Metoda RUŠ aneb Já to mám jinak

Metoda RUŠ aneb Já to mám jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225096/mid_metoda-rus-aneb-ja-to-mam-jinak-CeJ-225096.jpg 4 51 16

Lidé stále hledají zázračnou pilulku na různé problémy. Nemusíte už hledat. Skutečnost je daleko prostší. Problémy si tvoříme sami, ano, my sami osobně, i když to většinou netušíme. V této knize se dozvíte, jak to na tomto světě chodí, podle jakých zákonitostí vytváříme všechno to příjemné i nepříjemné v našem životě, v našem osobním vesmíru. A pak si probereme, jak to nepříjemné už vytvořené odstranit a následně pak prožívat už jen to příjemné. A to všechno logicky, průhledně, přímočaře, věcně, s jasnými a neokecatelnými výsledky. Tato kniha neříká, jak se máte chovat. Tato kniha věcně vysvětluje, jak v sobě najít konkrétní negace a jak je navždy odstranit. Víte, co to znamená, když vám černá kočka přejde přes cestu? Že to zvíře někam jde :)... celý text

lucygreen
lucygreen
24.06.2022 5 z 5

Toto je prostě skvělé. S terapií mám zkušenosti a jsem obrovsky moc ráda, že existuje a pomáhá. Kniha byla v první polovině pro mě (která jsem byla trochu nedočkavá) trochu zdlouhavější, ale v druhé polovině jsem souzněla snad úplně se vším. Hluboké myšlenky a důležitá uvědomění. Moc příjemné a opravdu až po dočtení se pouštím do vlastního čištění. Jen je potřeba překonat nutkání řešit rovnou konkrétní problémy a začít vztahy :D. S komentářem od Lenuš také souzním, krásně to popsala.

Lenuš048
Lenuš048
06.04.2021 5 z 5

Doporučuju těm, kteří neustále něco hledají, jsou nespokojení se sebou a druhými, ale i těm, kteří žijí skvěle a jen by něco malého na svém životě chtěli zlepšit. Všechno, co hledáme zvenku, máme už v sobě. Kniha je srozumitelná, vtipná a obsahuje podrobný návod, jak se základy RUŠ naučit doma.
Já sama RUŠku používám a funguje skvěle. Vůbec se nejedná o potlačení nebo namlouvání si něčeho. Spíš naopak. Vytáhnu pravdu (jak to opravdu mám) na povrch. Jdu do místa a času vzniku a tam (v době mého dětství) si to potlačené vlastně odžiju. A výsledk? Už se mi to neděje, už mě to netrápí.
Díky práci s RUŠkou víc vnímám sebe, svoje pocity, svoje tělo, ale i jiné lidi, situace. Umím se do nich víc vžít, pochopit je, neodsuzaovat je. Nebojuju a nebráním se tolik, ale umím říct, co cítm a jak to mám. Zbavila jsem se pocitů viny a mnohých strachů. Odešly mi letité bolesti zad a břicha a zmírnila se alergie. Užívám si to, co zrovna dělám, jsem v přítomnosti víc, než dřív. Zastavil se mi kolotoč myšlenek v hlavě. A tak dál :-).
A že RUŠ není lékařská nebo vědecká? Zatím ne, ale co není, může být. To je mi úpřímně jedno, důležité pro mě je, že funguje a má na mě příznivý vliv. Hezký den.


uzivatel5512
uzivatel5512
31.03.2021 5 z 5

Tato kniha je výborná! Po přečtení jsem si vyčistil spoustu bloků a žiju teď šťastnější a spokojenější život. Nejsem žádný ezo blbec, prostě to funguje. Racionálně, logicky a jasně.
Doporučuju všem.

Shindo
Shindo
16.12.2020 odpad!

To, že to má autor inak je v poriadku. To, že to ale učí ostatných a prehlasuje svoje nápady za serióznu terapiu je obrovský problém. Aj napriek tomu, že propagátori tejto metódy pri konfrontácii v internetových diskusiách odrazu menia rétoriku a tvrdia, že ide o "metódu osobnostného rozvoja".

Metóda, ktorú v tejto knihe autor popisuje je opakovane kritizovaná odbornou verejnosťou, dôvodov je viacero.

Autor nemá adekvátne vzdelanie na prácu terapeuta (nie je lekár ani psychológ ale absolvent elektrotechnického učňáku a nemá ani psychoterapeutický výcvik).

Neexistuje jediný vedecky výskumne podložený dôkaz o účinnosti jeho terapie a už vôbec nie v karentovaných časopisoch ("ale na mňa to fungovalo" nie je dôkaz).

Aj napriek chýbajúcim dôkazom o funkčnosti autor sľubuje nesplniteľné a na hranici etiky ("metóda vyrieši všetky problémy za rekordne krátky čas").

Tým, že sa (a absolventov svojich kurzov) považuje za terapeuta a nemá na to patričnú kvalifikáciu porušuje zákon.

Aj samotná metóda je zjednodušená - nie je možné, aby si človek "odstránil bloky" len tým, že danú situáciu príjme, zvlášť pri naozaj závažných udalostiach ako trauma alebo znásilnenie a tvrdenie, že "všetko súvisí s detstvom" je silne zjednodušujúce. Uzdravenie z traumy vyžaduje dlhodobú prácu pod vedením skúseného empatického odborníka, nie jedno-dve sedenia.

Nejedlého metóda sa nám snaží dokázať, že "vyrušením" negatívnych emócií a presvedčením samého seba o tom, že nám je problém ľahostajný tento problém vyriešime. Takto to ale ani náhodou nefunguje. Aj negatívne emócie sú emócie a je potrebné s nimi pracovať, nie ich potláčať.

Navyše som mal možnosť vidieť na internete ukážku "terapie" RUŠ. Takto sa terapia rozhodne nerobí a v horšom prípade môže človeka poškodiť na roky.

Bohužiaľ, niektorí ľudia v dnešnej dobe nemajú čas ani vôľu na dlhodobú prácu so sebou. Radšej siahnu po rýchlokvaškách tvariacich sa seriózne a slubujúcich zázraky. Aj za cenu, že sa vystavujú poškodeniu. O to horšie, že autor a jeho metóda nekriticky dostávajú priestor v médiách.

Vendyorit
Vendyorit
19.10.2020 3 z 5

Kniha je čtivá a obsahuje řadu myšlenek, které kdyby si člověk vzal k srdci a praktikoval je, tak věřím, že by se cítil lépe. Zkušenosti s RUŠ metodou však nemám a nemohou soudit, nakolik je přínosná.

Bonda
Bonda
17.02.2019

Nechtěně tragikomické mi přijdou popsané případy lidí pracujících v humanitárních organizacích (jak je naznačeno), kteří po absolvování RUŠ terapie radostně prohlásí, že utrpení lidí je jim už srdečně jedno. Úspěšná terapie… Jinak popsaná metoda opravdu působí nevěrohodně, ovšem tomu odporují mnohá kladná svědectví od lidí, kteří tím prošli. Snad dobře funguje efekt vědomého vystavení se skutečnostem, které si nechceme připustit, jejich promyšlení a "zvyknutí si na ně", přijetí. Věřím, že do nějaké míry to může fungovat. Nakolik jde o potlačení, neumím posoudit.

Lynxova
Lynxova
25.01.2019 5 z 5

V polovině prosince 2018 jsem byla na natáčení pořadu Jana Krause, kde byl hostem i Karel Nejedlý. Jeho vystoupení mě oslovilo. Následoval náročný a vyčerpávající konec roku.
2. ledna 2019 pořad vysílala televize, takže jsem si vystoupení Karla užila podruhé a po několika dnech, kdy jsem se cítila velmi špatně ( dlouhodobě a ze všech možných důvodů a příčin), jsem si knihu objednala. Je dražší, ale obsahově celkem rozsáhlá, bavila mě celou dobu, je prokládaná vtipy a obrázky. Hlavně mě ale dostala nad hladinu a velmi vážně uvažuji o absolvování kurzu této metody. Doporučuji všem, kteří jsou ochotni na sobě pracovat, ale to je jedno, protože vím, že taková kniha se dostane do rukou právě těm, kterým má...Tak si to s Karlem taky pěkně užijte :) PS: Je konec ledna a Já už to mám asi taky jinak :)

JointlieKat94
JointlieKat94
08.06.2018 5 z 5

Zdá se to jako povedená, lehká práce. Kniha je tvořena vtipy, obrázky, rychlým cvičením.. které ale, po několika stránkách, už tak rychlé a lehké není. Knihu mi propůjčil kolega z práce, vše vypadalo lehce.. prvně jsem přečetla a vrátila. Pak jsem objednala, a to i pár kousků do rodiny. :)

pohodaman
pohodaman
27.03.2018 5 z 5

Jeví se to tak dokonale, až to svádí k tomu být skeptický a nedůvěřivý. Naštěstí jsem do toho šel a naprosto si to užívám!

Blanchidlo
Blanchidlo
17.01.2018 5 z 5

Skvělá kniha proložená vtipy a malůvkami, čte se snadno.

Alma5
Alma5
19.04.2017 5 z 5

Knihu rozhodně stojí za to přečíst, i když by se člověk o samotnou metodu nezajímal. Jsou tam jednoduše a přesvědčivě popsány a vysvětleny zákonitosti, proč člověk nežije šťastně,a co dělat pro zlepšení (v tomto případě samozřejmě použít metodu). Je ovšem otázka, jestli se popsanou metodou dají všechny příčiny potíží popsanou metodou a) najít a b) vyřešit, obzvlášť tak rychle jak je slibováno. Metoda je popsána dosti detailně na to, aby člověk mohl vyzkoušet v praxi. (Sama jsem zkoušela, ale moc mi to nejde).

Káča Máča
Káča Máča
16.05.2016 5 z 5

Výborná a inspirativní kniha. Doslova návod na to, jak žít ideálně šťastný život :). Doporučuji k přečetní každému, kdo se sebou chce něco dělat...

qlenkaq
qlenkaq
14.05.2016 5 z 5

Metodě RUŠ věřím, sama mám vyzkoušeno.

lesumir
lesumir
01.05.2016 5 z 5

Karel Nejedlý je jedna z největších osobností v rámci osobního rozvoje nejen v ČR. Jeho metoda je přesně taková, jak se tvrdí, naprosto skvělá. A on sám je velmi zajímavá a vtipný člověk.

JuVo
JuVo
04.09.2015 5 z 5

Právě ji čtu a chystám se metodu vyzkoušet :) Karel je úžasný člověk a to, co se mu v životě podařilo je krásným a "neokecatelným" důkazem toho, že RUŠka je metoda opravdu účinná, žádné bláboly bez výsledků. Díky Karle :-)

LenysekC
LenysekC
27.10.2014 4 z 5

Hodnotím knihu, ne metodu, protože tu jsem ještě nevyzkoušela. Napsáno je to velmi jednoduše - možná místy až moc, zní to jako pohádka, ale lidi, kteří se topí v problémech, povětšinou na pohádky nemají sílu věřit, takže je to možná spíš odradí. Ale to záleží na úhlu pohledu, někdo po tom určitě sáhne právě proto, že zázraky na počkání, nemožné do dvou minut, je velmi lákavá záležitost :) A koneckonců, zkusit to může každý, nic jiného, než že se to nepovede, se nestane, a když se to povede, tak nirvána - to není špatná bilance :)

Štítky knihy

psychické problémy rozvoj osobnosti, osobní rozvoj životní problémy

Autorovy další knížky

Karel Nejedlý
česká, 1954
2014  83%Metoda RUŠ aneb Já to mám jinak
1967  0%Biologie a soustavná anatomie laboratorních zvířat

Kniha Metoda RUŠ aneb Já to mám jinak je v

Právě čtených13x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce27x
Chystám se číst58x
Chci si koupit41x