Duch Llana Estacada

Duch Llana Estacada https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194248/bmid_duch-llana-estacada-194248.jpg 4 641 70

Mezi supy série

< 2. díl

Duch Llana Estacada patrí medzi najznámejšie a najvydarenejšie diela slávneho saského spisovateľa Karla Maya. V príbehu o tajomnom jazdcovi odetom v koži posvätného bieleho bizóna, ktorý sa na svojom vraníkovi preháňa po púšti a každého zloducha skolí ranou doprostred čela sa objavujú takmer všetky slávne postavy Mayovho panteónu hrdinov: lovec s najtvrdším úderom a najpresnejšou muškou na celom Západe – Old Shatterhand, jeho pokrvný brat – statočný a ušľachtilý náčelník Apačov Vinnetou, zneuznaný intelektuál Hobble-Frank, tajomný Bloody-Fox, nerozluční zálesáci Tučný Jemmy a Dlhý Davy, Lovec medveďov i jeho syn Martin, detektívi prérie bratia Nosáči, obratný kaukliar Juggle-Fred, kmeň bojachtivých Komančov a neuveriteľne podlí banditi zvaní ,supi púšte’, ktorí v Llane Estacade vražia a okrádajú bezbranných pútnikov. Dielo vychádza k 120. výročiu prvého knižného publikovania v pôvodnej a neskrátenej podobe. Táto kompletná verzia sa aj v autorovej vlasti objavuje len veľmi sporadicky a do žiadneho cudzieho jazyka nebola dosiaľ preložená.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Der Geist des Llano Estacado , 1888


více info...

Přidat komentář

rafan65
17.08.2023 5 z 5

Moc pěkné pokračování knihy Syn lovce medvědů. Spousta známých hrdinů z dalších románů Karla Maye bojuje v napínavém příběhu z bandou Supů. Podle mého názoru jedna z nejlepších knih tohoto autora.

MaxíkD.
17.04.2023 5 z 5

Skvělá mayovka, nemám co dodat. 100/100%


Černoch147
05.02.2023 5 z 5

Duch Llana Estacada je moje oblíbená Májovka. Napínavý, tajemný a vtahující příběh, který je doprovázen skvělými ilustracemi Zdeňka Buriana. Děj i zápletka se mi líbili, odložit knihu bylo velmi obtížné. Vystupuje zde mnoho známých hrdinů, jako je Vinnetou, Old Shatterhand a Hobble Frank. I přes velké množství postav jsem se v nich dokázal orientovat a několikrát jsem se i od srdce zasmál. Příběh je o padouších, kteří přepadávají cestující přes poušť. A pak je tu dobrý duch, který trestá zlé lidi a do celého příběhu vnáší napínavé momenty. Čtení jsem si užil a můžu knihu jen doporučit.

jan7113
05.11.2022 4 z 5

Oproti předchozímu dílu, který připomínal výpravu vlnitých plechů na diskotéku (podle jednoho starého vtipu), kdy na sebe hlavní postavy nabalovaly další a další včetně konvertovaných původních nepřátel, až už nebylo koho přidat a vše skončilo, tato kniha má myšlenku. Sice se zase v průběhu celé knihy hrdinové scházeli jako švábi na pivo a na úplném konci se sešli všichni, ale musím říct, že tentokrát mě to opravdu bavilo. Duch-mstitel má něco do sebe. Padouši byli potrestáni, dobro zvítězilo a tak to asi má být. A kresby Zdeňka Buriana jsou přímo geniální!

Apo73
11.09.2022 3 z 5

Moc si to nepamatuji, přiznám se. Vedle Vinnetoua a Petrolejového prince, resp. Pokladu na Stříbrném jezeře mě to asi tolik nechytlo.

0kozel
25.08.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších autorových knih. Neustále se něco děje, nejsou tam žádná hluchá místa. Cením si toho, že dostali více prostoru další mé oblíbené postavy jako Hobble Frank, Tlustý Jemmy, Dlouhý Davy a zaujala mě i postava Bloody Foxe. V knize dokonce i chybí klasické schéma: zajali našeho, my ho osvobodíme, poté sami zajmeme nepřítele a přesvědčíme ho, aby se přidal na naší stranu nebo ho potrestáme.

Finskej
24.08.2022 5 z 5

Karel May toho napsal hodně, opravdu hodně, a tak není div, že kvalita jeho knih kolísá. Při takovém objemu ani nelze jinak. Duch Llana Estacada, naštěstí, patří mezi to nejlepší a i s rostoucím množstvím přečtených knih si vysokou pozici na žebříčku udržuje. Kniha obsahuje všechno, co člověk očekává – náčelníka Apačů, Olda Shatterhanda, další jejich společníky a zálesáky, boj za správnou věc a proti lumpům, odsouzení rasismu a obhajobu morálních hodnot, dobrodružství a trochu tajemství – a přitom je svižná, odsejpá a trvá právě tak akorát.

minirock
10.08.2022 5 z 5

Nové vydání (rok 2022) Ducha od Albatrosu s ilustracemi Zdeňka Buriana a doslovem pana Jordána jsem si prostě nemohl nekoupit i když už je to moje několikáté vydání. A při samotné četbě jsem se, ostatně tak jako vždy u románů K.M., zase vrátil do klukovských let a byla to paráda. Dlouho jsem tuhle knížku nečetl a tak jsem si už děj tolik nepamatoval a četbu jsem si krásně užil. Pro mě jedna z nejlepších mayovek.

Isew
18.07.2022 4 z 5

Vzpomínám si, jak neskutečně šťastná jsem byla, když jsem kdysi ve škole přírodě v takovém malém knihkupectví objevila tuto knihu. Sehnat Mayovku u nás ve městě, byl menší zázrak. Ale tam byla. Byl to poklad. Hned jsem se začetla a vzpomínám si, jak sedím na palandě a čtu. Než jsme se vrátili ze ŠvP domů, měla jsem ji přečtenou. Je totiž vcelku krátká. Teď jsem si ji přečetla po mnoha letech znovu a zjistila jsem, že děj je poměrně jednoduchý. Ale nevadilo mi to. Ráda jsem se znovu podívala do nehostinné oblasti Llana Estacada. Stejně jako v dětství jsem si byla jistá, že když se objeví Old Shatterhand a později ještě Vinnetou, tak to dobře dopadne. Byla to jistota tenkrát i nyní. Jsem ráda, že jsem si díky čtenářské výzvě Ducha Llana Estacada po těch mnoha letech znovu oživila a znovu se na chvíli vrátila do dětství. Bylo to skvělé.

RemiBlack
17.07.2022 5 z 5

2022/28
Na Mayovkách jsem vyrostla, a teď se k některým vracím. Strašná nostalgie, však to znáte. :)
Duch Llana Estacada je podle mě jedna z nejlepších vůbec, obzvláště pro mladší čtenáře. Má všechno - napětí ale i vtipnou lehkost, dobrodružství, zajímavou linku, dobré postavy (Bloody Fox!)... Je to kraťoučká kniha, která se čte prakticky sama. Až tentokrát jsem si uvědomila, jak hrozně stručné to vlastně je, ani slovo navíc! Ještě nic není vyřešené, do konce zbývá 10 stran, na poslední chvíli se dokonce představuje nová postava... A stejně se všechno ukončí a je to super. Doporučuji. :)

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

NAPÍNAVÁ SKVĚLÁ kniha.

martineden
30.01.2022 5 z 5

Láska, která nerezaví, to je Karel May a jeho knihy. Úplně vidím, jak jsem ji na základce četla furt dokola.

boxas
29.01.2022 4 z 5

Napínavé, dobrodružné, záhadné, z dalekých, neznámých a v té době naprosto nedostupných končin... co víc si tehdy ve 12 či 13 letech přát!
Jako malá holka jsem mayovky milovala, moc jsem si přála ta pro mě exotická místa vidět na vlastní oči... Duch Liana Estacada je po právu knihou mého dětství. Patřila tehdy k mým nejoblíbenějším.

Jaruš7
03.01.2022 5 z 5

Audiokniha.
Podezření na nové příchozí z přepadávání se vždy jistými důkazy potvrdí, neboť bystrý zrak zálesáka jejich lži očividnými stopami prokoukne.
"Tak pěšky, ale od čeho máte odřené na vnitřní straně stehen kalhoty. A co ty hroty ostruh, co vám trčí z pod kabátu."
Duch je mstitel zločinů na karavanní stezce.
V tomto díle jsem zjistila jaký byl autor filuta.

Citace:"Vědec mého projektilu tu nemá co dělat."
"Studnice mojí elegance se pro vás uzavřela."
"Vaše moudrost je jako zákusek z ři.i."

Mayovka hláškově dost pestrá.
Fajn.

heavy66
18.11.2021 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších mayovek! Napínavý příběh s tajemnou atmosférou a výraznou pointou mě v dětství fascinoval.
Oblast Llano Estacado na pomezí Nového Mexika a Texasu je o kus větší než Česká republika, dnes ovšem plná měst a protkaná dálnicemi. Ach jo, kam zmizela romantika starých časů?

Ava365
21.08.2021 5 z 5

V dětství jedna z mých nejoblíbenějších.

Richie1
09.04.2021 4 z 5

Další z řady výborných mayovek. Tahle mi v hlavě zůstala díky zvláštnímu jevu "fata morgany", kdy se Duch Lllana Estacada zjeví přihlížejícím cválající po obzoru prérie vzhůru nohama. Klasický příběh o zločinu a odplatě s mnoha nejznámějšími postavami Mayových příběhů - knížka se mi líbila ještě o malinko více než Syn lovce medvědů. 85%

shatterhand
30.03.2021 5 z 5

Samozřejmě totální klasika!

Nora759
15.03.2021 5 z 5

Mám tuhle literaturu fakt ráda

špulo
07.03.2021 5 z 5

Spolu so Synom lovca medveďov moja naj mayovka v detstve. Zrejme tomu pomohla zmena prostredia a vtipné postavy. Navyše, mne sa tieto knihy spájajú so skupinou Beatles, čo bola zas vtedy moja naj kapela. Prvých 7 albumov sme mali doma a pravidelne mi robili kulisu pre moje výlety s Karlom Mayom. Doteraz, keď počujem piesne ako Mr. Moonlight alebo Taxman, okamžite sa mi vybaví Yellowstone, púšť Llano Estacado, Hobble Frank, Tučný Jemmy, masser Bob...
Dovolím si krátky citát:
- Masser Bob veľmi dobre vedieť, čo treba robila! - zvolal černoch. - Masser Bob dotĺcť toho oplaniska až po smrtku!
Tomu sa hovorí preklad s láskou k autorovmu dielu. Howgh!