Střípky sváru

Střípky sváru https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369024/mid_vykladac-ii-stripky-svaru-n4J-369024.jpg 4 5 1

Vykladač série

< 2. díl >

Někdejší vykladač akezonského krále se po rituální popravě ocitá za oponou, ve světě, který doposud znal jen z náboženských knih. S úžasem zjišťuje, jak se realita světů Senedina náhrdelníku od teorie liší. Rád by se pustil do pátrání po příčinách zkázy Grenedonu, ale nejdříve musí sahíjiny přesvědčit, že dvě stě let poroby krenevů už stačilo. Plánuje, intrikuje, konspiruje, vymýšlí básničky pro vyšinutou věštkyni, až se jeho plány dostanou do kolize se zájmy Aliance. Trajanis uzavírá problematickou dohodu, podle které má pouhých jedenadvacet dní, aby životaschopnost svých návrhů dokázal. Nemusí se obávat o život, nýbrž o svobodu, což – jak už dobře ví, je mnohem horší. Trajanisův čas se krátí. méně textu... celý text

SBH
SBH
05.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Chybí mi hvězdička! Pokud jsem prvnímu dílu dala pět hvězd, a stojím si za tím, tak v případě dílu druhého mi jedna schází. Protože byl naprosto boží!
Janis je neřízená střela s žebříčkem hodnot, který je mi velmi blízký. Ale o sympatické postavy nebyla nouze. Skvěle se vyprofiloval Cinet, který v jedničce představoval odlesk charakteru v bažině tenerisské ubohosti. Za Oponou už rozehraje důležitý part. Postavy vůbec se moc povedly, ani jedna nebyla černá nebo bílá, naopak hrály všemi barvami. Třeba u Henrexe jsem se skřípěním zubů musela uznat, že i on má dobré stránky. Takže rozhodně palec nahoru.
Jak jsem měkkejš, tak se mi Janisovy hrátky s bohy líbily víc než temné palácové čachry smrtelníků. Místo soubojů, utrpení a mučení, i když i na to chvílemi došlo, jsem se bavila vykladačovým fištrónem a úsilím osvobodit krenevy diplomatickou cestou. Všechny otázky z prvního dílu byly zodpovězeny, dokonce byl odhalen i viník útoku na Janisovo rodné město, to jsem nečekala. Jako lahůdku jsem si vychutnala obnovený souboj s Henrexem. A samozřejmě se vyrojily problémy nové. Byla to jízda, při níž knihu prakticky nešlo odložit.
V opojení všemi ostatními klady jsem nezmínila jeden aspekt literárního mistrovství autorky, jehož si převelice cením, a sice schopnosti popsat prostředí či bytosti tak barvitě a výstižně, zároveň zábavně a svěže, že jsem se na teneriských satelitech ocitla a užívala si tamního letního počasí, kochala se architekturou a uměleckými díly či rozkvetlými zahradami. Popisované události a osoby jsem před sebou prostě viděla, tak barvité to bylo.
Příběh je vyprávěn v er-formě, ačkoli Janis nesleze ze scény. Na druhou stranu tím autorka docílila přiměřeného odstupu a ubránila se nechtěnému patosu. Opět palec nahoru.
A nejlepší věc? Janisovy a občas Cinetovy trefné hlášky a postřehy. Smála jsem se nahlas.
Celé dílo bylo vtipné, chytré, zábavné, mnohovrstevnaté, skvěle napsané. Šest hvězd a určitě jsem knihu v ruce nedržela naposledy. Vřele doporučuji.

Autorovy další knížky

2000  93%Kazisvět
2017  84%Zuby poražených
2021  80%Arrakiel
2016  88%Střípky sváru
2017  80%Slzy Netrebů

Kniha Střípky sváru je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce29x