Milenky francúzskych kráľov

Milenky francúzskych kráľov https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199750/bmid_milenky-francuzskych-kralov-p4g-199750.jpg 4 53 10

Diana De Poitiers - Gabriela D'Estrées - Henrieta D'Entragues - Madame De Montespan - Madame De Maintenon - Madame De Pompadour - Madame Du Barry

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Madame, meine teure Geliebte... Die Mätressen der französischen Könige , 1992


více info...

Přidat komentář

xulij01
17.04.2024 4 z 5

Některé informace mě teda hodně překvapily, že mívali panovníci milenky, to je víceméně všeobecně známé, ve Francii to ovšem povýšili na zcela novou úroveň. Víceméně se jednalo o formální titul a metresa ho klidně doprovázela i na zahraničních cestách (včetně královny), s nějakým skrýváním nevěry si tak nějak hlavu vůbec nelámali. Do kolen mě pak dostalo, když i papež posílal metrese dary a psal jí, zda by mohla krále nasměrovat určitým směrem. Knížka je čtivě napsaná a obsahuje celou řadu zajímavých informací.

Thalin
15.03.2023 5 z 5

Nemám co vytknout. Plno informací i zajímavostí, které byly dobře poskládané a napsané. Od autorky jsem už přečetla více knih a kvalitativně jsou pro mě srovnatelné a baví mě.


sweeney
27.08.2022 5 z 5

Poutavě napsaná knížka, která z životů každé z vybraných milenek francouzských králů vypichuje to nejdůležitější. Psáno věcně a stručně. Za mě zajímavé čtení :)

pablito
28.10.2021 4 z 5

No, s dějepisným kontextem jsem se chytal tak u Ludvíka XV ... asi jsem při probírání francouzských panovníků hodně chyběl v dějepise. Ale když člověk nemá ambice orientovat se ve všech postavách, tak to je celkem pohodové čtení. I když jako každý jiný pohled do historie ukazuje, že celé dějiny lidstva jsou především o šukání a válčení.

Janadvorackova
09.07.2021 5 z 5

Zmíněné dámy nebyly jen můry pelešivé, i když to byly také :). Byly krásné a vzdělané, nebo minimálně ne hloupé. Až do dnešních dob žijí potomci některých z nich na panovnických dvorech v Evropě, a to asi velkou zásluhou Ludvíka XIV, který žil dlouho, tedy měl hromadu času na kdejakou radovánku. Navíc fikaně legitimizoval všechny své děti, právě i ty, které měl s milenkami. Děti se pak smísily s kdekým a bylo zaděláno.

Jakýsi návštěvník na dvoře Krále slunce tehdy prohlásil, že takový bordel ještě neviděl. A nemyslel tím, že by tam byl nepořádek :).

Kniha je napsaná fakt poutavě. Poslouchat jsem začala včera večer, dnes dopoledne bylo hotovo.
Jednotlivé příběhy jsou podány směsicí pro mnohé strohé faktografie a životopisného vyprávění.

kajusjoch
10.02.2020 5 z 5

pěkně napsaná zajímavá kniha, doporučuji!!

Morgaine07
19.02.2018 5 z 5

Velice pěkná a poučná kniha.

jakafe
03.12.2015 5 z 5

Původně jsem si knížku půjčila kvůli první metrese Ludvíka XIV., Louise de la Valliére. O té však kapitola chybí. Ale namísto ní mě zaujala silná a cílevědomá osobnost Diany de Poitiers. Životopisy jednotlivých metres se čtou úplně samy.

Lenu04
11.09.2014 5 z 5

Poutavé čtení o milenkách králů a jejich osudech. Nebylo lehké být královou milenkou:). Líbilo se mi prolínání faktu a románového vyprávění.

Oter
28.09.2011 5 z 5

Literatura faktu podána v podobě románového vyprávění životů hlavních hrdinek. Je velmi zajímavé, poutavé a poučné číst o životech milenek, které dokázaly ovládnou jednání a čínny velkých vládců v rozmezí 16. až 18. století, o motivech jednání a pochopit, že i tyto ženy byly skutečnými osobami a ne jen postavami z historie. Kdo ví, kdo ovládá dnes krále a politiky...