Místnost

Místnost https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238328/bmid_mistnost-Hwe-238328.png 4 138 30

V novele Místnost se čtenář dostává do mysli chorobně pedantského úředníka, který ve státním úřadě, jehož je zaměstnancem, objeví tajnou místnost, jejíž existenci všichni ostatní odmítají uznat. Vypravěč je posedlý potřebou ovládat, trpí megalomanií a neukojitelnou touhou po moci. Různými způsoby konfrontuje své kolegy a vytváří si pozici, z níž může své okolí rafinovaně ovlivňovat. Místnost, v níž muž pravidelně nachází útočiště, se stává symbolem konfliktu. Konfliktu mezi ním a jeho kolegy a jejich odlišným vnímáním reality. Tato místnost totiž existuje pouze v jeho narušených představách.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Rummet , 2010


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
16.06.2023 4 z 5

Tak tohle bylo nádherné! Ráda v knížkách nahlížím do mysli podobných podivínů a tenhle teda stál za to, i když byl chudák spíš tragikomickou postavičkou. Mírně snižuji hodnocení jen za ten závěr, ten skutečně byl ubohý.

sarka5968
02.03.2023 4 z 5

Přečetla jsem za jediné odpoledne. Zajímavý příběh o místnosti, která existuje nebo možná neexistuje? Možná jsem jen čekala lepší vysvětlení v závěru příběhu.


janina66
28.01.2023 3 z 5

Velice zvláštní knížečka. Hlavní hrdina je spíše mírně arogantní záporák. Zřejmě trpí určitým typem autismu a jeho kolegové v práci se s tím nemohou vyrovnat. Bjjorn utíká do své místnosti, kterou vidí jen on.
Konec takový nijaký.

los
14.08.2022 2 z 5

tak nějak mnoho povyku pro nic, téma v současnosti už nijak kontroverzní (ba mám mnohdy dojem, že mnozí se duševními poruchami, o nichž se domnívají, že jimi trpí, spíše chlubí a pyšní); od prvních stránek je zřejmé, že Björn je nějaký typ autisty, a okolí se s tím neumí a nechce vyrovnat, toť vše

chaera
18.01.2022 3 z 5

Taková zajímavá jednohubka přečtená u ranní kávy. Hlavní postava je nesympatická, ale to byl očividně záměr autora. Celou dobu jsem čekala na závěrečné rozuzlení, vysvětlení toho, co to vlastně Místnost je. A ejhle, rozuzlení žádné. Možná jsem to prostě jen nepochopila, ale jak přemýšlím tak přemýšlím, prostě nevím jaká (a zda vůbec) zde byla hlubší myšlenka. Velmi čtivé, ale jinak velmi průměrné. 3/5

tractorred50
16.12.2021 5 z 5

Bjorn jde do práce pro úřad, kde dostává podřadné úkoly. Tam objeví tajnou místnost, o které, jak se zdá, ví jen on. Jeho spolupracovníci ho podezřívají, ale on začne věřit, že existuje spiknutí, které ho má držet dál od místnosti. Tento podivný příběh je naprosto strhující a tak zručně napsaný...

hammond.75
11.11.2021 5 z 5

„Místnost“ je velmi působivá knížka, tragikomický laděný příběh s jistými prvky surreálna o konfliktu a doslova společenském „zamrznutí“ okolí, které ve svém středu narazí na tak odlišnou osobnost. Místy se bude smát, místy vám ale úsměv zamrzne.

LucieT.
06.10.2021 4 z 5

Björn je prostě jiný :)
Dalo by se říci sociálně neobratný, osamělý, nepochopený introvert, tak trochu pedant, který může působit arogantně, tak trochu antihrdina, který je skálopevně přesvědčen o své nadřazenosti a negativně soudí všechny kolem sebe - jeho kousavé poznámky na adresu kolegů nemají chybu. Přesto vzbuzuje soucit a sympatie, tento svérázný příběh je pro mě především kritikou společnosti, která netoleruje odlišnosti. Skvěle vykresluje nedostatek porozumnění a přijetí ve společnosti. Kniha o tom, co znamená být jiný a hlavně nevědět, že jste jiný. Jediným únikem pak může být tajemná místnost.

A cyklus 55 minut soustředěné práce s 5 minutovými přestávkami budiž mi velkou inspirací! :)

Teckovana
19.05.2021 4 z 5

Originální jednohubková novelka o poněkud excentrickém člověku a jeho podivuhodné pracovní kariéře. Björn se chová chvílemi jako autista a někdy jako psychopat, ale těžko říct, jestli to celé není něco jako podobenství o nepochopeném géniovi.
Pro Český rozhlas knihu skvěle načetl Martin Myšička, tato verze má oproti knize určitě o jednu hvězdu navíc. :-)

ladyxx
23.06.2020 3 z 5

Tahle kniha v kafkovském stylu určitě není pro každého. Ačkoliv díla podobného typu nepatří mezi mé oblíbené žánry, kniha mě bavila, díky tenčí vazbě se rychle čte. V podstatě je to taková psychologická studie Björnova chování a jeho dopadů na okolí. Hlavní postava je otravně-zábavná, ale za kolegu bych ho nechtěla.

M.Bo.
13.05.2020 4 z 5

Zajímavý kus. Počet stránek způsobí to, že jí přečtete během odpolední kávy a zanechá ve vás pár otazníků. Do teď vlastně nevím, jestli si svou verzi reality Bjorn vymýšlel, nebo jí tam opravdu viděl.

kotatkoz
10.05.2020 2 z 5

Předpokládám, že pro většinu čtenářů je kniha vcelku o ničem, budiž jí k plusu i přiměřený počet stran (byť za mě by se klidně mohl ještě o něco zmenšit). Ale v rámci svého žánru to je poměrně dobře stravitelná kafkovina nabízející pohled jak na pedantského "vyšinutého" Bjorna, tak i na chování lidí okolo. Není to můj šálek čaje, ale věřím, že takhle kniha má své nadšence.

andy_nejedla
01.05.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o člověku, který není úplně normální. Jen konec mi přišel zcela nepropracovaný.

Aneta98
27.04.2020 1 z 5

Jedno velké WTF

Penicuik333
21.04.2020 2 z 5

Pravda, kniha je hodně kafkovská, ale cítím z ní hlavně zbytečnost. Nevím, proč vznikla a co nám má říct. Divné, nesympatické.

michaela8442
14.04.2020 4 z 5

Velmi čtivé, ale ne pro každého. Vyvolává zajímavá zamyšlení. Četlo se mi velmi dobře, kniha je dosti strukturovaná, čte se rychle. Hrdinova představa o vlastní dokonalosti mi místy připadala úsměvná a zároveň mi naháněla "husí kůži".

MilaSliacka
07.12.2019 5 z 5

Jsem nadšena! Už dlouho jsem nenarazila na knihu, která by ve mě vyvolala tak kafkovské pocity. Hrdinova realita je pokřivena, ale on to nevnímá a poisuje dění kolem sebe s autistickou naivitou.

jaroiva
28.09.2019 2 z 5

Protože se mi líbila Faktura, byla jsem zvědavá na další knížku autora. Ale tady to až tak nevyšlo. Hrdina byl podobně nesympatický jako ve Faktuře, ale narozdíl od ní, tady ve mně knížka nevyvolává žádné další filozofické úvahy.

MOu598
30.04.2019 4 z 5

V ich formě. Taková jednohubka.
Zábavné, svěží, čtivé. Zvláštní, člověk neví, co si má myslet, a nakonec srovnává s tím, co kolem sebe zažil.
Hezké. Přečtěte si, budete mít o čem přemýšlet.
Citát: "Omezenci nevidí svět tak, jak vypadá. Vidí jen to, co sami chtějí vidět. Nevšímají si detailů. Drobností, na kterých záleží."

yvana3671
14.03.2019 4 z 5

Opravdu mistrně vykreslený choromyslný člověk. Jen mě trápí, že si neumím nijak zpracovat ten konec. Napsala bych i konkrétně o co se mi jedná, ale nechci dělat spoiler ????????????