Mitsou aneb Jak dívky zrají k důvtipu

Mitsou aneb Jak dívky zrají k důvtipu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239089/bmid_mitsou-aneb-jak-divky-zraji-k-duvti-OsP-239089.jpg 3 3 2

Lyrická novela o románku kabaretní subrety a francouzského poručíka z doby první světové války.

Novely Literatura slovenská
Vydáno: , František Borový
Originální název:

Mitsou ou comment l’esprit vient aux Filles , 1919


více info...

Přidat komentář

ZaS
16.06.2021 3 z 5

Jednoduchá novela na pomezí červené knihovny a dívčího románu. Dějově triviální příběh 'herečky' a jejího mladého milence. Co chybí na ději, plně vyváží zajímavý styl psaní a hlavně bohatost jazyka. Nejvíc mě v tomto směru zaujaly milostné dopisy, které ve mě evokovaly vzpomínku na Dobrý proti severáku.
Doporučuji jako lehké čtení na prodloužený víkend na chatě (dá se to zvládnout za pár hodin).

Bonda
17.03.2015

Novela s nápaditou a hravou formou. Každý prvek je v ní v několika významových pásmech zároveň, jako když tři průhledné pokreslené papíry položíte na sebe do tří vrstev a všelijak s nimi zvědavě otáčíte. Přitom kresba je příjemně jasná a ostrá. Novela, ve které svítí slunce, pěna textu je lehká a šumivá a ze šťastné ani nešťastné lásky se nedělá drama. Novela o dívce, která poprvé sáhla po tom, co se jí líbí, a s potěšením ochutnala.

Ukázka z monologu kamarádky Mitsou:

Vážný přítel, to je jako host. O čem si s ním chceš vykládat? O jeho domácnosti, o jeho obchodech – to daleko nepřijdeš... „Dobrý den, drahoušku, jakpak se daří dětem? Ty spalničky toho nejmenšího, už je to dobré? Tvůj společník má obličej, který se mi nechce líbit. A ta valná hromada – to muselo být veselé?“ Zkrátka banálnosti..., kdežto takový gigolo, takový malý flirtík, takové náhodné setkání, o tom víš za tři čtvrti hodiny víc než o tam tom za tři roky – víš, jak asi miluje, jestli má potom dobrou náladu, potřebuje-li peněz, dostal-li už svou gáži, víš, jestli se mu líbí tvůj klobouk, jestli zná tvé přítelkyně, sází-li na závodech, chce-li tě ještě vidět... a i když ho pak už nikdy neuvidíš, je to někdo, je to vzpomínka, je to živý člověk, no ne?


Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Colette (p)
francouzská, 1873 - 1954
1961  76%Osení
1993  68%Tulačka
1969  80%Claudine v škole / Claudine v Paríži
1973  73%Kočka / Duo
1972  58%Miláčik

Kniha Mitsou aneb Jak dívky zrají k důvtipu je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x