Městský mnich

Městský mnich https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357337/bmid_mestsky-mnich-IIq-357337.jpg 4 66 13

Městský mnich - Východní moudrost a moderní vychytávky k zastavení času a dosažení úspěchu, štěstí a vnitřního klidu: Východní moudrost a moderní vychytávky k zastavení času a dosažení úspěchu, štěstí a vnitřního klidu. Východní moudrost a moderní zkratky k zastavení času a nalezení úspěchu, štěstí a klidu V této mimořádné knížce nachází tolik čtenářů odpovědi na svoje problémy, že rozhodně nepřekvapuje její ohromný úspěch. Autor, Američan indického původu, vystudoval východní medicínu a zná problémy západního životního stylu plného stresu, tedy nedostatek času, peněz i životní energie, osamělost a problémy se spánkem a nadváhou. Velmi dobře umí propojit dávné tradice Východu s poznatky Západu a zapojit je do své praxe. Dílo se krátce po vydání stalo bestsellerem New York Times.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Urban Monk , 2016


více info...

Přidat komentář

alyce14
09.11.2021

Knížka napsaná nenásilnou formou pro laickou veřejnost přibližuje čtenářům jak východní duchovní tradice a moudrost, tak západní hektický uspěchaný svět a nabízí spojení těchto dvou světů ve fungující a spokojený život. Velmi hodnotnou součástí jsou i doplňkové materiály na webových stránkách knihy (videa, recepty, apod.). Knížka se mi moc líbila a můžu jenom doporučit. Čte se jedním dechem :-)

Elea
11.07.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, sice mi některé části připomínaly agitku na šťastný americký život, řada údajů mne zaujala a hlavně se mi líbily doporučené meditace a cvičení. Teď už to jen vyzkoušet a vydržet.


Jonna
08.06.2021 4 z 5

Ze začátku jsem chtěla knihu odložit, protože se mi zdálo, že mi nemůže dát nic nového, a že kniha je zaměřena spíše na lidi z velkých měst. Nakonec jsem ráda, že jsem to nevzdala, protože i já jsem si, hlavně na konci knihy, našla "to své". Takže doporučuji, a nepřestávejte hledat.

Rihatama
15.05.2021 4 z 5

"Zklamalo-li vás náboženství, objevte duchovno."

Prachsprostá taoistická agitka v americkém stylu se srdcervoucími životními příběhy se šťastným koncem? Možná. Ale. Přiznávám se, Pedrama Shojaiu jsem jednou na chvíli opustila, protože tohle je přesně to, co mě dost nadzvedává. Jenže já se k mnichovi vrátila a nelituji toho, i když závěrečné kapitoly ohledně financí i způsobu života opět čpí agitkou. Bohatý člověk by z jeho knihy vyšel jako deprivovaný nešťastník, který se pachtí za penězi. Občas se ale ku svému prospěchu musíme oprostit od svých vlastních předsudků. A ano, tento kdysi taoistický mnich a lékař, dnes učitel Shojai je nekompromisní levičák (imperialistů má plná ústa) a environmentalista, který se při předávání svých mouder nedokáže oprostit od své ideologie, ba naopak jej svazuje, což mi činí trochu problém. A to nemám nic proti zdravému a prostředí přátelskému způsobu života. Nicméně jedinec s vlastním úsudkem a zdravým rozumem si má z této agitky mixu východní a západní kultury co vzít, to na každý pád. Nutno také třeba ocenit, že Shojai nikomu nevnucuje žádnou formu náboženství, ba právě naopak, každého navádí k vlastní volbě, ať jde o křesťanství, buddhismus nebo šamanství.

S Městským mnichem se naučíte některé zajímavé způsoby meditace, vč. meditace na třetí oko, hodně se dozvíte o cvičení Čchi-kung, které vám vrací životní energii a kterého je Shojai velkým propagátorem, nesporně zajímavé jsou možnosti práce s vizualizací, kterou autor rovněž srozumitelně osvětluje. A aby nezůstalo jen u slov, na webové stránce jeho vlastní Akademie https://www.theurbanmonk.com/resources/ch3/ jsou odstupňované praktické návody cvičení, dozvíte se třeba o tonickém herbalismu nebo o detoxu. Já si z knihy vzala pár pěkných mouder, ale i chytrých triků, jak se nezhroutit u svého PC a pomoci tělu lépe a efektivněji fungovat, pracovat, jak neplýtvat svým časem, a tak ani svou energií, jak spát, co jíst a nejíst (tady s rezervou). Vlastně je to spíše na vícero čtení, protože všechno jeden napoprvé nepobere. Čímž Městského mnicha, přes některé zmíněné výhrady, doporučuji.

JakKol
17.12.2020

Velice inspirativní kniha pro lidi, kteří trpí velkým tlakem na výkon ze strany rodiny, zaměstnavatele, okolí a hlavně sebe sama. Nemůžu říct, že jsem souhlasil se vším, co autor píše. Ale většina věcí, které jsou v knize popsány, jsou aplikovatelné na náš běžný městský uspěchaný život. Auto je Američan, z čehož plyne, že popisuje život běžných Američanů, který je značně odlišný od toho našeho. Např. Češi obvykle nemají všechno na splátky, nemají běžně 3 kreditní karty, na které si kupují věci na dluh, neládují do sebe junk-food od rána do večera a když autor popisuje, že bi lidé měli znovu objevit kouzlo polévek, tak jsem se musel vysloveně pousmát. Nicméně příběhy lidí, o kterých autor mluví, znám i ze svého okolí a v některých jsem se viděl i já sám. Rady a typy, jak se vymanit z uspěchaného kolotoče povinností a obav, že "to všechno nestihnu" jsou ale velmi poučné, nejsou to jen nějaké obecné řeči typu: "Najdi sám sebe", nebo "Nahlédni do svého nitra a najdi tam pravdu." Jsou to naprosto konkrétní činnosti, kdy můžete vstát a začít je ihned provádět, ať jste kdekoliv. Nemusíte kvůli tomu cestovat na vzdálená místa, nemusíte si kupovat nějaké speciální preparáty. V určitém ohledu mi tato kniha změnila život.

Lejlajane
07.06.2020 3 z 5

náročná kniha, každý si tam najde své

IJanI
13.03.2020 5 z 5

Nejlepší kniha na světě - KNIHA KNÍH, kterú spísal Městský mních :-)!!!

hroneczek
22.04.2019 5 z 5

Každému kniha něco přinese - dozví se o sobě samém, jak funguje jeho tělo, proč děláme to, co děláme a z čeho vychází to, jak jsme nastavení... plus cvičení, meditace, rady a typy, jak napravit svou mysl a být mnichem v moderních městě...

Roux
14.10.2018 5 z 5

Kniha, kterou by si měli přečíst dle mého, naprosto všechni. Pár věcí se mi díky ní v hlavě srovnalo. U pár věcí se dostavil Aha efekt. Těším se na změny :)

Joges
26.05.2018 5 z 5

Nešetřím chválou. Až na to, že se autor občas sklouzne ke kritice zhýralé společnosti ( …ti pitomečkové žádný rozdíl nepoznají, …za stejné svinstvo zaplatíme více), což vyznívá spíš úsměvně, jsou zde výborné postřehy, náměty, praktiky a rady k dosažení úspěchu, štěstí, zastavení času, utišení chaosu nebo dobití vnitřní energie. Pedram Shojai propojil v knize dávné tradice Východu a poznatky Západu a zapojil je do své praxe, takže jen čtete, zajímáte se, tvoříte si názor, nebo si vybíráte, co se vám zrovna hodí.

Shindo
01.02.2018 2 z 5

Najprv som k tejto knihe pristupoval skepticky a s istým odstupom, jeden "Mních" ma totiž už sklamal, nenašiel som tam nič nové. Nedalo mi ale a po prelistovaní som si túto knihu nakoniec kúpil.

Treba podotknúť, že hoci si autor v súvislosti s touto knihou rozbehol biznis (v takýchto prípadoch nič nové), nie je to žiaden ezoblábol, pod akými sa dnes lámu stoly v kníhkupectvách - autor tu ide k veci. Páči sa mi, že v každej kapitole kombinuje východné praktiky, moderné praktiky a príbehy z vlastného života, Síce čerpá z taoizmu, no drží sa pri zemi a neodvoláva sa na žiadne absurdne znejúce mystické príbehy a bla bla, ktoré majú človeku zmeniť život.

Metroušek
26.10.2017 4 z 5

Chápu, že mnoho lidí má odpor k manuálům, které jim říkají, jak by mohli lépe žít a být šťastnější. Ale také vidím mnoho lidí, kteří by takový manuál vskutku potřebovali. Rychlý, přízemní konzumní životní styl, vykořenění, odcizení, odpojení od přírody, mediální a konzumní masáž, rozpad tradiční rodiny, život na dluh, civilizační nemoci, všeobecná nasranost a další negativní jevy mají živnou půdu v mnohých z nás. Shojai nám předkládá poctivý a proveditelný návod, jak se postupně vymanit ze všemožných sevření, která nás znehybňují a otupují. Pomáhá nám nastolit v životě tolik potřebnou rovnováhu, objevit smysl svého života, nalézt cestu k sobě samému, objevit zřídlo vnitřního štěstí. Vřele doporučuji! Snad k nám časem dorazí také Shojaiova kniha Rise and Shine, která je více než Městský mnich určena lidem na duchovní cestě se zájmem o taoistickou vnitřní alchymii. Zabývá se přeměnou těla na světelné tělo (sic). Městský mnich vyšel česky, ale přes mé urgence se na této databázi stále objevuje slovenská verze. Autor připravuje další knihu pod názvem Vnitřní alchymie, doufám, že to bude spíše pokračování Rise and Shine, než populárněji zaměřeného Městského mnicha. Je ale jednodušší a výnosnější zaměřit se na masy než na špičku duchovní pyramidy...

Venezia
04.06.2017 3 z 5

Zaujímavé sú časti s príbehmi ľudí, ktorí majú nejaký problém, lebo aspoň v jednom príbehu sa človek nájde. Horšie je to s tými kecmi okolo. Riešenia problémov sú vlastne jednoduché: menej pracujte, šetrite peniaze, oddychujte, jedzte zdravo, cvičte, nájdite si čas na svoje koníčky a rodinu či priateľov.