Město hříšníků

Město hříšníků https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219602/bmid_mesto-hrisniku-ggm-219602.jpg 3 12 4

Basilej na počátku roku 1433 v době konání církevního koncilu se změnila v město biskupů a kardinálů, ale i kejklířů, kuplířů, kněžek lásky a kacířů. Tak bylo nazýváno české husitské poselstvo, které do Basileje přijelo na učená hádání s katolickými preláty o správný výklad Písma svatého. Autor nahlíží toto významné období našich dějin očima hlavních protagonistů, z nichž každý vidí svět a jeho strázně po svém. Důvěrně přibližuje dnešnímu čtenáři osudy a myšlení lidí na počátku 15. století, dobu, kdy žili naši stateční předkové. Byla to doba, kdy otázka, máme-li se bránit nepříteli, ještě nepřipadala v úvahu.... celý text

Přidat komentář

Mirka2778
21.10.2019 3 z 5

Příběhy z doby husitské mě příliš neoslovují a ani tato knížka mě k nim nezláká. Autor použil příliš mnoho vypravěčů a tím pádem příběh postrádá hrdinu, který by nás dějem provedl. Ani střídání stylů a tempa celku neprospívá. V knize je zmíněno mnoho výrazných a významných historických osobností, ale autor se k velké škodě mnohem více zabývá postavami smyšlenými, anonymními.
Jediným objevem a překvapenim je pro mě Jakub Vlk.

tygřík2
29.09.2019 3 z 5

Konec husitského snu očima pěti (?) zúčastněných. Pravda vítězí, ale jen pravda těch, kteří mají přesilu a víc ,,zdrojů".
Občas autor překvapí úchvatně lyrickou větou, jako je například tahle: ,, ...byla krásná měsíční noc, ještě zdaleka ne půlnoc a okousané stíny malovaly po udusané zemi draky úzkosti."


FlLys
31.03.2019 2 z 5

Příběh pěkný, ale hrozně mě mátlo přeskakování osob, jež mluvili v já, než jsem se zorientovala a vžila do postavy, už tam byl zas někdo jiný

Schamila
18.10.2018 3 z 5

Ještě, že čtu za sebe a moc nedám na recenze. I tako knížka popisuje část naší drsné historie. Tuto 15tiletou husitskou válku bych zažít nechtěla, muselo to být děsné a navíc to neskončilo dobře. I papežská moc byla téměř neomezená, ještě že je to dnes jiné. Pro mě to byl zajímavý příběh.