Modlitba za déšť

Modlitba za déšť https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389457/bmid_modlitba-za-dest-td8-389457.jpg 4 48 7

Modlitba za déšť je výsledkem jedenácti cest Wojciecha Jagielského do Afghánistánu, které podnikal od jara roku 1992 do podzimu roku 2001. Je to kronika vzestupů i pádů afghánských režimů, bratrovražedných válek, sbírka portrétů bojovníků, je to však především příběh o nekompromisním hledání absolutna, o hledání, které je vražedné, ale současně umožňuje člověku uchovat si svobodu i věrnost základním lidským hodnotám.... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Modlitwa o deszcz , 2002


více info...

Přidat komentář

Martinmmm
28.06.2022 5 z 5

Úžasné zhrnutie súčasných dejín Afganistanu a poukázanie na korene mnohých problémov siahajúcich hlboko do minulosti..

pavel1238
23.05.2022 4 z 5

Zajímavý vhled do dějin Afghanistánu 20. století. Ze začátku mě to moc nebavilo, ale pak autor přepnul z poetického vyprávění o duši země k více faktickým záležitostem a to už mne nepustilo.


Bassquiat
21.09.2020 5 z 5

Obsah v jedné větě: v polovině 90. let bylo v Afghánistánu nejméně 16 vzájemně neuznávajících se vlád, jejichž milice se neustále mezi sebou masakrovaly. Bylo-li Jagielskiho cílem zpřístupnit čtenářům tento fascinující labyrint, lze říci, že se mu to povedlo (je samozřejmě občas nutné nahlédnou do wikipedie). Zatímco reálie sovětské okupace (79-89) a invaze západních vojsk (01-doposud) jsou v textu jen načrtnuty, milieu let 1989-2001 je probráno opravdu důkladně. Kladem je určitě i to, že Jagielski nikoho nefavorizuje a nikomu nestraní, dokonce ani talibáncům. Reportáž na úrovni odborné historiografické knihy. Každopádně: je to dost politické a vojenské, nic pro ty, kteří chtějí spíš "příběhy ze života".

-Pečivo-
14.05.2019 4 z 5

V Afghánistánu je kvalita života srovnatelná s Ústí nad Labem. Podle mých osobních výpočtů, který jsem právě provedl vykouknutím z okna, tam ani nemaj McDonalda, takže není divu, že tam pěstujou herák a války.

Pan Jahelka z Polska se v letech 1992 až 2001 několikrát vydal na toto místo, aby zmapoval tu bramboračku, která se tam v 20. století udála. Kdybych to měl shrnout jednou větou, tak bych to neshrnul.

Tradičně silný Absynt i když tentokrát se to vleklo až moc a proto jen 7/10.

Rilian
28.04.2019 4 z 5

Čtivá a neobyčejná reportáž z neobyčejné země. O Afganistanu toho v naší zemi ví jen málokdo tolik, aby mohl plně vysvětlit, co se dnes v této krajině odehrává. Jagielski na rozdíl od dalšího velikána polské žurnalistiky Kapuščiňskeho si příliš nelibuje ve výstižných shrnujících, ale poněkud zjednodušujících glosách, a tudíž jeho popis lze považovat za rozvláčný. Na druhou stranu složitost celého tématu zkrátka takový popis vyžaduje. Oba dva pánové se snažili definovat revoluci. Kapuščiňski tvrdil, že revoluci předchází vyčerpanost režimu a všech dalších možností. Jagielski naproti tomu říká, že revoluce se nerodí z bídy, hladu ani z těch největších nespravedlností, ale ze zklamání. Celou knihu provází dvě klíčová slova - svoboda a izolace. V boji za svobodu se ve svých úkrytech v horách odsoudil tento lid do izolace, a pro tu samou svobodu si Afgánci racionalizovali institut zrady, která se nezrodila z pokrytectví, ale z čirého pragmatismu. Jak sám dodává autor: nikdo jiný nevěřil ve šťastný život po smrti tak intenzivně jako Afgánci. Nikdo jiný však zároveň tak zoufale nebojoval za život pozemský. Celkově tedy knihu hodnotím velice kladně a pro všechny zájemce o tento divoký kraj světa vřele doporučuji. Samozřejmě se hodí základní orientace v dějinách, jelikož autor příliš nevysvětluje kontext.

adorjas
17.04.2019 5 z 5

Bola to bichle- nielen počtom strán, ale aj informáciami, menami miest a obrovským množstvom mien osôb. Ak ste o Afganistane nič nevedeli, tak doporučujem túto knihu. Pretože ľudia sa bjoa neznáma, a po tejto knihe si trošku uvedomíte, ako to tam funguje, alebo teda skôr nefunguje. Dozviete sa, akú inú funkciu má ich futbalový štadión alebo prečo tak odmietali vydať Usamu. Autor trošku načrtne aj ženskú otázku a ich diskrimináciu - v rámci diskriminácie sa tam nejedná len o ženy. Dozviete sa ako to bolo s talibáncami ohľadom hudby a podobne. Pri čítaní mi neustále chodila po rozume, ako je možné, že v tej krajine ešte žijú ľudia vzhľadom na to, že posledné tri desaťročia medzi sebou len bojovali. Nuž, je to ukážka, že človek si zvykne na všetko...

Jizi
14.03.2019 5 z 5

Co vás napadne, když se řekne Afghánistán. Válka? Usáma bin Ládin? Teroristi? Tálibánci? Ale kde se tam vzali, jak mohli lidé dopustit, aby se v jejich zemi rozbujel jeden z nejrigidnějších režimů moderního světa (možná i ten nejrigidnější vůbec)? Je to země fanatiků? To proto? Jenže ono to, jak jinak, není zdaleka tak jednoduché.
Polský novinář Wojciech Jagielski navštívil zemi v letech 1992 až 2001 jedenáctkrát. Setkal se hlavními představiteli jednotlivých politických frakcí, mluvil s partyzány, s komunisty, s tálibánci. Sledoval, jak se změně mění a přetváří. A ve své knize přináší nejucelenější a nejčtivější afghánské kdo byl kdo, s kým, proč a nejspíš i za kolik. Je to nesmírně zdatný pozorovatel se smyslem pro mrazivou pointu.
"'Co chceš koupit?' zeptal se ho jeden z kolegů. 'Pušku,' odvětil Paštun. 'Vždyť na pušku nemáš dost peněz.' 'Nevadí, prodám manželku.' 'Není ti jí líto?' Až si koupím pušku, snadno ji získám zpátky.' V Afghánském světě se lidé dělí na dvě kategorie. Na silné a slabé. Těm silným, kteří díky instinktu, vědomostem nebo zkušenostem nejlépe a nejhlouběji poznali tajemství krutosti, hrdosti, hrdinství, nedůvěry a zrady, patří vše a na všechno mají právo. Slabí nemají právo na nic a na nic si nemohou stěžovat. Mohou si za svoji situaci sami." (s. 212)
Je to zároveň kniha nesmírně hutná a paradoxně ji není ani trochu snadné učíst.
Přesto by se o to měl každý, kdo má o tenhle nešťastný kus světa, jehož dějiny jsou v zásadě sledem revolucí a kontrarevolucí, válek a bojů a kde celé generace nepoznaly nic než válku, alespoň pokusit.
Jediná výtka jde směrem k přepisům jmen. Překladatelka odvedla skvělou, opravdu skvělou práci, text nádherně plyne, opravdu veliký palec hodně vysoko, jen škoda, že se s transkripcemi místo na odborníka obrátila s důvěrou na internet. A ten selhal.

Štítky knihy

Afghánistán polská literatura reportáže

Autorovy další knížky

Wojciech Jagielski
polská, 1960
2018  89%Modlitba za déšť
2022  82%Kamenné věže
2021  83%Na východ od západu
2016  74%Noční pútnici
2019  93%Všetky Larine vojny

Kniha Modlitba za déšť je v

Právě čtených6x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce81x
Chystám se číst118x
Chci si koupit43x
dalších seznamech1x