Sarvonův odkaz

Sarvonův odkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497922/bmid_sarvonuv-odkaz-gT8-497922.jpg 5 2 2

Ottumor z Orkenu, známý též jako Šílený Otta, kdysi úspěšně vládl mocné říši smrtelníků. Ale posledních několik století působil v podsvětí, kde dělal špinavou práci pro svou matku, riiberionskou bohyni Exis, majitelku vyhlášené Dražební síně. On a jeho tři neviditelní symbionti kradou magické artefakty, zastrašují a likvidují konkurenci, a přitom se vzájemně nesnášejí. Konečně dostávají ryze samostatný úkol: Poplést hlavu potrhlé princezně Viole, a ukrást originály Sarvonových diářů z nepřístupného archívu její babičky. Peripetie, které s obsahem diářů souvisí, jakož i potíže s nečekaně urputnou Violou, přinutí Ottu a společníky opustit vyšlapané chodníčky.... celý text

Přidat komentář

RedSona
23.12.2023 5 z 5

Šílený Otta, vás zavede do fascinujícího podsvětí plného magie, nečekaných spojenectví a tajemných artefaktů. Jeho dobrodružství s trojicí neviditelných symbiontů přináší smích i napětí. Při úkolu s princeznou Viole se dočkáte peripetií, které vás pohltí a nepustí. Skvělá kombinace humoru, intrik a fantazie – těším se na další příběh od autora!

SBH
29.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Obskurním způsobem jsem se seznámila s autorkou, a jedině tímto způsobem se lze dozvědět o jejích dílech. Přičemž se jedná o naprostou špičku české fantasy! Bohužel však naprosto opomíjenou oficiálními místy, jak nakladateli, tak recenzenty, a v důsledku pochopitelně i čtenáři. O stavu na české literární scéně to vypovídá velmi průkazně.
Nicméně jelikož patřím k těm šťastným, můžu tady začít pět ódy. Knihu jsem jenom otevřela cestou, a po půlhodině se přistihla, že stojím uprostřed kroku a bez dechu čtu. Příběh mě chytil od první věty a nepustil. Dokonale vyvážená směska dobrodružství, napětí, vtipu a ano, pro nás statečné, které nebolí zuby z trochy lásky, ba dokonce ji ke svému životu nutně potřebují, i krásné romantické linky.
Román je psaný v er-formě a střídá pohled Violy a Otty. Nemůžu říct, kdo mi byl sympatičtější, protože Viola je úžasná hrdinka s mozkem v hlavě a vášní v srdci. Do Otty jsem se dočista zabouchla, Viola promine. Autorka román zalidnila požehnaně. V důsledku mi okrajové postavy krapet splývaly, Violiny kamarádky jsem začala rozlišovat až v dramatickém závěru. Nicméně všechny postavy jsou živé a dýchající, dialogy břitké a reálné. Krásná práce.
Asi nejhlouběji smekám pomyslný širák nad vystavěným světem. Sérii knih z Metaprostoru jsem začala číst zprostředka, úplně jasno jsem v komplikovaných vztazích mezi nesmrtelnými neměla, nicméně ani jedinkrát jsem to nepocítila jako nevýhodu. Autorka dokáže brilantně objasnit důležité okolnosti a ty nepodstatné lehce plynou na pozadí. Už jenom za to by si román zasloužil pět hvězd.
Jenže to bych nespravedlivě vynechala další, pro mě klíčové, plus. Dějová linka i chování postav je chytré. Domyšlené a rozumné. V celé zašmodrchané zápletce jsem nenašla logickou nesrovnalost, já, starý rejpal.
Ohledně jazykové a stylistické složky díla bych mohla básnit dlouho. Úžasná slovní zásoba, trefné a poetické popisy, které mě dokonale vtáhly do prostředí. Moudrost a vtip zakletý do vět. Jednoznačně lahůdka.
Pět hvězd je málo a rozhodně doporučuji.


Autorovy další knížky

2000  93%Kazisvět
2017  84%Zuby poražených
2021  75%Arrakiel
2016  88%Střípky sváru
2017  80%Slzy Netrebů

Kniha Sarvonův odkaz je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x