Mlčeti zlatá rybka

Mlčeti zlatá rybka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405452/bmid_mlceti-zlata-rybka-pyE-405452.jpg 3 29 7

Tess původně neměla v úmyslu úplně přestat mluvit. Jenom jí došla řeč, a kdo by se jí taky mohl divit? Když v patnácti letech zjistíte, že vám celý život lhali a váš táta ve skutečnosti není ten, kdo vás vychoval, ale úplně neznámý cizinec, může se stát, že těžko hledáte slova, kterými své pocity vyjádřit. Po počátečním šoku Tess rychle přijde na spoustu slov, která by mohla říct rodičům, babičce, nejlepší kamarádce, spolužákům, kteří ji šikanují, učiteli matematiky, kterého by za tátu brala hned, i nejhezčímu klukovi v severní Anglii – ale jednodušší je nakonec zůstat zticha a během pátrání po pravdě si povídat jen s panem Rybkou...... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Silence is Goldfish , 2015


více info...

Přidat komentář

hellena1523
19.03.2022 2 z 5

Nápad mi přišel super, ale zpracování už tolik ne. Postavy mi lezly krkem, z té hlavní jsem byla chvílemi úplně na játra...
No, tohle se příliš nepovedlo. Měla jsem problém i dočíst.

Damonka12
13.04.2020 3 z 5

Velice průměrná kniha, která je zajímavá, ale ne výjimečná.


Lunox
28.09.2019 4 z 5

No, začneme vzhledem knihy, protože právě tím, mě tato kniha oslovila. Zalíbila se mi na první pohled. Z potisku rybiček ze strany stránek jsem byla nadšená a jakkoliv je to dětinské, hrála si s ním asi půl hodiny. A když jsem pak byla někde v půlce knížky, vytvářel tento potisk zajímavé orámování. Ne tedy, že bych si ho měla čas nějak důkladně všímat, protože jsem stránkami prakticky prolétla.
Na rovinu, nemůžu říct, že by to byla nejlepší, nebo jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla, ale měla svoje kouzlo.
Líbilo se mi, že hlavní hrdinkou není štíhlá nádherná sedmnáctiletá dívka s ohromným potenciálem změnit svět, která se nezhroutí, když se rozpadá všechno kolem ní, a zachová si hrdost a statečnost. Protože, řekněme si na rovinu, takováhle holka asi v reálném světě neexistuje. Všichni jsme trochu takový jako Tess. Nejistí samy sebou. Často si nedokážeme přiznat a uvěřit pravdě přímo před našima očima. A i když nám poskakuje před obličejem, my se k ní otáčíme zády. Často, a hlavně jako teenageři, si nejsme jisti, kam patříme nebo komu můžeme věřit. Mnohokrát se chováme vyloženě pitomě, a pak nenacházíme slova, kterými bychom byli schopni se omluvit. Tato kniha vám nabízí spoustu témat k zamyšlení. A pokud chcete, můžete se nad nimi zamyslet. Nad lidskou podstatou a společnosti celkově.
Autorčino psaní by se dalo jisto jistě ještě vylepšit. U smutných scén jsem neplakala, děj sám o sobě taky není nic převratného. Tato kniha určitě není pro každého. Celkově se kniha tváří jako naprosto průměrná a možná taková i je....ale ty myšlenky mi to určitě vynahradily.


Nelituji, že jsem si knihu přečetla.

MMacicekk
26.09.2019 4 z 5

Kniha, ač je primárně určena pro mladší čtenáře, se už od prvních stránek četla velmi lehce a téměř sama. Na 350 stranách se odvíjí příběh mladé dívky Tess, která jednoho dne ztratí všechny jistoty, které tvořily její život. Upne se na myšlenku, že jejím skutečným tátou by mohl být její učitel matematiky, který dle ní splňuje všechny předpoklady, zejména co se týče vzhledu. Při honbě za pravdou se dostane do několika nepříjemných situací, z nichž jí pomůže vybruslit pan Rybka, imaginární přítel, který s ní rozmlouvá a jako jediný jí plně rozumí. Nebýt pana Rybky, celý příběh by neměl tu správnou jiskru a něco by mu chybělo. Tahle imaginární postava vás bude hodně bavit. Zápletka sice nebyla nijak originální (za to postava pana Rybky ano!), ale autorka se s ní vypořádala velmi obstojně. Musím pochválit závěrečné vyústění, které v podstatě uzavřelo celou rodinnou i školní situaci, neboť bylo jediné správné a pohladilo mě na duši.

Garous110
22.09.2019 3 z 5

Kniha s trochu pomalejším začátkem . Za mě spíše pro mladší čtenáře .

RoseDadas
28.06.2019 4 z 5

Mlčeti zlatá rybka je opět útlou knihou, jejíž čtení nezabere více než pár hodin. Grafické zpracování je velmi vyvedené, stejně jako u předchozích autorčiných titulů. Tentokrát se na ořízce můžeme kochat malými rybkami. Je to opravdu kouzelné a knihu to po vizuální stránce krásně obohacuje.

Cílovými čtenáři je spíše mladší věková skupina, které příběh nabízí něco málo k zamyšlení, ale poselství této knihy si mohou odnést i dospělí. Jsem zvědavá, co dalšího si budu moci od autorky příště přečíst.

SknihouVrukách
20.06.2019 4 z 5

Kniha je fajn pre mladších čitateľov. Autorka opäť písala o vážnej téme. Úplne mi nesadla hlavná hrdinka a koniec som očakávala iný. Je to super oddychovka, ale asi som očakávala viac. Na začiatku som sa vôbec nevedela začítať.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult) dívčí romány

Autorovy další knížky

Annabel Pitcher
britská, 1982
2017  76%Moje sestra žije na krbové římse
2015  77%Kečupové oblaky
2019  68%Mlčeti zlatá rybka
2022  70%Poslední dny Archieho Maxwella

Kniha Mlčeti zlatá rybka je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce46x
Chystám se číst30x
Chci si koupit9x