Mezi modlou a křížem

Mezi modlou a křížem https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166709/mezi-modlou-a-krizem-166709.jpg 2 1 1

Historický komiks / Proč přišli na Moravu Konstantin a Metoděj? O co jim šlo? Jaký je jejich odkaz? Kdo vlastně byli? Jaký byl mezi nimi vztah? Na tyto a ještě další otázky vám odpoví historický komiks, který nakreslil a napsal Aleš Mrázek pro děti i dospělé.

Přidat komentář

Kapis
08.04.2014 2 z 5

I ZADULA POLNICE BOŽÍ MOCI, by i poslední zbloudilá ovečka našla správnou cestu k našemu jedinému správnému a nejvýše milosrdnému trojjedinému Pánu na klikatých božích cestách života a vymanila se z temnoty modlářství a pohanství. Maminka vždycky říkává: „Bez Božího požehnání, marné lidské namáhání“ s čímž nelze jinak než zbožně souhlasit a tady jsem poprvé v životě dostal Boží požehnání i přímo na faktuře, což teda oceňuji pěti růženci z pěti!

No a co se nám to dostává z Judova nakladatelství do rukou? Celkem hezky pastelem kreslený rychlovýcuc z života Slovanů ze Soluně, jejich cestu životem až na Velkou Moravu. Číší z toho amatérismus, který je však vyvážen o to větším nadšením a neotřesitelnou vírou pana Mrázka. Chtělo by to trochu rozvrh stránek a čistotu do textů, také to mohlo být psáno trochu méně katolicky upjatě a oslavně. Když se nad tím člověk zamyslí....mezi modlou a křížem....a oprostí se trochu od dogmat, musí mu být jasné, že ten kříž je také pouze modla, záleží jen na úhlu pohledu. Jaký je rozdíl, jestli má někde sochu Peruna nebo tam visí na kříži Ježuch, když žijete život podle správných morálních zásad? Žádný, pokud ovšem nejste fundamentální katolík. O tom co je a co není modla rozhodoval vždy jen a jen člověk, ovládaný strachem z přírody a zblbnutý jednou takovým a podruhé makovým učením. Lidi by se hlavně měli k sobě chovat normálně, tolerantně ať si každý věří čemu chce a mohl by si každý stavět modly jaké by chtěl nebo by vůbec nebyly třeba. Takže celkově jde vidět, že autor tomu věnoval dost času a nadšení, ale je to ryze amatérský, celkem dobře nakreslený suchopárný bigotní exkurz do historie jak to asi zhruba bylo před tím tisíciletím a páru stovkama let. Opráski tohle téma nezpracovaly sice tak komplexně, ale líbilo se mi to více. Za mě dva otčenáše a zdrávasy z pěti možných!

Štítky knihy

komiksy světci Cyril a Metoděj, svatí, věrozvěstové čeští světci a patroni

Autorovy další knížky

Aleš Mrázek
česká, 1978
2013  40%Mezi modlou a křížem
2020  87%Jan Amos
2015  70%Jan Hus
2017  60%Martin Luther : Boží spravedlnost
2021  73%Přítel indiánů David Zeisberger

Kniha Mezi modlou a křížem je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x