Mladí vyvolení

Mladí vyvolení https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275381/mid_mladi-vyvoleni-Beb-275381.jpg 4 115 28

Mladí vyvolení série

1. díl >

Adelinu Amouteru změnila horečka krve. Před deseti lety se její zemí prohnala epidemie smrtící choroby. Většina nakažených zemřela, ale děti, které přežily, vyvázly s podivnými cejchy. Adelině se zbarvily vlasy na stříbrno, řasy zbledly a místo levého oka má teď jen klikatou jizvu. Její krutý otec věří, že je malfetto, které ničí pověst rodiny a stojí v cestě jejich štěstí. O některých přeživších se však říká, že mají víc než jen jizvy - věří se, že mají záhadné a mocné dary, a přestože jejich totožnosti zůstávají skryté, začalo se jim říkat Mladí vyvolení. Adelina se stane členkou jejich tajného společenství, její schopnosti postupně sílí a vzbuzují respekt i oprávněné obavy. První kniha ze tří.... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Young Elites , 2014


více info...

Přidat komentář

broskev28
20.11.2023 3 z 5

Mladí vyvolení – těšila jsem se na další skvělou sérii Marie Lu, ale musím souhlasit s většinou komentářů, že tohle až taková pecka nebyla. Adelina a Violeta, sesterská dvojice vyrůstající s nespokojeným otcem – když už jsme byli „navštíveni“ a v rodině je nesporné malfetto, tak aspoň ať z toho něco máme! Nicméně příběh si udržuje jistou úroveň a vyplatí se ho přečíst, tím spíš, že nabízí pokračování, které by snad mohlo být lepší. Já to určitě hodlám zjistit – tedy až poté, co se ke mně dostane druhý díl.

m2056
10.11.2023 2 z 5

Kniha se čte dobře ale příběh mě moc nebavil čekal jsem o hodně lepší knihu musel jsem se nutit do čtení.


Ailee
23.03.2023 3 z 5

Tento příběh v mých očích utrpěl hlavně tím, že jsem ho začala číst, když jsem měla čtecí krizi a nic mě extra nebavilo. Proto mi trvalo dva roky ho dorazit. Ve finále nebyl špatný, ale Adelina mě jako postava nijak zvlášť nezaujala. Enzo mi byl mnohem sympatičtější.

Radovan_R
23.06.2022

Slabá kniha. Hlavní hrdinka moc sympatií nevzbuzuje, spíš odpor. Ani ostatní účastníci děje nejsou zrovna kladní, neshledávám žádný důvod číst další díly. Zejména když anotace dalších dílů ukazuje, že můžeme čekat jen temnotu.

dianaxn
30.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Vzhledem k ne zrovna vysokému průměru téhle knihy jsem upřímně nečekala, že se mi to nakonec bude tak moc líbit. Proto taky musím říct, že se mi to zdá dost underrated.

Young Elites je skupina lidí, kteří přežili krvavou horečku, ale vyvázli s trvalými cejchy a někteří z nich získali superschopnosti (například hlavní hrdinka přišla o oko a dokáže vytvářet iluze).

Děj je jednoduchý, celkem předvídatelný a nemá moc překvapujících zvratů kromě konce, kde se odehraje jeden hodně nečekaný (který jsem si stejně vyspoilerovala z fanartu). Čím je to ale originální, jsou postavy.

Tady je jeden fact o mně: morally grey postavy jsou moje fav trope ever. Problém je v tom, že jen málo knih s nimi je napsáno dobře a jak vám už nejspíš došlo, The Young Elites patří mezi ně.

Postavy tady nechtějí zachránit svět ani nic podobného, ​​a jediné, na čem jim záleží jsou oni samotní. Hlavní hrdinka (nebo spíš antagonistka) Adelina je ze začátku celkem milá, ale její vývoj osobnosti se po celou dobu knihy stáčí k horšímu (z čehož jsem já měla radost).

Zaujalo mě to už od samého začátku a udrželo si to moje nadšení až do poslední strany, takže myslím, že si to zaslouží mnohem víc hypu.

tady jsou quotes, kvůli kterým byste si to měli přečíst, pokud moje recenze není dostatečná motivace:

“I am tired of being used, hurt, and tossed aside. It is my turn to use. My turn to hurt.”

“Be true to yourself. But that’s something everyone says and no one means. No one wants you to be yourself. They want you to be the version of yourself that they like.”

masavole
24.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Nápad se mi moc líbil, stejně jako neobyčejné schopnosti Adeliny. Líbilo se mi, že postavi nešli za hrdinstvím, ale za vlastní chamtivosti, což tenhle příběh děla odlišným. Někdy mi ale přišlo, že Adilinina nedobrost byla nucená a né moc uvěřitelná. Terena jsem si ze začatku oblíbila, byl zmanipulovaný a za nic nemohl, když ale zabil Enza(což sem vůbec nečekala) strašně mě naštval. Jinak knížka super!

Ellis03
19.05.2021 3 z 5

Kniha má zajímavý nápad. I to zpracování nebylo spatne, ale hlavní hrdinka mi přišla na jednu stranu poměrně hodna a toužící po lásce a přátelství, na druhou stranu ale taky poměrně dost zvrhla - nedá se říci ze by mi nějak přirostla k srdci a chvílemi jsem ji vůbec nechapala. To, ze umřela postava kolem které se to vlastně cele točilo, mě také prave nenadchlo. Proste jsem pohadkove založena. Mám rada šťastné konce. Tady mě na jednu stranu zajima, jak to všechno dopadne, ale na druhou mě to vlastně vůbec nezajímá. Protože ten happy end ve který jsem doufala tam nebude. Jsem sama zvědavá, jestli si někdy přečtu pokračování ...

Dee69
12.03.2021 1 z 5

Ako prvé som od tejto autorky čítala sériu legenda, ktorá sa mi veľmi páčila. Nepremýšľala som teda a objednala si rovno aj celú sériu Young Elites. Nadšenie má však rýchlo opustilo. Mala som problém dočítať prvú knihu a ďalšie dve som ani neotvorila. Chápem, že nie všetky hlavné postavy musia byť nutne pozitívne, avšak zväčša majú aspoň nejakú charakterovú črtu ktorú si čitateľ zamiluje. V prípade tejto hlavnej hrdinky som však nedokázala nájsť nič čo by ma zaujalo. Celkovo boli postavy slabo vykreslené a nezaujímavé, zabúdala som ich mená len čo sa stratili z obrazu. Pre mňa kniha ktorá mohla mať dobrý potenciál, avšak sa stratila niekde na polceste.

KaMal
07.03.2020 3 z 5

Námět není špatný, ale hlavní hrdinka je vcelku nesympatická, ukřivděná dívčina..

xArt
06.01.2019 1 z 5

Kniha ze začátku vypadala velice slibně, ale směrem ke konci mi hlavní hrdinka připadala čím dál méně sympatická a na konec jsem dočítala s nechutí jen z důvodu úcty ke knihám. Pokračování určitě neplánuji.

Calla2002
17.10.2018 2 z 5

Na knihu jsem se velice těšila, ale tak trochu mě to zklamalo. Není to ani tím, že moje nejoblíbenější postava zemřela...no dobře, teď kecám. To, že umřel je pro mě strašný, kvůli tomu asi nebudu číst další díly, protože tam ON nebude, bez něj už to prostě nebude ono.
Ale teď k tomu ostatnímu co mě zklamalo, myslela jsem si, že to bude úžasný! Obálka sice vypadala strašně, ale mělo to dobrou upoutávku a je to prostě můj žánr. Ale hlavní postava mi přišla sympatická jenom v barvě vlasů a její láskou k sestře a Enzovi. Toť vše k mojí sympatií k ní. Chápu, asi měla být temná a podobně, ale prostě tohle bylo už moc.
Vlastně to ze začátku nebylo vůbec strašný, ale pomalu ale jistě se všechno začalo zvrhávat a vše se naprosto posralo.
Nenávidím knihy, kde hlavní postavy umírájí a všechno nakonec skočí blbě. Prostě to nesnesu.
Možná kdyby ho nenechala umřít, přečetla bych si další díl, ale ono ne. Nebude tam, a tím pádem, nebudu číst dál.

anishta
08.10.2018 4 z 5

Ve skutečnosti bych dala nejradši 4,5. Kniha je skvělá a já jsem překvapená, kolik emocí se ve mně během čtení prostřídalo. Z bílé vlčice jsem úplně rozpolcená, nevím jestli ji milovat nebo nesnášet. Konec mě dokonale zničil a stoprocentně navnadil na další díl série a mám tucha, že to bude ještě větší jízda.

Alex.Barunka
24.10.2017 2 z 5

Jednoduchá YA, která je spíše podprůměrná. Celá zápletka a hlavní postavy jsou poměrně izolované od světa. V jakém světě vlastně jsme? Co se tam stalo, kdo přesně vládne, trochu historie? To vše tam prostě chybělo. Žádný kontext nic.
Navíc byl celý příběh nesmírně suchý, nudný, bez napětí, plno hluchých míst. A tím, že čtenář vidí příběh z vícero úhlů pohledů chybí i moment překvapení.
Ani postavy a jejich vzájemné vztahy na tom nejsou vůbec dobře. Lehce to zachránil konec.
Možná dám jednou šanci druhému dílu, ale nevím. A česká obálka je jedna velká zrůdnost.

Čtenářka565
20.10.2017 3 z 5

Mně se to na začítku líbilo, ale podle mně to na konci ztratilo to kouzlo.

izfnp
04.10.2017 2 z 5

Po Legende som sa na novú Lu pomerne tešila, na čo som sa úspešne zaradila medzi rady čitateľov prekvapených odlišnosťou týchto dvoch sérií. Schopnosť autorky prezliecť kožu takýmto spôsobom svedčí o jej nadaní, žiaľ mi jej autorská poloha v Legende sadla výrazne viac.

Mladí vyvolení sú jednoduchou knižkou, ktorá nemá nijak originálny dej ani postavy, avšak odlišuje sa hlavnou hrdinkou a jej väzbami na strach, nenávisť a temnotu. Vďaka tomu ma príbeh zaujal a hrdinkine putovanie si rada prečítam i nabudúce, zvedavá, kam ju jej ambície zavedú. Dúfam však, že autorka viac zapracuje na ostatných postavách, okrem Adeliny nemám potuchy o motiváciách ani jednej z nich.

Knižku som prečítala za jeden večer, je to vec jednoduchá, autorka využíva štýl krátkych viet a nijak sa nevyžíva v opisoch. Taktiež mytológia sveta tu zatiaľ nedosahuje levelu Legendy, samotné názvy miest a území mi prídu ako niečo z hlavy začínajúcej poviedkárky, a nie autorky úspešnej série, (ale to je len okrajová výtka, ktorá mnohých zrejme vôbec nezaťaží). Dve hviezdy podľa mňa odpovedajú faktu, že kvalitatívne to nie je žiadny zázrak, ale na zahnanie nudy sú Mladí vyvolení fajn.

Tenebien
17.08.2017 3 z 5

Já ani nevím, co o téhle knize říct. Chvíli se mi líbila, chvíli ne, a pak zase líbila, a pak zase ne.
Ani nevím, jestli chci číst pokračování, i když bych ráda věděla, jak to dopadne...
(čteno v originále)

Black-stars
20.07.2017 2 z 5

Po trilogii legendy - mi toto prislo trochu jako zklamani.... nejen ze propracovanost deje a jednotlivych postav je jakasi nedostatecna, ale vubec se nedozvite co se skryva na pozadi jednotlivych hrdinu. A kdyz uz se konecne zacne neco dit tak ejhle vetsina z nich umre a pak je konec knihy :-( možná to chtělo více stránek. Upřímně mě po přečtení tohoto dílu vůbec neláká číst další. Prakticky nezůstal žádný nedopověděný příběh - nic co by vaši pozornost udrželo pro další díl... to je ohromná škoda a zároveň obrovský nedostatek

Zornaddie
05.07.2017 5 z 5

Když se tu furt řeší ta obálka... Mě se zprvu nelíbila, ale potom jsem si na ní zvykl.

P.S.: Kvůli konci nenávidím všechny Dýky.

natalie2171
24.06.2017 4 z 5

Velmi se mi líbil nápad příběhu, ale jeho zpracování bylo jaksi zvláštní. Na prvních stránkách knihy jsem trošku pochybovala, jestli vydržím dál, ale dostala se přes to a zbytek knihy jsem měla přečtený během dvou dnů.
Zároveň musím ale poděkovat autorce, že nás překvapila nečekaným zvratem natolik odlišným od ostatních knížek. A samotný vývoj hlavní hrdinky byl pozoruhodný.
Určitě si přectu další díl a budu doufat, že kvalitou se bude rovnat tomu prvnímu. Nebo bude ještě lepší.

Efeméra
28.02.2017 4 z 5

Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 hvězdičkami, pak jsem si ale uvědomila, že jsem Skleněnému trůnu dala 4, takže tady taky nemůžu jinak. Moc se mi líbí, jak propracovaný svět autorka vytvořila. Hlavní hrdinka mi nebyla vždycky sympatická, na druhou stranu vývoj jejího charakteru byl velmi dobře vysvětlený a logický. Námět knížky je ve skutečnosti docela originální, ať už proto, že je Adelina antihrdinka, či proto, že příběh vůbec nekončí tak, jak by si čtenář prvně myslel (alespoň teda já byla na konci dost překvapená). Zajímavé mi připadalo střídání pohledů jednotlivých postav - líbilo se mi například moje porovnávání, jaký názor měla Adelina na Raffaela a naopak. Je velká škoda, že kniha nemá větší reklamu a hezčí obálku, myslím, že tohle temné fantasy by učarovalo hodně čtenářům, kdyby mu dali šanci.

Autorovy další knížky

Marie Lu
americká, 1984
2013  85%Legenda
2014  87%Šampion
2018  84%Warcross
2013  84%Fenomén
2016  70%Mladí vyvolení

Kniha Mladí vyvolení je v

Právě čtených1x
Přečtených138x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce95x
Chystám se číst124x
Chci si koupit35x
dalších seznamech3x