Milenky králů

Milenky králů https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24263/milenky-kralu-24263.jpg 4 25 6

Podtitul: 500 let nevěry, rivality a moci Milostný život známých evropských panovníků a osudy slavných metres 17. a 18. století. Název knihy tentokrát plně vystihuje její obsah. Autorka se skutečně zaměřila pouze na milostný život vybraných evropských panovníků, zvláště pak francouzských a anglických. Sledujeme příběhy velkých metres 17. a 18. století, jak se objevovaly na dvoře známých králů. Autorka se snaží přiblížit jejich život a nelehký úděl, kdy zájem krále byl nadřazen i nemoci a osobnímu nepohodlí milenky. Na druhé straně poznáváme i vychytralost, ziskuchtivost a rozhazovačnost těchto žen, které získávaly a utrácely obrovské sumy ze státních pokladen. Autorka věnuje pozornost také královským levobočkům a osudům metres po smrti krále. V posledních kapitolách jsou zmínky o milostných příbězích dosud žijících evropských princů a králů.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sex with kings


více info...

Přidat komentář

Booky84
12.03.2023 3 z 5

Velká škoda, že autorka nerozdělila kapitoly podle panovníků či milenek, protože i mě vadilo přeskakování a celková nepřehlednost. Zároveň bych ocenila ještě více obrazové dokumentace, a to průběžně v rámci celé knihy, a ne jako shluk uprostřed knihy. Vzhledem k rozsahu období by se určitě hodily i rodokmeny. Abych jen nehanila, tak musím říct, že být milenkou panovníka nebylo opravdu jednoduché ne vždy šlo jen o postel, ale třeba i o konverzaci, doprovázení na lov, zpět, hraní divadla, recitace poezie odměna v podobě šperků, paláců, renty za to jistě milenkám stála.

Thalin
12.09.2022 1 z 5

Jsem zklamaná. Knížka se vůbec nečte dobře, protože autorka skáče od jedné postavě k druhé. Na jedné stránce se tak klidně objeví pět jmen a osm letopočtů z různých století. Je to poměrně nepřehledné. Kdyby každému trošku zajímavějšímu románku nebo milence věnovala kratší kapitolu, udělala by mnohem lépe. Tohle nesmyslné skákání od jedné k druhé, co pár řádků, dělá z knihy pořádně chaotické čtení. Z knihy si sice pamatuju nahodilé informace, ale právě kvůli neuspořádání knihy, k nim už nejsem z paměti schopná přiřadit správná jména. Takže vlastně takřka zbytečné čtení.


4444913
01.04.2020 2 z 5

Chaotické a nepřehledné,kniha má poměrně záhadné uspořádání,je to takové roztěkané.Historická témata a monarchie vůbec je můj šálek ale tady trochu nevěřím všem uváděným faktům díky chybkám(i nesmyslům)kterými jsem si jistá z předchozího samostudia.Dost by mě zajímalo odkud autorka čerpala a mám takový pocit že seriozní historické publikace určitě netvořili většinu jejích zdrojů.

calipsso
19.01.2014

Ano taky mi vadí to věčné přeskakování, nejdřív o tom o té a pak najednou zas o jiné. Věta o Jindřichu VIII. a pak v další větě madame Pompadour .... Hrozně moc chaotické a nepřehledné! Taky by pro mě bylo lepší kapitoly zvlášť.

Kamiliana
19.10.2013 3 z 5

Malinko jsem se ztrácela ve všech těch jménech, která jsou zmiňována opakovaně, takže bych určitě uvítala spíše kapitoly věnované jednotlivým panovníkům než kapitoly se stejným či podobným tématem (a v nich odkazy na mnoho a mnoho jmen).

Jančislava
22.04.2013 4 z 5

Zajímavé a poučné :-)

Štítky knihy

nevěra Anglie životopisy, biografie aristokracie, šlechta Francie panovníci králové milenky panovníků

Autorovy další knížky

Eleanor Herman
americká, 1960
2005  76%Milenky králů
2007  75%Milenci královen

Kniha Milenky králů je v

Přečtených36x
Knihotéce37x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x