Mír chýším! Válku palácům!

Mír chýším! Válku palácům! https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197617/bmid_mir-chysim-valku-palacum-nk6-197617.jpg 3 5 3

Výbor z Büchnerova díla obsahuje následující díla: Posel hessenského venkova (1834) – plamenná výzva k boji proti monarchii a feudalismu, avšak také útok proti buržoasii a liberalismu (poprvé v něm byla zavedena zbraň statistiky do německého politického boje); Dantonova smrt (1835) – první Büchnerovo drama; Leonka a Lena (1836) – veselohra, pokus o zesměšnění společnosti, jejíž existence ztratila smysl; Lenz (1835) – hluboká zpověď opuštěného člověka; Vojcek (1837) – dramatický fragment, považovaný za autorovo vrcholné dílo.... celý text

Literatura světová Divadelní hry Novely
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Der Hessische Landbote / Dantons Tod / Leonce und Lena / Lenz / Woyzeck


více info...

Přidat komentář

lampernaqui
22.03.2021 1 z 5

No... tohle bylo mé první seznámení s Büchnerem. A možná díky tomuto výběru asi i poslední. Jedno z jeho děl jsem znal alespoň filmově - Vojcek. Mír chýším! Válku palácům! je pouze soubor torz, která skončí dříve než dostanou šanci se nějak rozvinout. Z jedné hry dvě stránky, z další podobně. Takhle to skáče celou dobu a vlastně si hned po přečtení nepamatuji jedinou věc. Zatím jeden z nejhorších kousků ve Světové četbě.

eraserhead
24.09.2020 3 z 5

Kniha zajímavá hlavně svou pestrostí forem a obsahu. Nejen klasiká povídka, ale i divadelní hry, provolání, leták či výběr z korespondence ukazuje nejen autora ale i dobu v níž žil z mnoha zajímavých úhlů. Jak je LENZ trochu slabší a člověk se v něm lehce ztratí, tak jsou LEONCE A LENA, VOJCEK a výběr Z DOPIS" velmi zajímavé. Obecně a celkově zajímavá četba.


žlučníkář
23.06.2020 1 z 5

Bylo nebylo? Asi spíš nebylo, protožéééé.... Byla to ztráta času? Nebyla. Bylo to totiž tak krátký, že se čas tratit moc nedal. Bylo to přínosný? No nevim jak pro koho, ale pro mě teda rozhodně nebylo.

Začlo to součtem, kolik stojí ministerstvo a z kolika lidí se sedře kůže a pak to bylo proložený nějakejma hrama. Ty já mám rád asi jako tataráček. Někdo se po něm třeba utluče, ale muj případ to neni. Ta část s Lenzem se to snažila trošku zachránit, ale byla v tom rybníku sama. Asi jako když si dáš patnáct piv, blbě se ti chodí, a tak si to vylepšíš rumem na cestu. Zachrání to? Asi těžko, protože si odřeš kolena. Stejný je to i tady, taky to Lenz moc z bahna nevylovil.

Štítky knihy

německá literatura výbor z díla

Autorovy další knížky

Georg Büchner
německá, 1813 - 1837
1963  82%Vojcek
1983  93%Dantonova smrt
2006  80%Leonce a Lena / Vojcek
1950  52%Mír chýším! Válku palácům!
1987  60%Dílo