Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945

Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403089/bmid_mimi-z-noveho-bohumina-ceskoslovens-HqX-403089.jpg 4 16 6

Příběh odkrývající dávno zapomenutou historii města. Poprvé vychází v češtině kniha bohumínské rodačky Mimi Glueckstein, rozené Rubin. Pocházela z židovské rodiny a podobně jako většinu z asi tisícovky takových lidí z Bohumína ji nacisté za 2. světové války odvlekli pryč, skončila v koncentračních táborech. Žena přežila, dnes má 93 let a bydlí v Americe. Kniha mapuje zhruba 7 let ze života hlavní hrdinky, převážně její strastiplnou cestu po německých koncentračních táborech a válečné útrapy, spojené se ztrátou nejbližší rodiny. Ale je zde i kapitola o nádherném dětství v Novém Bohumíně. Město a život jeho obyvatel mezi dvěma světovými válkami, jak je v knize zobrazen, nepřestává překvapovat. Kniha je zajímavá, možno říci strhující, jelikož se řadí k takovým titulům, jako je na příklad Deník Anny Frankové nebo kniha Gerdy Weissmann Klein „All But My Life“. Jde vlastně mimo jiné o odkrytí jedné kapitoly města Bohumína a také Těšínského Slezska, která měla zůstat utajena a nyní se otevírá v novém světle. Dnes 94letá Mimi Glueckstein (rozená Rubin, narozena 29. 9. 1921 v Bohumíně) je zájmem o české vydání knihy velmi potěšená. Spolu se synem Fredem Gluecksteinem, který je autorem jejího příběhu a pracuje v New Yorku jako novinář, ochotně poskytli autorská práva k překladu a vydání v češtině. Historici Jan František Teister, Eduard Beneš a překladatelka Alena Mrázová dohledali historická fakta a doplnili se svolením autora české vydání knihy cennými informacemi a příběhy. Vznikla opravdu pozoruhodná publikace se silným poselstvím.... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Občanské sdružení Maryška
Originální název:

Mimi of Nový Bohumín, Czechoslovakia a Young Women´s Survival of the Holocaust , 2010


více info...

Přidat komentář

Kanylka
11.10.2022 3 z 5

Pocházím z Bohumína, tak proč si to nepřečíst? Takových knih se v poslední době "vyrojilo" mnoho. Přečteno a jdeme dál

heczek
15.07.2021 4 z 5

Krátký, stručný příběh osudu jedné ženy, která ústy svého syna popisuje jaké hrůzy prožila nejen ona, ale i ostatní židé, v období války. Knihu jsem si musela přečíst, neboť Mimi pocházela z Bohumína a zajímal mě nejen její osud, ale také popis tohoto města v době, kdy zde šťastně vyrůstala. Autorka českého překladu nám nabídla i fotografie jak z rodinného alba, tak i dobové fotografie Bohumína. Za to jsem ji moc vděčná.


Marla
28.03.2021 5 z 5

Život Mimi Rubin vypsaný ve strohých, krátkých větách. Rozvitá a košatá souvětí by neunesla tíhu všeho, co musela prožít.

rumund
15.12.2020 5 z 5

Dobrá kniha životního příběhu Mimi Glueckstein, rodačky z Bohumína. Já jako místní patriot jsem si tuto knihu nesměl nechat ujít a mít ve své knihovně.

Gweny
21.11.2020 5 z 5

Krátký ale přitom silný příběh ženy, která prošla několika koncentračními tábory. Jenže ani život po válce nebyl jednoduchý.
Mimi Rubin, později Glueckstein, nám ústy svého syna líčí událostí tak, jak šly po sobě, nic nepřibarvuje, a přece jsem měla párkrát v očích slzy. Každý příběh z války je emotivní, ať už je napsaný jakkoliv.
Autorka českého vydání nám nabídla mnohem víc, než jen překlad původního příběhu. Přidala do něho i mnohé další informace, dokumenty apod., čímž zároveň obohatila sama sebe.

dagmar5477
25.04.2020 5 z 5

Velmi hezky sepsaná kniha.

Autorovy knížky

2015  83%Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945

Kniha Mimi z Nového Bohumína, Československo: Mladá žena, která přežila holokaust. Příběh Mimi Rubin 1938-1945 je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x