Metráček: (I.-II)

Metráček: (I.-II) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34394/bmid_metracek-sFG-34394.jpg 4 774 108

Metráček série

>

Obsahuje: Nemožně tlustá holka -- Kosti jsou vrženy Známý dvoudílný dívčí román nás zavede na malé město, v němž žije Jitka Pažoutová, kulatá dívka s řadou komplexů. Jeden turnaj ve vybíjené však změní vše – přinese jí lásku, úspěch v sportovním oddíle a především tak potřebné sebevědomí. Příběh o dospívání, nacházení se, lásce i zradě... celý text

Emik87
Emik87
14.02.2024 5 z 5

Moje oblíbená knížka už od dětství. Docela dobrý návod na to, jak na mindráky :)

Vendy1993
Vendy1993
02.01.2024 4 z 5

Kniha se mi celkem líbila, hodně jsem se vžila do Jitky, protože jsem na základce byla přesně jako ona - buclatá, svá a z těláku mi šla jen vybíjená :) první díl mě bavil o dost víc než díl druhý, tam už je Jitka trochu moc paličatá a trochu divná...navíc mě štve jak si jí Honza omotal kolem prstu...i když s ní nemluvil tak ona furt za ním a všechno pro něho...asi jako každá puberťačka


Andrea864
Andrea864
13.10.2023 5 z 5

Po hodně dlouhé době jsem po této knížce sáhla v rámci čtenářské výzvy a musím říct, že nelituji. Opět se mi moc líbila a díky ní jsem si i trochu nostalgicky zavzpomínala na dobu, kdy jsem tuto knihu četla poprvé.

zsykorova
zsykorova
26.09.2023 5 z 5

Metráček je pro mě srdcová záležitost. Od dětství miluju film a teď i knížku. Bylo to moc krásné čtení.

Greengrass
Greengrass
19.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Návrat do puberty... nostalgie... návrat k milované knížce mé mámy...
Možná trochu SPOILER

Líbilo se mi, a oslovilo i nyní, jak Jitka postupně našla cestu sama k sobě, cestu životem...a to jak na základní, tak na střední škole.
Občas hlavní hrdinka popadla nějakou tu činku a zacvičila si, což na mě působilo motivačně, hned jdu taky na to.
Jedním z motivů knihy je nadváha. Na můj vkus jedla Jitka celkem nezdravě, občas cukrárna, moučník, svíčková, čokoláda...ale tak... jiná doba, no...

zuzana4291
zuzana4291
11.03.2023 5 z 5

Nádherná kniha. Miluji filmové zpracování první části, i když je tak trochu jiné než kniha. I přesto je kniha úžasná a konec druhého dílu nelze přečíst bez slz v očích.

Atara16
Atara16
07.03.2023 5 z 5

Je fajn vrátit se díky knížce do dětství.

Hoblinka
Hoblinka
13.02.2023 5 z 5

Moje srdcovka z dob puberty. Jsem ráda, že jsem se k ní díky čtenářské výzvě vrátila.

Pippi
Pippi
08.02.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, hlavně druhá část, která už zfilmovaná nebyla. Ráda jsem četla nejen o Jitce, ale i o praxi v nemocnici, tanečních, Lišákovi, Lence... Hezké čtení

Nofar197
Nofar197
08.01.2023 4 z 5

Sice mi - aspoň v první části knihy - neseděl styl psaní, místy připomínal text telegramu, ale jinak mám tu knihu rada. Více se mi líbí druhý díl, kdy Jitka, budoucí zdravotní sestra, už neřeší jen problémy s vahou nebo domácí peripetie, ale zejména problematický vztah k Honzovi, své první lásce. Jitcin dialog se sebou samou ve chvíli, kdy čeká před domov nimi dveřmi na Honzu, si pamatuji dodnes.

Ronnie68
Ronnie68
05.01.2023 3 z 5

Kniha je rozdělena na 2 časti (Nemožně tlustá holka, Kosti jsou vrženy) ... První část zná každý, kdo viděl zfilmovanou verzi ... Tato část se mi četla perfektně, protože se od filmu lišila jen lehce .... Ale druhá část mě bohužel už moc nenadchla (větší část se odehrává spíše na Jitčiných praxích v nemocnici) ... A jelikož druhá část byla delší... Proto jsem musela srazit pár hvězd... Netvrdím, že je to tak špatné... Jen ta druhá část se mi prostě četla hůře...

katasukivasukim
katasukivasukim
09.06.2022 5 z 5

Tak, tuto je moje topovka.Miluji knihu i film. Můj manžel už ví,že když běží film nesmím chybět před obrazovkou.

Péťa Z.
Péťa Z.
14.05.2022 5 z 5

Ačkoliv jsem dřív viděla film, který mám moc ráda, tak mě knížka bavila a určitě se k četbě ještě někdy vrátím.

wendulka321
wendulka321
08.05.2022 5 z 5

Krásné to bylo i po těch letech. A další položka výzvy splněna.

Buchtičkajani
Buchtičkajani
03.05.2022 5 z 5

Knížku z dětství jsem vzala po dlouhé době do ruky, kvůli výzvě. Moje oblíbená knížka v dospívání. Jitka a jeji nízké sebevědomí, kvůli tloušťce. No myslim, že tohle zná snad každý.... Kdo v dospivani a nejen v dospivani, netrpí nízkým sebevědomím? Jitka byla tlustá a já třeba zase hubená, každý něčím jiným.

MarcoPolo936
MarcoPolo936
22.02.2022 5 z 5

Příjemné relaxační čtení.. Není co vytknout jak knižnímu, tak filmovému zpracování.

LunaL.
LunaL.
02.02.2022 4 z 5

Od S.Rudolfa jsem ořečetla několik knih, Metráček mě ale dlouho míjel - jak film, tak kniha. Konečně se na něj dostalo :) První díl jsem tušila děj a moc se mi líbil. Bylo to takové klidný, milý příběh o sympatické, i když tlusté holce. Dost jsem ji fandila,nejen na závodě, ale i v lásce. Hlavně jsem doufala, že kvůli nedorozumění nepřijde o svého kluka...
V druhém díle jsme hodně pozorovali Jitku na střední zdravotní škole a na tanečních. Ale nechyběly ani tréninky a závody. Tady je už její vztah s Honzou trochu jinde, dostal jiný rozměr.
Celkově se mi knížka líbila, je neskutečné, jak spisovatel může psát přesvědčivě za holku. Dost se mi líbily i popisy běžných věcí (třeba velké praní prádla), které jsou teď úplně jiné. Pobavilo mě, jak lidé bláznili kvůli desetikoruně ( někdy i kvůli 70haléřům)- je vidět, jak se celkově doba a hodnota peněz změnila. A zamilovala jsem si Jitku a její vtipné a trefné odpovědi! Určitě jsem nečetla naposledy :)
Přidávám do čtenářské výzvy - a dost mě mrzí, že tato kniha spadá do Kniha autora, který už nežije.

Kory98
Kory98
17.03.2021 5 z 5

K přečtení knihy mě inspirovalo shlédnutí filmu, který mám velice ráda z dob dětství a kdykoli mohu, tak se na něj ráda podívám. Vůbec jsem nevěděla, že jsou dva díly. První se orientuje na odlišnost hlavní hrdinky a druhý je pak pokračováním, kdy Jitka už je studentkou, zamilovanou a nešťastnou holkou, ale nadváha ji provází dále. Jak dospívá, uvědomuje si, že jsou na světě důležitější věci, než jak kdo vypadá. A ruku na srdce, kolik z nás mělo v dětství či dospívání nějaký handicap, který byl v našich očích neodstranitelný. Vždyť to nemusí být jenom tloušťka, dnes už možná i pravý opak - problémy anorexie, křivé zuby, pupínkovatá pleť... Kniha je také o další důležité věci a tou je přátelství, jak už spolužáků ve škole nebo ve sportovním oddíle. Zkrátka pokud máte ty správné kamarády, kterým nevadí nějaká ta vaše "kosmetická" vada, tak jste nejšťastnější a nejbohatší člověk na světě a to platí i v dospělosti. A ti ostatní, kterým takové věci vadí za to nestojí, jenže to člověk musí nejdříve pochopit.

Pulp_catastroph
Pulp_catastroph
04.08.2020 3 z 5

Je moc fajn si jednou počíst o dívce, která je tlustá a jinak obyčejná, ale má pořádnou ránu.

ja.knihomolka__
ja.knihomolka__
18.06.2020 2 z 5

3⭐️/5⭐️
Při čtení první části knihy jsem si říkala, že je to asi první povinná četba, co mě baví.????Protože to bylo čtivé a bavilo mě to. Přestože se tam nic moc nedělo, nebylo to vůbec špatné a mile mě to překvapilo.????
Jenže jsem to zřejmě zakřikla, protože druhá část knihy byla opravdu o ničem, četla se velmi pomalu a vůbec mě to nebavilo.????
Ke konci už to nebylo zas tak špatné, takže ten to trochu zachránil.????
I když jsem knihu četla jako povinnou četbu, stejně bych se k ní někdy chtěla dostat, protože je to taková klasika, stejně tak jako film, který je ale o mnohem lepší než kniha.????????