Jednorožec 1 a 2

Jednorožec 1 a 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450017/bmid_jednorozec-1-2-g4b-450017.jpg 3 38 38

První polovina mysteriózního historického thrilleru! V kalendáři se skví letopočet 1565 a venku řádí renesance. Mezi církví a vědci vypuká válka, která se točí kolem toho nejtajemnějšího a nejúžasnějšího výtvoru – lidského těla. V Paříži se objevují mrtvoly slavných doktorů. Ambroise Paré, královský chirurg a průkopník moderního lékařství, začíná pátrat… a zjišťuje, že je další na seznamu. Ale někdo ho chrání. Tajemné bytosti, které ho přinutí pochybovat o všem, čemu kdy věřil…... celý text

Přidat komentář

Norri
05.04.2021 4 z 5

Kdybych měl zjednodušeně popsat svůj dojem z Jednorožce, tak bych musel říct, že jsem si k němu vybudoval velmi komplikovaný vztah. Hrozně se mi líbí celkové téma tohoto komiksu. Alternativní fantasy dějiny lidské evoluce a medicíny jsou zde vymyšlené moc hezky a je zábavné hledat možné paralely se skutečným světem. Jenomže tento výborný nápad zabíjí zmatený a překombinovaný scénář. Dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do děje a přestože byla střední část příběhu docela přehledná, tak konec se ztrácel v naprosté bouři zvratů a nepřehledného vysvětlování (hodnotím obě knihy najednou). Občas jsem měl pocit, jakoby tam chyběly panely, nebo dokonce celé stránky, které by to celé udělaly o hodně srozumitelnější.
K celkovému hodnocení Jednorožce je však třeba vzít v potaz ještě kresbu, která je zde famózní. Místy je to jako listovat učebnicí anatomie, či biologie. Kresba je naprosto precizní a přesto pořád zůstává komiksová, nerealistická. Je to skvělá kombinace, která parádně funguje. Na druhou stranu je potřeba také přiznat, že je kresba místy nepřehledná. I přes tu občasnou nepřehlednost ale výtvarná stránka táhne Jednorožce neuvěřitelně nahoru a bylo by fajn prohlédnout si to ve velkém formátu.

fvalek
11.03.2021 2 z 5

Jednorožec se mi četl poměrně těžce a vůbec mi neubíhal. Přemýšlím, jestli je to tou narací nebo krkolomnými texty? Těžko říct. Celkově jsem čekal něco trošku jiného a líbí se mi ten nápad, ale výsledek příliš ne. Opravdu hezká je kresba, která mi sedí. Dokonce i hlavní postava se mi docela líbí. Jen mám problém s ostatními postavami, mezi kterými se nevyznám ani na konci. Kdyby byl fantasy svět nějak lépe uveden a vysvětlen, tak by to nejspíš bylo stravitelnější. I když se některé věci později vysvětlí, je už pozdě na ty, co ze začátku byly nepochopené a něco je takové zvláštní a nesmyslné až do konce. Jestli mi to třeba po dočtení zapadne? Nevím...

Popravdě se na druhý díl příliš netěším, ale přečtu si ho zkrátka jen pro to finále. Většinu toho ale asi zapomenu, neudělalo to na mě moc dojem...


Kasperle
21.02.2021 2 z 5

Slabota. V rámci Modré Crwe řadím mezi ty podprůměrné. Přitom to na první pohled má všechno, co mám rád - historii, fantasy, konspiraci, tajemno a podobné ingredience jako z Jitra kouzelníků. Ale jaksi to nefunguje. Je to zmatené, příliš "ukecané" (moc vysvětlování), přitom však nesrozumitelné, má to špatné dialogy (leckdy čtenář neví, komu ty "bubliny" patří) a moc tomu nepomáhá ani kresba. Není vyloženě špatná, ale... Postavy vypadají stejně, jen má jedna tmavé licousy, druhá bílé vousy, třetí bílé vousy a cvikr, a tak dále. Člověk má problém se orientovat i mezi těmi frakcemi, kdo ke komu patří. Ani ty příšery mi nějak neseděly. A to nemluvím o různých nelogičnostech (vím, je to fantasy, ale stejně) - ledová plocha, která ani v hustém sněžení není zapadaná sněhem, nikdo po ní neuklouzne, tři čůrky způsobící roztání ledu (navíc od příšer zobrazovaných pouze jako svalové pletence), bušení palic do kamenné podlahy, aniž by to kohokoli dole vzrušilo apod. Rozečítal jsem 3x a musel jsem se donutit to dočíst. Nevím, jestli to sešity č. 3 a 4 zachrání.

GoodGames
29.01.2021 3 z 5

Jednorožec mieša históriu s fantasy a to takým spôsobom, že to môže byť pre viacerých fanúšikov histórie nestráviteľné. Komiksu neprospieva ani príliš krkolomné podanie príbehu, ktoré je komplikovanejšie, ako by sa patrilo. Inak sa však jedná o komiks plný akcie, vypadnutých vnútorností, odseknutých hláv, uslintaných bozkávajúcich sa oblúd a podobných nechutností. Svojim spôsobom ma to bavilo, ale v edícii Modrá Crew tu už boli oveľa lepšie komiksy. Pochváliť musím hlavne vydarenú kresbu Anthonyho Jeana, ktorý perfektne ovláda aj farebnú paletu.

jarynek
15.01.2021 3 z 5

První sešit mne moc nebavil. Přišlo, že v tom dortu je nějak moc ingrediencí (konspirace, církev, medici, historie, mechanické kreatury, ...). Až jsem měl problém se v tom všem orientovat. Druhý sešit už byl lepší, akčnější, pro mne pochopitelnější. K celkovému hodnocení však bude potřeba pokračování, zatím průměr.

Ivan Kučera
27.11.2020 4 z 5

Parádna vec. Skvelá kresba a scenár, ktorý funguje napriek tomu, že je to miestami fakt poriadna divočina (za jedným a druhým stoja chlapíci, ktorí sa podpísali pod masívneho Conana z Cimmerie, ktorého u nás v roku 2018 vydalo Argo). Teším sa na dokončenie resp. druhú polovicu príbehu.

Autorovy další knížky

Mathieu Gabella
francouzská
2018  85%Conan z Cimmerie. Svazek I
2010  88%Knoflíková válka. Svazek 1, Poklad
2011  90%Knoflíková válka. Svazek 2, Pevnost
2020  66%Jednorožec 1 a 2
2021  62%Jednorožec 3 a 4