Milovat šohaiku

Milovat šohaiku https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439409/mid_milovat-sohaiku-COw-439409.jpg 5 11 2

Všechny sbírky, které doposud Petr Soukup vydal, byly postavené na humoru. milovat šohaiku, jak už název napovídá, je odkrytí neznámé části autorova světa. Příroda, láska, život a smrt, to jsou hlavní témata tohoto počinu. Nejedná se o klasická haiku, autor dodržuje pouze jejich stavbu, tedy 5, 7 a 5 slabik. Jinak píše zcela volně a svobodě. Každý verš má i svůj překlad, o který se postarala Yukiko Tokuda, a ilustrace ztvárnila Zuzana Osako. Ta pochází z jižní Moravy a část života prožila v Japonsku, takže ideálnější ilustrátorku snad ani nebylo možné nalézt. Sbírka vychází v limitované edici 5.3.2017, tedy k autorovým třicátým narozeninám; každý výtisk je jím očíslován a podepsán.... celý text

Poezie
Vydáno: , Čas
více info...

Přidat komentář

nefernefer
28.08.2022 3 z 5

Něco málo českého haiku jsem už přečetla, tak jsem se neubránila srovnávání. Měla jsem očekávání, které nebylo naplněno. Verše jen kloužou po povrchu, aniž by čtenáře zasáhly hlouběji. Formát knihy i její provedení je příjemné a ilustrace jsou opravdu krásné. Sama poezie však jejich krásy nedosahuje. Mým favoritem tak nadále zůstává Petr Petříček.

ZÓNA
13.11.2020 5 z 5

Petr Soukup povýšil haiku!
Navíc velice vtipný název sbírky.
Pro mě bylo vždy japonské haiku matematickou básní, navíc s poměrně nudnými tématy.
České haiku mě rozveselilo, pohladilo i občerstvilo svojí šťavnatostí slov.
Petr Soukup se věnuje především lásce a pocitům s ní související, což mi velmi imponuje. Neopomíjí ani základní tématiku haiku-přírodu.
Při některých jeho haiku až zamrazí, jak jsou přesné a chytré.
Dokonalost sbírky navíc ještě podtrhnou jemné obrázky, z kterých dýchá mír a klid...
Nečekaně kvalitní kus české poezie!!