Zločiny v štátnom záujme

Zločiny v štátnom záujme https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199753/bmid_zlociny-v-statnom-zaujme-8Ji-199753.jpg 4 20 9

V kronikách európskych panovníckych rodov možno nájsť nejednu temnú kapitolu, ktorá rozpráva o tragických alebo hrozných udalostiach na dvoroch a v rodine. Za kniežaciu či kráľovskú korunu, za trón, za vplyv a kadejaké výhody sa v celých dejinách ľudstva intrigovalo, zrádzalo, podvádzalo, mučilo, ba i vraždilo. Kto stál v ceste na trón či vplyvné postavenie, prekážal alebo sa dokonca opovážil postaviť na odpor, toho odstránili, nech už išlo o synovcov, bratov, sestry alebo dokonca o vlastnú ženu či deti. Pohľad do dejín hovorí: Keď volá moc, nehľadí sa na nič a na nikoho. Európske panovnícke rody nám o tom ponúkajú množstvo príkladov. Autorka zaradila do tejto knihy sedem najznámejších a najdojímavejších rodinných tragédií: osud Agneše Bernauerovej, vzostup a pád Richarda III., vraždu Izabely Mediciovskej a jej švagrinej Eleonóry Toledskej, tragédiu úbohého dona Carlosa, mocenský boj medzi Rudolfom II. a jeho bratom Matejom, tragický život cáreviča Alexeja, syna Petra Veľkého, a utrpenie maličkého ruského cára Ivana IV.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Verbrechen aus Staatsräson; Familientragödien an Europas Fürstenhöfen , 2001


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
24.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Velmi čtivá literatura faktu věnovaná událostem z různých koutů Evropy od 15. do 18. století. Nejvíce mě zaujaly poslední dvě kapitoly, které jsou věnovány tragickému osudu Alexeje, syna Petra Velikého, respektive Ivana VI., jenž byl postupně vězněn carevnami Alžbětou Petrovnou a Kateřinou II. Velikou a nakonec zavražděn. Stejný osud měl Alexej, který byl zřejmě zavražděn na pokyn otce Petra Velikého (nebýt toho byl by popraven, tedy by dopadl stejně). Českému čtenáři nejvíce povědomou bude většinou kapitola věnovaná soupeření bratrů Rudolfa II. a Matyáše. Naopak mně osobně velmi málo říkaly kapitoly o Richardu III. a Medicejských, poněvadž o dějiny Anglie či italských městských států se nezajímám. Richard III. a stejně tak španělský král Filip II. jsou především kvůli uměleckým dílům hodnoceni jako brutální osoby, které přímo mohou za smrt dvou synovců, respektive syna Dona Carlose, avšak historická realita byla poněkud jiná. První kapitola se věnuje tragickému osudu Anežky Bernauerové, neurozené parnerce (a snad i manželce) bavorského vévody Albrechta III.

Thalin
07.07.2023 4 z 5

Opět skvěle popsaná fakta z historie. Mě naopak intriky z ruského dvora tolik nebavily (Samý Petr a Kateřina mi v tom dělali lehký zmatek) ale jinak jsem si čtení užila.


keselylenka
11.01.2023 4 z 5

Velmi se mi líbily příběhy z Ruska. Ty byly za mě přehledné, zajímavé a akční. V ostatních jsem se místy ztrácela v postavách.

vvikingg
11.06.2022 3 z 5

7 poutavě napsaných osudů a příběhů, některých evropských šlechtických rodů, intriky, pletichaření, boj o moc

konicekbily
17.12.2019 4 z 5

Tenká knížka s několika příběhy na základě historických skutečností z dob dávno minulých je pro ty, kteří pátrají po souvislostech v minulosti velmi potřebná. Pro ty, kteří se historií až tak nezaobírají, moc k přečtení není. Dva příběhy jsou v návaznosti i na české dějiny.

bigbabe
23.10.2018 3 z 5

Stručné základ dějin evropských vládců 15. a 16. století. Oceňuji prolínání se kapitol, návaznost a vysvětlení příbuzenských vztahů.

Vidlička
20.10.2017 3 z 5

Nenáročné, ale i zajímavé a poučné čtení o historii. Na dlouhé zimní večery i do autobusu.

slyvuska
13.06.2017 4 z 5

Zajímavá a jednoduše napsaná opoučná kniha.

Oter
28.09.2011 4 z 5

Literatura faktu podána v podobě románového vyprávění životů hlavních hrdinů a o intrikách kolem nich.

Štítky knihy

středověk

Autorovy další knížky

Helga Thoma
rakouská, 1958
1997  89%Metresy francouzských králů
2002  86%Nemilované královny
2001  79%Láska, moc a intriky - Královny a jejich milenci
1999  84%Z trónu na popravisko
2004  80%Zločiny v štátnom záujme

Kniha Zločiny v štátnom záujme je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x