Michelangelova inkvizice

Michelangelova inkvizice https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470141/bmid_kacir-michelangelo-clG-470141.jpg 4 21 5

Řím, podzim 1542. Ve věku šedesáti sedmi let je Michelangelo nucen dostát svým závazkům: dokončit náhrobek Julia II., ambiciózní dílo, jež však téměř čtyřicet let odkládal. Guidobaldo II., dědic rodu Della Rovere, již nepřipouští další umělcovy výmluvy. Avšak Michelangelo se nachází v hledáčku Inkvizice. Jeho přátelství s krásnou Vittorií Colonnou nezůstává bez povšimnutí. Kardinál Gian Pietro Carafa, hlava Svatého oficia, nechává markýzu sledovat s cílem odhalit místo, kde se schází stoupenci sekty „Spirituali“ Reginalda Polea, jež vyzývá k návratu k evangelické prostotě ve městě, kde je prodej odpustků na denním pořádku. Právě Řím, plný neřesti a násilí Lancknechtů, se stává krutým a zároveň nádherným dějištěm příběhu, ve kterém se prolínají osudy Malasorte, mladé zlodějky, pověřené sledováním sekty Spirituali, Vittoria Corsiniho, kapitána Svatého oficia, Vittorie Colonny, markýzy z Pescary, a samotného Michelangela Buonarrotiho. Pronásledován Inkvizicí a zadavateli zakázek pojímá největší umělec křesťanství konečnou verzi náhrobku Julia II. způsobem, za který by mohl být odsouzen k upálení na hranici…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

Inquisizione Michelangelo , 2018


více info...

Přidat komentář

gabriela8704
18.02.2023 5 z 5

Zajímavý román. Období Římu nemusím, ale tato kniha mě bavila.

HockeyGirl
25.12.2021 3 z 5

Zajímá mě historie, mám ráda Řím a taky knížky, které nějak souvisí i s papežem i církví (jako např. Andělé a démoni od Browna) a když jsem narazila na tuto knížku, koupila jsem si ji a byla zvědavá, jak se mi bude líbit. Začátek byl docela náročný, skoro jsem knížku odložila, ale dala jsem jí šanci a nakonec jsem ráda, že jsem tak učinila. Nedávám 5*, protože zase tak super knížka to nebyla, ale pak jsem se do ní začetla a byla zvědavá na další a další kapitoly. V pár pasážích jsem se ztrácela, protože tam bylo více postav, ale nebylo to tak hrozné. Dávám 3*, takový průměr.


Jaruš7
26.10.2021 5 z 5

Očekávání bylo naplněno, i když ...do záře knihy "Kámen a bolest" od Karla Schulze se dostává jen částečně.
Autor s vysokým renomé zde sestavil příběh z druhé poloviny Michelangela života a vložil do něj historické procesy - církevní moci.
Umělec pod jhem církevní panovačnosti bojuje svým způsobem s diktátem z něhož není úniku. Malby a sochy jsou v postoji k církvi provokativní, ale tak umělecky okouzlující, že jim nelze upřít nárok na místo ve Vatikánu.
Pohled Mattea Strukula na detaily díla naplňuje sílu víry v jinou církev, kterou si Michelangelo ve svém srdci uložil.
Snad jako první emočně zpodobnil Mojžíše poznamenaného obětí "Desatera".

Citace:" Miloval sochu Mojžíše. Když ji vytesal doufal, že se mu alespoň trochu podobá.
Kdyby prorok hleděl vpřed, jeho pohled by se upíral na samotný symbol katolické pověry, na ten oltář s okovy, jenž by představoval úhelný kámen světské moci, které se církev nehodlala ani v nejmenším vzdát. A on nechtěl přispívat k zvěčnění takové ostudy. Proto musel nalézt způsob, jak by Mojžíš odvrátil pohled od oltáře směrem ke světelnému zdroji."

Michelangelo Buonarroti - "Kámen a bolest" - Karel Schulz - láskyplný obdiv.
Michelangelo Buonarroti - "Michelangelova inkvizice" - Matteo Strukul - síla vzdoru.

Bez googlování se četba neobešla.
Paráda, jako vše z časů historie v podání mistra M.S.

alibaba72
21.07.2021 4 z 5

Já mám moc rád styl psaní Mattea Strukula, tato kniha mapuje jen krátký výsek ze života Michelangela a nedozvíte si nic závažného z jeho života, ale kniha velmi dobře vykresluje jaká byla situace v polovině 16. století. Takže za mě je to dobrý historicko-dobrodružný román a hvězdičku strhávám za pro mě málo informací o Michelangelovi, ale na druhou stranu, to ani kniha neslibovala.

petr_
21.05.2021 3 z 5

Zpočátku mi kniha přišla trochu vykonstruovaná, nelíbily se mi erotické scény, některé scény mi přišly jako z červené knihovny a přišlo mi přitažené za vlasy, že by Michelangelo například sympatizoval s protestanty. Postupně jsem si při četbě uvědomil, že to byl vzdělaný muž, který si dovedl vytvořit osobitý názor na dění kolem sebe a byl mu tolerován právě proto, že byl známým umělcem. Ale vydržel jsem knihu dočíst, přičemž jsem přišel na to, že vlastně není tolik o Michelangelovi ale o době kdy mohutnělo protestantské hnutí a jak se to odrazilo na dění v Římě a v okolí papeže. Je to vlastně od době, kdy sílila moc lidí, kteří chtěli za každou cenu zničit protestanství v Evropě. A všichni víme jak to pokračovalo dál, a kolik lidských životů si to vyžádalo.