností, předností a jejich démonů. Zatím jsou vlastně pro čtenáře záhadou, ale určitě bude víc času je poznat blíže. Zatím se napijme saké a vydejme se za rybičkou. Je to velmi zajímavé dobrodružství, cesta je prolita krví a smrtí. Je to dobrodružné, tajemné, napínaví a já se bavil. Za chvilku se vrhnu na druhou dvoj knihu. Ta nese název Cyklus země.

Citát: Můj meč by k tobě příště nemusel cítit takový odpor, jako dnes.

Knihomol22
17.01.2024 4 z 5

Musím každopádně ocenit kresbu. Ta je úžasna. S komiksem teprve začínám, tak ještě nemohu jinak posoudit


Luigi1
09.12.2023 4 z 5

Tato kniha se povedla kresba i čtení je dobrý

MichalPuchovsky
11.10.2022 4 z 5

Veľmi príjemné akčné fantasy na štýl lovcov démonov. Sadla mi maľba, farebnosť a hlavne štýl rozprávania.

p3tris
13.06.2021 4 z 5

Můj pohled bude trochu nestranný, protože na čestném místě domácí filmotéky se skví jména jako Okamoto, Kobajaši, Misumi a samozřejmě i Kurosawa. Stejně tak celou jednu poličku v knihovně zabírají příběhy králičího ronina Usagiho. I když se hodně liší, má ronin Okko k Usagimu asi nejblíže. Ano, pojetí kresby jsou úplně odlišné. Tam, kde Sakai využívá (donedávna) černobílou manga kresbu, nastupuje Ham s precizním vykreslením každé scény ve stylu evropské komiksové školy. Nicméně se děj obou odehrává ve středověkém Japonsku, ale plném různých démonů, bůžků a nadpřirozených sil. Stejně jako Sakaiův Sasuké se i Okko živí jako lovec démonů. Průvodcem v příběhu se stává malý rybářský chlapec Tikku, který se pod přísahou přidává k Okkomu a jeho přátelům v hledání sestry "Rybičky". A cesta je dovede do odlehlého panství, jehož majitelé nejsou čím se zdají být. Děj je napínavý až do poslední stránky, postavy nejsou černobílé a já se těším da další dobrodružství ve znamení elementu země.

Ivan Kučera
18.12.2020 4 z 5

„A ještě dnes, na sklonku svého života, té někdy oplakávám, roním slzy, slzy vody a hanby.“ Toto je tak prekrásne nakreslené a vyfarbené, že sa mi miestami až zastavovalo srdce. Niektoré Hubove panely boli vskutku úchvatné a vyrážali dych. V jeho kresbe sa nachádza nadmieru impulzov; koľkokrát som ani nevedel, kam skočiť skôr: či sa viac nechať unášať fantastickou kresbou alebo scenárom plným v dobrom šialených momentov. Každý komiks zásadne čítam dva razy, aby mi nič neuniklo, a v prípade príbehu ronina Okka a jeho skupiny lovcov démonov mi to prišlo zvlášť vhod, keďže je to príbeh fakt plný detailov. Zábavné, originálne postavy, medzi ktorými panuje sympatická interakcia. Parádne exotická a chytľavá vec. Kochajte sa. Možno by som tomu vytkol menej výraznú obálku, ale to je ozaj skôr z rangu kto chce psa biť, palicu si nájde.

Kate18
16.12.2019 4 z 5

Zvláštní skupinka, ke které se přidá malý rybář Tikku, se vydá na cestu, aby zachránili Tikkovu sestru Rybičku. Tu někdo unesl a Tikku má o ni velký strach. Naštěstí s sebou mají mnicha se saké. Toho Kami dobře znají. Dostanou se až na daleký ostrov, kde na ně čeká něco nepředstavitelného.

Po grafické stránce je to nádhera. Skvělé kresby a úžasné barvy.

šmerdžito
29.08.2019 3 z 5

Fantasy komiks z prostředí feudálního Japonska. Děj není špatný, ale v půlce jsem se zasekl a nic mě nenutilo se k tomu vrátit. Komiksu chci dát ještě šanci, protože mě japonská mytologie přijde zajímavá, ale první díl mě nenadchl.

Elerrina
04.08.2019 2 z 5

V celém tomhle "Cyklu vody" je tolik děje asi jako v kterékoliv libovolné epizodě dvěstědílného anime Inuasha (také alternativní středověké Japonsko plné démonů a kouzel). No ano, je to jiný styl kresby. Ale o hrdinech se vlastně nic nedozvíme a je těžké si k nim vytvořit nějaký vztah. Je to v podstatě jen krátká hororová povídka, nefunguje to ani jako pilot k nějakému dalšímu většímu příběhu.

Hadati
27.02.2019 4 z 5

Komiks, kde hlavními postavami je ronin, démon, kněz a obyčejný chlapec, kdy reálie jsou vhozeny do starověkého japonska okořeněného magií. Každý má nějaké kvality, které v příběhu projeví. Stylem příběhu mi to dost připomínalo Usagi Yojimba. Příběh i kresba se mi dost líbily, kdy mě potěšilo také to, že nekončí sluníčkově.

Norri
27.08.2018 4 z 5

Okko není tak hravý jako Ekhö. Není tam to neustálé vzájemné popichování a erotické harašení. Ani tam nepobíhají roztomilé chlupaté potvůrky. Okko má hutnou atmosféru středověkého světa s příchutí tajemného a krutého zla, za kterým se Okkova záchránná výprava žene. Okko nevypráví příběh, který by vám v hlavě zanechal otázky, nad kterými budete ještě několik dnů přemýšlet. Ani nepřináší žádné morální ponaučení. Je to prostě jen příběh, který vás chce pobavit a to mu jde skvěle. Je to příběh o hrdinství, o kodexu Bušido a o zabíjení démonů. Navíc zachycuje alternativní středověké Japonsko tak, jak si ho my Středoevropané rádi představujeme. Kresba je detailní a precizní. Hubovi Japonci vypadají jako Japonci a jeho západy slunce, s pobřežími plnými japonských dřevěných domů, paláců a pokroucených japonských borovic, jsou krásně kýčovité.

Yokolobuna
03.08.2018 4 z 5

Po příbězích ze světa Ekho přichází Okko a vysoce nastavenou laťku rozhodně nepodlézá. Modrá Crew ani v tomto případě nezklame, naopak servíruje netradiční čtení v líbivém kabátku a parádní atmosférou. Ona róninská atmosféra, společně s příběhem a dobře načrtnutými postavami tvoří největší plusy Hubova díla. Bohužel je ale občas trochu poznat, že autor je především kreslíř (velice schopný) a tak texty občas trochu skřípou (jako když jinoch sám sebe oslovuje "starouši"... zde však může jít o špatně zvolený překlad). Není to však nic, co by jinak zajímavý příběh posílalo ke dnu, jen to jinak skvělému komiksu ukradlo finální hvězdičku. Skutečně doufám, že nám budou další cykly Okka nabídnuty v hlasování. Css...

KillHurt
18.07.2018 4 z 5

Krásná kresba, která skvěle dotváří japonskou kulturu a barvitý svět. Nabízí se srovnání se Sapkowkého Zaklínačem. Největším zklamáním bude, když Crew v budoucnu nevydá následující cykly.

Wojta777
11.06.2018 4 z 5

Tento komiks mě dosti zaujal, a tak jsem ho začal číst. Začneme s pozitivy.
Celý design komiksu je krásný. Svět, kde žijí různé mýtické postavy od upírů až po obry je boží, a také postavy jsou velice dobře napsané. Asi nejvíce mi přirostl k srdci obr s červenou maskou Noburo, ale také Okko a Tikku se mi líbili. Ale teď přejdeme k negativům. Asi co mě nejvíce vadilo je, že celý příběh je jedno velký klišé. Někdy kresba byla dosti nepřesná a pořádně nešli vidět postavy. Takže tomuto komiksu dávám 3,5 hvězdičky, což se zaokrouhlí na 4 hvězdičky.

-Endy-
10.06.2018 3 z 5

Japonsko je plné monster, příšer a démonů; komiks s touto tématikou by tedy mohl vydal na velmi obsáhlou knižní sérii. Proto mě mrzí, že do Cyklu vody vpadneme in medias res - o postavách nic nevíme, o Pajanu také nic moc nevíme, sledujeme pouze hon za unesenou dívkou. Přitom třeba jen Noburo (to je prostě týpek!) by vydal na samostatnou grafickou novelu...

...a ta představa, že by to celé mohla být manga...

silvara
22.04.2018 4 z 5

"Japonsko plné mýtických a tajuplných bytostí ve spojení s tajemný příběhem a nádhernou kresbou" co se na tomhle může někomu nelíbit? Moje maličkost byla spokojená :)

Disease
19.02.2018 3 z 5

Další z evropských komixů, na které si za týden ani nevzpomenu. Kresba fajn, jen místy trochu nepřehledná.

LordSnape
17.01.2018 3 z 5

Okko u mě zabodovalo, že se se odehrává v japonském prostředí i se všemi náležitostmi. Kresba moc pěkná. Démoni super, jen tímto bohužel výčet kladů smutně končí. Pořád mám takový špatný pocit, že se v celém sešitě vlastně nic pořádného nestalo i když anotace zněla zcela opačně.

jarynek
13.09.2017 4 z 5

Za mne spokojenost. Za základ si příběh vzal prostředí japonských samurajů a toto bylo okořeněno, magií, mystičností, démony. To vše podtrženo kvalitní kresbou. Snad více než hlavní hrdina Okko mi k srdci přirostl maskovaný Noburo. Tak doufám, že někdy dojde k vydání pokračování.

gaspoda
27.08.2017 4 z 5

příjemná zaležitost, zatím nejlepší modrá crew.

Štítky knihy

nadpřirozené bytosti samurajové komiksy pět elementů (živlů, prvků), wu-sing

Autorovy další knížky

Hub (p)
francouzská, 1969
2017  81%Okko: Cyklus vody
2020  77%Okko: Cyklus země
2023  84%Okko: Cyklus vzduchu

Kniha Okko: Cyklus vody je v

Přečtených134x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce67x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x
dalších seznamech4x