Jednorožec 3 a 4

Jednorožec 3 a 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462306/bmid_jednorozec-3-a-4-paC-462306.jpg 3 33 33

Velkolepý boj o lidské tělo, duši a dějiny vrcholí! Ambroise Paré a jeho spojenci – lékaři, vědci a anatomové – už vědí, kde začaly umělé změny lidského organismu, kdo je způsobil a kdo jich chce zneužít pro posílení své moci. Proti zkáze chystané mikroskopickou „havětí“ je jediný lék: prášek z rohu Jednorožce! Nelítostný zápas je vede z Milána do Benátek a poté na hrad tajemného Lovce, kde se rozhodne o všem. Jisté je, že středověk skončí a zrodí se nová doba… jenže komu bude patřit?... celý text

Přidat komentář

Norri
05.04.2021 3 z 5

Kdybych měl zjednodušeně popsat svůj dojem z Jednorožce, tak bych musel říct, že jsem si k němu vybudoval velmi komplikovaný vztah. Hrozně se mi líbí celkové téma tohoto komiksu. Alternativní fantasy dějiny lidské evoluce a medicíny jsou zde vymyšlené moc hezky a je zábavné hledat možné paralely se skutečným světem. Jenomže tento výborný nápad zabíjí zmatený a překombinovaný scénář. Dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do děje a přestože byla střední část příběhu docela přehledná, tak konec se ztrácel v naprosté bouři zvratů a nepřehledného vysvětlování (hodnotím obě knihy najednou). Občas jsem měl pocit, jakoby tam chyběly panely, nebo dokonce celé stránky, které by to celé udělaly o hodně srozumitelnější.
K celkovému hodnocení Jednorožce je však třeba vzít v potaz ještě kresbu, která je zde famózní. Místy je to jako listovat učebnicí anatomie, či biologie. Kresba je naprosto precizní a přesto pořád zůstává komiksová, nerealistická. Je to skvělá kombinace, která parádně funguje. Na druhou stranu je potřeba také přiznat, že je kresba místy nepřehledná. I přes tu občasnou nepřehlednost ale výtvarná stránka táhne Jednorožce neuvěřitelně nahoru a bylo by fajn prohlédnout si to ve velkém formátu.

fvalek
21.03.2021 4 z 5

Za cenu zmateného a do jisté míry odpuzujícího úvodu, který alespoň pro mě byl velmi rozporuplný a nicneříkající, se finále poměrně slušně rozjelo, a dokonce i dávalo smysl! Velmi krátce ke kresbě - jako vždy úžasná, to je na Jednorožci hlavní tahoun. Jean umí vlastně vše, pěkné postavy, úžasné kreatury, prostředí a barvy hodné téměř až označen za Mistrovské dílo evropského komiksu - což je vlastně další maličká připomínka - vše by asi dávalo mnohem větší smysl a bylo celkově přitažlivější, kdyby to vyšlo jako jedna kompletní kniha. Ale jasně, chápu, prostě Modrá Crew.

Co se týče příběhu, tak asi není moc řešit, pokračujeme, kde jsme skončili a trošku paradoxně jsou najednou všechny cliffhangery a záhady bleskurychle vyřešené, můžeme jít na finální střet. Opravdu moc se mi líbí mytologické bytosti, jejich kresba, vzhled, chování, účel... V prvním díle to bylo jedno velké WTF, co to prostě je, v tomhle díle už víte, čemu máte fandit. Pominu lehké chyby, kdy je zmíněno, že siréna jako jediná umí mluvit, když tam pak nakonec brebentí kdeco, ale to jsou opravdu jen detaily, které mě absolutně netrápí.

Samotný závěr samozřejmě nebudu prozrazovat, ale můžu říct, že mi to je vcelku líto, ale bohužel tomu historické umístění komiksu do reálného světa dopomohlo a nebylo jiné možnosti. Nicméně podoba jednorožce je tedy velice zajímavá, možná i trošku tajemný konec. No a úplně poslední obrázek celé knihy... Velký prostor pro promítnutí vlastních přání a tužeb. Já mám rozhodně vybráno, kdo to bude. :)


denikknihovnice
07.03.2021 2 z 5

Začněme nějakou tou chválou a řekněme, že ilustrace jsou naprosto dokonalé. Samá atraktivní historická i vědecká prostředí, kostýmy, příšerky, to vše je skvělé v obou dílech komiksu a byl to právě ten důvod, proč jsem se do něj pustila. Bohužel i přes dokonalou kresbu není grafická stránka komiksu vychytaná. Občas totiž nevíte, které postavě patří která konverzační bublina a bohužel ani která postava je která, jelikož někteří vědci jsou téměř totožní a s rychlostí příběhu se občas ztrácíte. Je to otrava, ale naštěstí se to nestává moc často.

Příběh je takový Van Helsing míchnutý Šifrou mistra Leonarda a čarodějnickými procesy, propojení fantasy s historií a konspiračními teoriemi vypadá opravdu slibně, takže proč ne? Jenže pak přijde to ALE. Z historického románu míchnutého fantasy se totiž stal doslova mišmaš. Podle mého názoru by bohatě stačily originálně vymyšlené prvotní příšerky (Tenhle nápad se mi líbí i po grafické stránce.) spolu s rozvojem vědy a bojem s odpůrci. Tahat do toho Bibli, potopu světa, Draculu, Bathory, benátského dóžete i filosofické pointy o vzniku mikroorganismů a imunity a ještě romantickou linku? To už je fakt moc. Zajímavý příběh s velkým potenciálem se tak totiž stává propojením milionu známých příběhů, ze kterých dohromady vznikne naprostá slátanina. Pořád se nabalují další a další příběhy, další a další super-příšery a ačkoli jste tím pádem napjatí, dočkáte se několika opravdu nečekaných zvratů a vůbec netušíte, co se v komiksu vynoří dál, jste také nehorázně zmatení, absolutně se neorientujete, nic si tím pádem neužíváte a ačkoli závěr byste rozhodně nečekali, říkáte si, co to sakra je? A ten epilog už je snad doslova jen výsměch.

Takže ano, na první pohled má kniha všechno, co má mít. Nádherné ilustrace, super propojení historie a fantasy, skvělý nápad s prvotními příšerkami, které vše propojí a vytvoří originální náhled na již známé problémy a skvělý akční scénář plný useknutých hlav, vypadnutých vnitřností a líbání s příšerami. Bohužel nic z toho nezachrání následný zmatek, který se z příběhu stane nabalováním dalších a dalších známých příběhů, jež se zdánlivě dokonalou pointou vyústí v naprostou slátaninu. kdyby byly lépe vychytané konverzační bubliny, kdyby byl komiks na více dílů a vše by se postupně vysvětlilo, kdyby se pár šíleností vynechalo, pak by to nejspíše mohlo fungovat. Jenže to je bohužel KDYBY... Hvězdy dávám za super kresby, skvělý prvotní nápad a dobrou akci.

Kasperle
24.02.2021 1 z 5

Ne, nešlo to... Ještě větší slabota než první dva díly. Děj se zamotává čím dál víc, a přiznám se, že ani nevím, o co v celé sérii šlo. Je to zmatené, nepřehledné. Do poslední stránky. Epilog byl trapný. Hlavní postavy ubývají, ale na scéně se objevují další "bossové" a nad nimi "über-bossové". Křepcí staříci stále někde skáčou, potápějí se, utíkají, bojují... A ještě pod vodou dokáží v rychlosti chytit předmět velikosti tenisového míčku! Kam se hrabe Bruce Lee... Nastavovaná kaše. Hraje si to na filosofický komiks (ó, ty promluvy, ten epilog...). Scénárista nás chce ohromit (spíše ochromit) svými znalostmi historie, pověstí, mytologie, Bible atp. (chybí mu už jen Hörbigerovy teorie). Dá to do všechno šejkru a zakvrdlá. Kresba to nezachraňuje. Městské scenérie ještě ujdou, ale ty podzemní patvary nebo příšery musí člověk "luštit" (nejlépe s lupou a překreslovat). Lidi vypadají stejně. Verdikt: z toho příběhu jsem zpitomělý jak poručík Dub u studny s rezavou vodou (a to tak, že bych dal tvůrcům za všechno 5 korun).

Ivan Kučera
24.02.2021 3 z 5

Mrzí ma to, ale neviem s čistým svedomím dať 4*. Za kresbu by si to tento komiks zaslúžil. Je krásna, veľkolepá, postavy som si obľúbil, jedno atraktívne prostredie strieda druhé, od miest plných karnevalov až po rozľahlé komnaty s krbmi a obrovskými oknami cez celé steny, vrátane lesov a hradov týčiacich sa nad nimi. K tomu parádne kostýmy. Bohužiaľ, tam, kde kresba bez debaty hrá ťažkého frajera, tam čiastočne zlyháva scenár. Je prekombinovaný, obsahuje na môj vkus priveľa postáv a nejeden raz som sa prestával orientovať v tom, čo sa vlastne práve deje (a to každý komiks zásadne čítam minimálne dvakrát). Napriek tomu som rád, že Jednorožec vyšiel, je to kus veľmi solídneho komiksu. Len s tým scenárom to „niekto“ trošku prehnal.

jarynek
26.01.2021 3 z 5

Kresba je sama o sobě super, ale pesto jsem v některých panelech nevěděl, co tím má být vyjádřeno a občas se mi pletly postavy či prvotní. Samotný příběh byl pro mne jak na houpačce - chvílemi hodně dobré, ale chvílemi jsem se ztrácel a nebavilo mne pátrat zpět v ději. Celkově tedy z toho mám rozporuplné pocity a spíše zklamání.

Autorovy další knížky

Mathieu Gabella
francouzská
2018  85%Conan z Cimmerie. Svazek I
2010  88%Knoflíková válka. Svazek 1, Poklad
2011  90%Knoflíková válka. Svazek 2, Pevnost
2020  66%Jednorožec 1 a 2
2021  62%Jednorožec 3 a 4