Komentáře knihy Moderní sebeobrana

MisaDud
20.04.2026

Poslechnuto jako audiokniha a možná proto palec dolů. Proč na jednu stranu je namluvená parádně- krásné se poslouchá, ale v hlasu je někdy moc na můj vkus patrná ironie a takový nádech feminismu. To jediné bych vytkla.
Obsahově je kniha ovšem top. Věnuje se nejen fyzické sebeobraně, ale hlavně tomu, jak se chovat, aby tato sebeobrana nebyla vůbec nutná. Jak se chovat, když je k vám někdo vulgární a spoustu dalších návodných a srozumitelných rad.
Určitě všem doporučuji.

Inah
21.03.2026

Síla knihy Moderní sebeobrana je patrná už z věnování autorů jejich dceři: “... které vyrůstá v zemi, kde je každá desátá žena znásilněna a každá třetí terčem sexualizovaného násilí. Proto ji učíme to, co najdete v této knize. Naše dcera nebude hrát podle pravidel společnosti, kde jsou ženy pasivní a usměvavé a kde si nechají všechno líbit, aby náhodou neudělaly scénu.”

Tohle není klasická kniha o „kopu a úderu“. Fyzická sebeobrana tu tvoří jen malou část. Hlavní důraz je na prevenci, posouzení situace, práci s hranicemi a komunikaci. Učí vás rozpoznat riziko dřív, než vůbec vznikne problém, a jak se nenechat dostat do pozice oběti.

Autoři jdou přímo k věci, bez zbytečných okolků. Vysvětlují konkrétní situace, dávají je do kontextu a otevírají i témata, která se často přehlížejí – ať už je to právní minimum, co dělat po útoku nebo jak si vybrat kvalitní kurz sebeobrany. Při čtení je jasné, že mluví z praxe, ne z teorie. Ukazují, jak funguje vaše tělo i mysl a jak s tím můžete pracovat.

Pro mě osobně byla kniha silná i v tom, jak bourá zažité mýty, zejména kolem sexualizovaného násilí nebo chování ženy. Tohle považuji za jeden z největších problémů naší společnosti.
Během čtení jsem si dělala poznámky – protože tohle nejsou informace, které jen přečtete a zapomenete. Tohle jsou věci, které chcete vědět!

Dávám 5/5 a doporučuji každému – bez ohledu na věk nebo zkušenosti. Nejde totiž o boj, ale o pochopení situací, ve kterých se může ocitnout kdokoliv z nás. Kniha je skvělý začátek. Další krok? Kurzy @modernisebeobrana

Maki229
07.03.2026

Před pár lety jsem s autorkou slyšela rozhovor, proto jsem některé rady už znala. Ale právě proto jsem si knihu půjčila. Je to opravdu moderní sebeobrana. Už jen kvůli tezi, že nejlepší obranou je naučit se agresorům vyhnout. To je 90% úspěchu. K fyzickému kontaktu potom dochází jen v 10% a i to je dobře popsáno a jsou ukázaná různá doporučení včetně rejstříků organizací, kam je možné se obrátit, ať už jako prevenci nebo i po útoku.
Doporučuji všem ženám a především jejich dcerám. Samozřejmě i muži tu najdou tipy, třeba jak se sebou nenechat zametat v práci.

SueD
26.02.2026

Pěkně a svižně napsané. Pro mě i docela užitečné.

vermartin
26.11.2025

Na rozdíl od knihy To byl jen vtip…, která nebyla úplně dle mého očekávání, se mi tato moc líbila. Pekně popsané jak by se člověk měl dívat na svoji bezpečnost od prevence až k řešení případného konfliktu. Perfektní a užitečné.

cori
13.10.2025

Přečetla jsem a v hlavě mi utkvěla rada, že agresorovi se má vykat a ohradit se, aby nedělal, co dělá, a jeho činnost popsat nahlas slovy, aby to slyšeli lidé v okolí a nemysleli si, že se milenecký pár jen tak škorpí. Další rada: Nekopat do rozkroku, ale píchat prsty do očí. Určitě doporučuji všem ženám k přečtení.

Snílek1980
04.09.2025

Skvělá knížka opravdu pro každého, protože terčem agresora se může stát každý.

Luciluc
30.07.2025

Knihu jsem si pořídila v internetovém bazaru na základě doporučení jedné čtenářky na sociální síti. Ještě před přečtením (to už jsem knihu měla doma) jsem zhlédla dokument na ČT 2 s názvem Jasmína vrací úder, a až zpětně jsem si spojila autorku knihy s postavou z dokumentu. Knížku jsem četla docela dlouho, dávkovala si ji po kouskách, protože jsem současně s ní četla i další knihy. Je ale napsaná velmi čtivě a přináší spoustu důležitých rad, tipů a zajímavých informací. Asi si ji přečtu ještě jednou, opakování matka moudrosti. K narozeninám jsem dostala „pokračování“ , které nese název To byl jen vtip..., které pojednává o slovní sebeobraně, takže budu v četbě hned navazovat. Do budoucna uvažuji i nad absolvováním kurzu, které manželé Houdkovi vedou. Určitě doporučuji k přečtení.

Netae
19.07.2025

Výborně napsáno. Co oceňuji nejvíce, jsou návody a doporučení, jak se situacím, kde bychom se museli bránit spíše vyhnout. Za velké plus považuji i právní minimum na konci knihy.

Zuzvil
16.07.2025

3,5* Na knížce jsem ocenila především to, že se nevěnuje pouze "klasické" fyzické obraně, ale především připravenosti a řekneme slovní obraně=sebeobraně. Nejvíc si na knize cením její srozumitelnosti, čtenář není nikterak zahlcen odbornou terminologií a také se mi líbí, že jsou zde uváděny konkrétní příklady. Naopak musím konstatovat, že mi moc nevyhovovala struktura knihy, některé kapitoly bych více prohloubila, ale chápu, že obsáhnout vše opravdu nejde. Co mi přijde opravdu nepovede jsou fotky, ve smyslu, že by měly být jakýmsi návodem co a jak v dané situaci dělat. Rozhodně ale k přečtení doporučuji a těším se na další knihu od autorů.

kristyna.havlov
13.07.2025

Skvělá, skvělá kniha! Měla by být jako povinná četba úplně pro všechny - maminky, babičky, pracující chlapi i ženy, ... V knize je opravdu vše krásně popsáno, co je sebeobrana, jak se bránit (a i to, že se člověk brání ještě předtím, než nějaký útok vůbec přijde! - a hlavně jak na to). Je tam i spousta dalších věcí, třeba čím se bránit, jaké pomůcky jsou na to vhodné. Také tam máte i popsané jak najít vhodný kurz sebeobrany a třeba i odkazy na různé důležité organizace, které pomáhají obětem. Dočtete se také i co vás čeká, když ohlásíte agresora na policii, co vás tam čeká a třeba i to, jaké máte vůbec práva. Jako.. je toho opravdu hodně a jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla, opravdu mě vtáhla. Je skvěle napsaná, i s příběhy lidí, kteří se stali obětí. Občas je to až děsivě, co se může stát. Ale je nejlepší být na to připraven. Díky moc!

L.Walter
01.06.2025

Dobrá, poučná kniha, která něco naučí. Je sice orientovaná spíš pro ženy, ale ani muž s ní neudělá chybu. Něco se mi líbilo víc, něco míň. Ale celkově doporučuju.

Káťa110
19.05.2025

Některé pasáže knihy jsou na pět hvězd, jiné spíš na palec dolů. Nakonec jsem se kvůli celkovému dojmu rozhodla dát jen tři hvězdičky. Velmi se mi líbily informace, které kniha poskytuje, vůbec se mi ale nelíbil způsob, jakým to dělá. Žena je zde místy vykreslena jako tvor, kterému jsou upírána veškerá lidská práva, společenský systém funguje výhradně v její neprospěch a všichni muži si jedou svůj power trip, aby si na ní co nejvíc smlsli. Autoři střídají zajímavé myšlenky podložené výzkumy (to jsou ty lepší části) se subjektivními názory, přičemž opačné postoje shazují. Nechybí ani manipulační taktiky – o kterých s jistou dávkou ironie sami píší – a věty typu: „Opět stačí, když zapojíme logické myšlení, dáme si dohromady fakta, která dosud zazněla, a bude nám to jasné.“
Kromě toho kniha zřejmě neprošla rukama korektora – je plná chyb, které by opravil i Word. Nejoblíbenějším slovem autorů je „přeci“ (kdyby aspoň „přece“); opakuje se snad šedesátkrát. Kniha pro mě byla nakonec spíš zklamáním, zvlášť po velmi podařené přednášce pana Houdka, kde o ženách jako o nebohých květinkách čekajících na zašlápnutí nepadlo ani slovo.
Knihu bych tedy rozhodně doporučila kvůli jejímu obsahu, jen kéž by nebyla napsaná tak tendenčně a poplatně době.

JointlieKat94
11.02.2025 audiokniha

AUDIOKNIHA,
další výborný počin, protože byla skvěle namluvená, moc se mi líbily taky hudební předěly mezi kapitolami.
No vlastně bych jí chtěla doporučit všem. Všem věkovým kategoriím, každému prostě.
Je tu spousta věcí, na kterých se dá pracovat. A už kvůli tomu si knihu pořídím i v papírové podobě.

Jediné minus ta kniha má.. a to, že nebyla vydaná již před lety, protože věřím, že by mě zachránila. Mnoho věcí by to změnilo. A tak pro mě byla vlastně i celkem bolestivá. Prostě jí nakoupim ve více kusech a dám jí snad všem z rodiny.

Díky moc za tohle čtivo.

Pitbullka
17.01.2025

Rozhodně důležitá kniha pro všechny, kteří se chtějí dokázat ubránit a v lepším případě zvládnout předejít napadení či konfliktu. Mnoho zajímavých informací.

wooloong
02.01.2025

Výborná kniha, měla jsem ji půjčenou z knihovny a obratem jsem ji koupila jako dárek dceři.

Damonka12
14.12.2024

Doporučuju všem ženám a dívkám. Naprosto s tímto souhlasím a jsem ráda, že kniha vznikla.

Starmoon
08.12.2024

Povinné čítanie pre každú ženu či dievča, ktoré milujete. A tým dievčaťom môže byť pokojne už 10-12 ročná dcérka, neter či vnučka. Pre istotu.

Ako človek, ktorý v mladosti opakovane zažil rôzne formy sexualizovaného (aj iného) násilia, vrelo odporúčam a hlavne oceňujem, že manželia Houdekovci vedia, o čom píšu. To nie je nejaká papierom šuštiaca teória ani nadupané Jackie Chan kúsky; ich moderná sebaobrana je praktická, použiteľná, zrozumiteľná. Do dnešnej doby a rôznych prostredí. Už len jej čítanie dvíha sebavedomie a sebaúctu. O zmysluplných tipoch a celkovej informovanosti ani nevraviac.

Veľmi ďakujem autorom za to, čo a ako robia.

Taťka Hraboš
20.05.2024

Kniha, která pojímá problematiku sebeobrany velmi zeširoka – v podstatě od reakcí na slova či skutky, které ještě s fyzickým násilím nemají nic společného, ale do budoucna podlamují naši sebedůvěru, čímž z člověka činí daleko pravděpodobnější oběť skutečného násilí. Určena především ženám, které z logiky odlišných fyzických dispozic i historického vývoje lidského druhu tvoří naprostou většinu obětí, ale i pro muže stojí rozhodně za přečtení (ostatně ani jim se násilí vždy nevyhýbá). Je znát, že autoři mají bohaté znalosti i zkušenosti. Někde bych možná uvítal více podrobností, na druhé straně relativní útlost knihy snad přispívá k její větší čtenosti. Kromě toho je stručnost knihy v souladu s jednou z tezí autorů – pokud máme příliš mnoho informací, třeba i o způsobech, jak se bránit, pravděpodobně se nebudeme schopni rychle rozhodnout. Méně je prostě někdy více.

lulucinax
29.03.2024

Tahle kniha by měla být povinnou četbou pro všechny, protože v ní najdete návod, jak si nenechat nic líbit a umět se ozvat. A rozhodně se ozvěte, přestože hned dostanete nálepku "hysterka".
Přečíst by si ji měly minimálně ženy, ale i mužům hodně dá. I těm, co se cítí neohroženě a možná si pak uvědomí, že ty jejich vtípky, mohou někomu ublížit, třeba takové "nevinné" plácnutí po zadku nebo sexistické řeči. Protože bolest může být i psychická a leckdy je i horší.
A ne, není to normální. V knize najdete i tipy a rady, jak se ubránit fyzicky.
Je to opravdu důležité téma. Rozhodně by vás neměla minout.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi