Mikronauti

Mikronauti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143064/mikronauti-143064.jpg 4 24 9

Mikronauti série

1. díl >

Svět budoucnosti je sužován hladem. Skupina průzkumníků – mikronautů – má ověřit odvážné řešení: pětinásobné zmenšení lidí, kterým by mohly k obživě stačit poslední zbytky přírody. Mikronauti se musí nejen naučit žít v nových podmínkách, ale i čelit nepřátelům celého projektu miniaturizace, kteří jej považují za plýtvání beztak již omezenými zdroji.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Klub Julese Vernea
Originální název:

The Micronauts , 1977


více info...

Přidat komentář

jan7113
07.12.2023 3 z 5

Jako podtitul bych možná dal "Ze života hmyzu". Je to totiž takové nezáživné putování zmenšených lidí zahradou, kde se potkávají (jako v pohádce) s jejími jednotlivými obyvateli. Jednou je to žížala, jindy štír, vosa, nebo čmelák a celé to vrcholí uprostřed mraveniště.
Postavy jsou vesměs nesympatické s nekonzistentním chováním. Takový "řezník" Chomič se z tupého oddaného chladnokrevného zabijáka pohrdajícího vzděláním najednou změní v citlivého plačícího charakterního lidumila, který riskuje vlastní život odmítnutím vykonat rozkaz. Profesor Bruce proti své vůli donucený účastnit se výpravy je najednou jejím horlivým loajálním členem.
Celkově vzato to cítím úplně stejně jako uživatel Adapa. Jen s tím rozdílem, že do druhého dílu pravděpodobně nepůjdu.

Adapa
03.12.2021 3 z 5

Knížku jsem si koupil na základě komentářů zde na Databázi knih, měl jsem od ní vyšší očekávání. První třetina knihy je takové plkání o ničem, o hladomoru, přelidnění, OSN – je poznat, že vše to bylo napsáno v 70. letech.

Když jsem se tím překousal, dostal jsem se konečně do stádia, kdy došlo na zmenšení skupiny průzkumníků – na Mikronauty. A tady přišla jedna velká nuda. Skupina putuje zahradou, každou chvilku řeší osobní vztahy, neustále se mezi sebou hádají, potkávají občas slimáka, housenku, kosa… A jen jdou a jdou a nuda pokračuje. Postavy se chovají nelogicky, celý plán zmenšení je celý kostrbatý. Ani jedna postava mi není sympatická, k žádné jsem si nedovedl najít cestu.

Na posledních několika stranách knížky mě to konečně zaujalo, konečně to přestalo být tak nelogické a přišel konec.

Za sebe tedy velké zklamání. Sáhnu po dalším dílu, ale myslím, že to tato série tří knih pro mne není to pravé ořechové…


JiříŠkorpík
28.07.2020 5 z 5

Myslel jsem si, že jde o béčkové scifi, ale opak je pravdou. Je to více příběh než scifi. Skutečné char. postav někdy odkrýváme šokujícím způsobem. Velmi se mi líbila i ta část související s politikou a paranoiu na nejvyšších stupních politického žebříčku a zcela mě dostala forma zmenšování lidí – je to ten nejuvěřitelnější příběh o možnostech zmenšování lidí a jejich dobrodružství. Těším se na další díl.

Richie1
05.07.2020 3 z 5

Čekal jsem trochu víc. Více scifi prvků, více napětí a tajemna, více dobrodružství v mikrosvětě, více objevných událostí apod. Bohužel se příběh z velké míry utápěl v probírání vztahů a podivných povahových vlastností všech nejdůležitějších hrdinů, přičemž žádný z nich mi k srdci nepřirostl. Trochu více akce nastalo příchodem do mikrosvěta, ale místo skvělého dobrodružství, při kterém by lidé logicky spolupracovali (ve chvílích ohrožení je skvělé držet při sobě), tak se jen řešily osobní problémy a hrdinové se chovali často nesmyslně a nepřesvědčivě. Příběh měl velký potenciál, který byl ale využit jen částečně. 55%

Razy3
31.01.2018 4 z 5

Staré dobré sci-fi, které neurazí:)

Hellrampage
18.01.2017 4 z 5

Už z obalu knihy je zrejmé o čo sa bude jednať. Zmenšení ľudia v divočine, kde sú muchy veľké ako vtáci a malé kríky veľké ako mrakodrapy. Zo začiatku bola pre mňa kniha nezaujímavá, pretože autor začal dosť zoširoka s neznámymi postavami a čitateľ si o postavách obraz vytvoril až v priebehu, kedy sa dostala do popredia nejaká akcia, ktorá by ukázala ich pravú tvár. Postavy sa mi od polovice knihy, kedy sa dostali do Arkádie veľmi páčili. Najobľúbenejšie boli "Řezník" Chomič, ktorý bol nekompromisný voči ostatným a prof. Bruce, ktorý mi dal veľa informácii o živočíchoch, ktoré by som určite našiel aj vo svojej záhrade. Až keď sa postavy dostanú do záhrady, kniha ožije a objaví všetky svoje pozitíva, autor sa viac rozpíše o krajine, Bruce hádže jednu zaujímavú informáciu za druhou (vďaka ktorým sa kniha aj oplatí čítať), Chomič nekompromisne strieľa jednu muchu za druhou. Záverečné finále mi prišlo výborné a tak som sa s chuťou po prečítaní knihy pustil do pokračovania.

Kniha mi podľa obálky pripadala, že to bude nejaká paródia alebo rozprávka, no autor začal vážnu tému ohľadom hladu vo svete, takže kniha pôsobí mierne postapokalipticky (samozrejme sa v nej nachádza aj veľa humorných hlášok a situácií). Aj vďaka tejto knihe si vážim prírodu viac a viac.

"Chomič žije v neradostném světě. Každá legrace je pro něj vulgárnost, za šťastný smích považuje štěkot kulometu." - prof. Bruce.
"Stanleyi, ty máš kuráž bezzubého slimáka." - Lena.

bagel
09.08.2016 5 z 5

Ze začátku mně dost dlouho trvalo, než jsem se zorientovala (SF moc často nečtu), ale pak děj nabral spád. Oceňuji samotný nápad i jeho zpracování do nejmenších detailů. Autor musel mít velké znalosti botaniky, entomologie apod. Jsem zvědavá na další díly.

danny_21
03.03.2016 4 z 5

Výborný nápad človíčků zmenšených na velikost brouků, putujících v prostředí, které připomíná divokou džungli plnou nebezpečných překvapení a tvorů, kteří rázem mají trochu jiný rozměr a už je nejde jen tak smáznout rukou nebo rozšlápnout nohou - 80 %

Pepek24
04.07.2013 3 z 5

Co k této lahůdce napsat.... do dnešních dní velmi čtivé a přes své stáří( dvacet let) stále aktuální... já se bavil sic mi tahle útlá knížečka nesebrala více než pět hodin života a řadí se tak spíše k jednohubkám , tak bych ji doporučil všem co se sci -fi začínají...

Autorovy další knížky

Gordon Williams
skotská, 1934 - 2017
1993  76%Mikronauti
1993  77%Svět mikronautů
1994  80%Vzpoura mikronautů