Milá olivo. Malé dějiny jedné kultury

Milá olivo. Malé dějiny jedné kultury https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322850/mid_mila-olivo-pDO-322850.jpg 5 4 1

Autorův synek Olivier si v květináči na terase jako symbol svého jména pěstoval malý olivovník (francouzsky olivier). Během jedné zimy zavalil stromek sníh a těžce ho poškodil. Avšak rostlina se po delší době začala vzpamatovávat. Radost a láska ke křehkému, zato velmi vitálnímu stromku vedla autora ke vzniku této knížky vyprávění a faktografických údajů, mapující „kulturní dějiny“ jedné z nejstarších a nejkomplexněji využívaných rostlin lidské civilizace. Čteme tu nejen o sázce mezi Athénou a Poseidónem, ale i o úloze oliv a olivového oleje v nejrůznějších literárních dílech či v malířství, stejně tak jako o technice zpracovávání, o švindlování při výrobě oleje, o jeho rituální úloze a mnoha dalších aspektech drobného ovoce a „tekutého zlata“. Je to soubor zábavných příběhů, překvapivých a poučných zamyšlení o rostlině s botanickým jménem olea europeana sativa.... celý text

Literatura světová Romány Zemědělství
Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Liebe Olive. Eine kleine Kulturgeschichte , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.03.2020 5 z 5

"Chvála olivy": Moc príma knížka o všem možném z historie, zeměpisu, mytologie, zemědělství, literatury, prostě o všem týkajícím se oliv a olivovníků. Náhledy do řecké a římské kultury vévodí, ale celé Středomoří jako dnešní domov 90% olivovníků je v hledáčku autora. Je to možná trochu zmatečné, ale díky tomu lze číst napřeskáčku, a protože je to kniha malinká a lehounká, člověk ji může mít kdykoli při ruce a zase se něco dozvědět, nad něčím žasnout, potěšit se a podumat (a následně zobnout si olivy nebo něčeho dobrého s/na olivovém oleji).

Ten rodinný příběh uvedený v anotaci je autorem přičiněn pouze jako poslední slovo, kniha není o pěstitelských trampotách s olivovníkem (k tomu lze doporučit Olivovou farmu herečky ze seriálu o malých a velkých bytostech, tedy představitelky Herriotovy manželky).

Aktualizace říjen 2023: přečetla jsem znovu a tentokrát jsem si více všímala literárních ztvárnění, přirovnání a vůbec všeho vzletně napsaného a zaznamenaného o olivách, od starověkých národů po dnešek... A na svém původním hodnocení bych nezměnila ani ň.

Štítky knihy

rostliny, flóra švýcarská literatura společenské romány ovocné stromy kulturní dějiny pěstování rostlin

Autorovy další knížky

Ralph Dutli
švýcarská, 1954
2016  90%Milá olivo. Malé dějiny jedné kultury
2016  93%Poslední cesta Chaima Soutina
2019  70%Píseň o medu: Kulturní dějiny včely
2022  %Zlaté sny: Kulturní dějiny božského a zatracovaného kovu

Kniha Milá olivo. Malé dějiny jedné kultury je v

Přečtených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x