Město červeného prachu

Město červeného prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60005/bmid_mesto-cerveneho-prachu-YGC-60005.jpg 3 12 3

Barvité příběhy ukazují realitu pro Evropana těžko pochopitelné současné Afriky. Nigerijský spisovatel Ben Okri žije trvale v Londýně. Česká čtenářská obec se mohla seznámit s jeho románem Hladová cesta (Volvox Globator 2000), za který dostal Booker Prize. Předkládaná knížka povídek nese název podle nejdelší a snad i formálně nejzávažnější povídky o chudém mladíkovi, absolventu střední školy, který se v Lagosu živí jako pouliční prodavač pochybných léků. Ben Okriho příběhy jsou inspirovány současnými politickými a ekonomickými poměry v Africe a nevyhýbají se ani takovým skutečnostem, jako jsou občanské a kmenové války, převraty, korupce, masová nezaměstnanost, násilí a neúcta k lidskému životu. V druhé vrstvě povídek Okri popisuje zážitky v jiných světech našeho vesmíru na základě jorubské mytologie. Autor sám o své tvorbě říká, že je realistická, ale jeho realismus má „mnoho dalších rozměrů“.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Stars of the New Curfew , 1988


více info...

Přidat komentář

Marketplace
31.05.2022 1 z 5

Většina povídek je vyložená ztráta času. Tedy pokud vás nebaví číst si o nesmyslných snech. Najdou se i světlejší momenty, proto 1*. Přečteno pro čtenářskou výzvu.

vlkodlaq
28.07.2014 1 z 5

Snažím se ke knihám nebýt subjektivně kritický, ale do dočtení této jsem se musel vyloženě nutit a vlastně o ničem nebyla. Pokud dočtete dobrou knihu, ještě Vám chvíli doznívá. Tato "nezní" ani při čtení. Přečtení a času do knihy vloženého spíše lituji.


Drevak
16.10.2012 4 z 5

Zajímám se o Afriku a tak jsem se jednou dostal úplnou náhodou i k této knize. Nemohu jinak než doporučit.