Milostná píseň Queenie Hennessyové

Milostná píseň Queenie Hennessyové https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384753/bmid_milostna-pisen-queenie-hennessyove-r4l-384753.jpg 4 26 9

Velmi zvláštní román, který se jen částečně odehrává v hospici. Hlavní hrdinka, smrtelně nemocná, zavolá své dávné platonické lásce. A muž se, celkem bez jasného důvodu a poněkud nepochopitelně, vydá pěšky přes půl Anglie, aby dávnou známou ještě viděl. Svébytná beletrie z hospice o věrné lásce, která se nakonec naplní úplně jinak, než jak se tomu běžně rozumí. Pozadí příběhu dokresluje hospic: řeholní sestry a ostatní jeho obyvatelé, jejich besedy, přátelské mudrování i jejich odcházení. Kniha se zalíbí těm, kteří mají rádi neprvoplánové příběhy o lásce a tajemství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cesta domů
Originální název:

The Love Song of Miss Queenie Hennessy , 2014


více info...

Přidat komentář

Melanka
20.02.2021 5 z 5

Krásná kniha. Láska, vzpomínky, pocit viny a přicházející smrt, přesto příběh nepřinese do duše smutek, ale klid a smíření. Jsem obdivovatel všech pracovníků Cesty domů, která knihu vydala, dělají úžasnou a záslužnou práci.

Dajda
02.12.2020 5 z 5

Úžasný román, líbil se i kamarádce nečtenářce


sgjoli
06.06.2020

Snažila jsem se knize dát šanci, ale asi to nakonec nebyla úplně šťastná volba. Neuměla jsem se do toho začíst, necítila jsem se k postavě Queenie nikterak připoutaná a na to, že jsem zvládla přečíst jen cca 70 stran, jsem se několikrát přistihla, že mne ten příběh úplně míjí, nic mi neříká a vlastně mne ani nebaví. Což je mi líto, protože předchozí kniha o Haroldu Fryovi mne nesmírně bavila a silně se mne dotkla. Nerozumím tomu, v čem a jak přesně nastal ten obrat, že tyto dvě knihy vnímám tak diametrálně odlišně. Ale faktem je, že jsem Queenie Hennessyovou rozečtenou asi 2-3 týdny a nedokázala jsem se přimět k tomu, abych se dostala dál než za stranu 70. Škoda. Knihu nehodnotím hvězdami, nedočetla jsem.

Márinka
09.05.2020 3 z 5

Pasáže vyprávějící o životě, lépe řečeno o umírání v hospici, jsou velmi silné. Smutné, ale zároveň v sobě skrývají i špetku laskavého humoru a nadhledu. Čtenáři nezbývá než obdivovat těžkou, nezáviděníhodnou práci sestřiček. Zde spisovatelka skutečně zúročila svá pozorování v hospici na severu Anglie, který spravují sestry bernardinky.

Jakmile však Q. zabloudí ve svých vzpomínkách do vztahového, pro mne stále ne zcela pochopitelného, propletence, děj ztrácí na intenzitě. Tajnosti. Dokola a dokola. Týdny, měsíce, roky. Proč? Pak útěk a dvacet let sebeobviňování. Nač? Opět si říkám, že kdyby byli lidé k sobě – samotným i navzájem – upřímní, spisovatelé by neměli o čem psát, filmaři o čem točit.

soukroma
25.01.2020 3 z 5

Pěkný vypravěčský styl, ale obsahově ne pro mne: každý má nějaký životní příběh, ne každý o něm píše a už vůbec ne každý by o něm chtěl číst... Tohle je pochopitelně fabulace (oni ani ty skutečné příběhy se bez špetky přitažení za vlasy neobjedou), ale nebylo tam nic, co by mne opravdu zaujalo natolik, abych se zájmem četla velice smutný příběh ze smutného prostředí (dlouhodobá bolestivá i jinak výrazně omezující nemoc, blížící se smrt, hospic se všemi pacienty, nešťastné vzpomínky) o nenaplněných láskách.
(Harolda Frye jsem nečetla a ani nebudu; autorka sice tvrdí, že nová kniha není jeho pokračováním, ale současně umisťuje Queenie do role spolujezdce vedle Frye jako řidiče, takže skuteční zájemci by si asi měli přečít knihy obě.)

Ashriel
07.12.2019 5 z 5

Krásná kniha, která se mě hluboce dotkla. Perfektně postupně odkrývané informace mi téměř nedovolily se od čtení odtrhnout. Samotný závěr je překvapivý, i když je mi prostředí hospiců a téma smrti a umírání velmi blízké, a prvotní pocit jakéhosi zklamání se nakonec změnil v radost, uvědomění si a potvrzení, o co v závěru života vlastně jde. Postavy ostatních pacientů hospice jsem si doslova zamilovala, jsou tak živé a lidské... Opravdu nádherný příběh.

ANDY28
10.10.2019 5 z 5

osvěžující

petrarka72
19.03.2019 4 z 5

Krásná kniha. Koupila jsem ji, protože Harold Fry mě svého času velmi zasáhl - a mám pocit, že obě dílka se přirozeně prostupují (autorka píše o "knize-společníku"), jsou stylově vyrovnaná, podaná s řemeslně zvládnutým dávkováním informací a smyslem pro nejednoznačnost a tajemství, o důležitých tématech bez patosu a poučování. U Queenie jsem byla trochu víc v klidu - protože zármutek znám, ale svou smrt zatím ne...

clouds
23.01.2019 5 z 5

Knížka o lásce a smrti, o těžkém vyrovnávání se s vlastními chybami, o naději, a odpuštění. O mořské zahradě, do níž Queenie vtělila celou svou lásku. O ztrátě a hlubokém pocitu viny. O cestě Harolda napříč Anglií , o sobectví a depresích jeho syna. O pomalém odcházení a světle na konci....Krásná, překrásná kniha...

Štítky knihy

láska naděje stáří anglická literatura psychologické romány umírání hospic senioři

Autorovy další knížky

Rachel Joyce
britská, 1962
2012  82%Nepravděpodobná pouť Harolda Frye
2019  82%Obchodník s hudbou
2018  86%Milostná píseň Queenie Hennessyové
2021  85%Chrobák slečny Bensonovej

Kniha Milostná píseň Queenie Hennessyové je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst38x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x