Mefistův rukopis

Mefistův rukopis https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267952/bmid_mefistuv-rukopis-267952.jpg 4 23 7

Renomovaný autor historických románů ve své nové knize, zasazené do skutečných historických reálií, rozehrává strhující příběh o pátrání po tajemné knize, inspirovaný osudem proslulého rukopisu, který dodnes nebyl rozluštěn. Bravurně zpracovaný příběh s důmyslně vystavěnou dějovou zápletkou, plný napětí, záhad a překvapivých zvratů, je situován do Prahy na počátku 17. století. Píše se rok 1608, Praha je hlavním městem Svaté říše římské a sídlem císaře Rudolfa II., známého svou náklonností k magii, alchymii, astrologii a filosofii. Zdržuje se zde výkvět tehdejších vzdělanců a vědců, nad nimiž císař drží ochrannou ruku. Johannes Kepler právě vypočítal oběžné dráhy planet, nejznámější alchymista té doby Oswald Croll připravuje k vydání budoucí bibli lékárníků Basilica chymica a rabi Löw vytváří za hradbami židovského ghetta svého Golema. Praha ovšem prožívá těžké časy, císařův spor s jeho bratrem arcivévodou Matyášem hrozí vyústit v katastrofu, Rudolfův přepychový císařský dvůr je prosáklý korupcí a intrikářstvím a nad městem se vznáší stín války a blížící se pohromy. A právě v tuto chvíli do města přijíždí věhlasný polský alchymista a mág Michal Sendivoj. Není zcela pánem svých činů, je hnán nočními setkáními s Mefistem, který je jeho průvodcem v usilovném pátrání po klíči k lidské nesmrtelnosti, který má být zakódován v tajuplné knize. Pomoc nachází u slavné latinské básnířky Westonie, která sehraje v jeho příběhu osudovou roli. Všichni nezávisle na sobě pátrají po tajemství, které má změnit chod světa a rozhodnout věčný boj mezi Bohem a ďáblem. Po tajemství, které se nachází v Praze, nebo si to aspoň všichni zúčastnění myslí. Kromě vědců a tajemné sekty rosekruciánů se na této honbě podílí i mnoho dalších mužů, od bezvýznamného císařského úředníka Jakuba Horčického z Tepence, přes všemocného sekretáře Barvitia až po samotného císaře. V honbě za ním jsou ochotni používat jakékoliv prostředky, od podplácení, vyhrožování až po únosy a vraždy. Pozadu nezůstává ani polská, ale i anglická tajná služba, jež jsou také připraveny uchýlit se k čemukoli, aby uspokojily své chlebodárce. Román, inspirovaný záhadným rukopisem, který nepřestává fascinovat vědce a kryptology z celého světa, na pozadí věrně vykreslených dobových reálií rozvíjí barvitý napínavý příběh o věčném boji mezi dobrem a zlem.... celý text

Přidat komentář

666Jitka
08.09.2022 4 z 5

První kniha od Antonína Polácha, kterou jsem četla, mě zaujala svou obálkou. Předpoklad, že se bude jednat o historický román s nádechem tajemna, se naplnil a to mě velice potěšilo, protože takovou kombinaci mám moc ráda. Knihou nás provází významné historické osobnosti žijící na přelomu 16. a 17. století, které se převážně zabývali vědou, lékařstvím, astrologií, astronomií a v neposlední řadě alchymií. V průběhu děje zjišťujeme, že se lidé v průběhu věků až tolik nezměnili, protože nebezpečně ambiciózní lidé byli schopni zajít k opravdu strašlivým skutkům jenom proto, aby dostali nebo se dozvěděli to, co si umanuli stejně tak v minulosti jako dnes.

Liilith
05.02.2020 4 z 5

Zajímavý, čtivý, historický román. Ze sedmnáctého století, z Prahy Rudolfa II. Kdyby se dalo cestovat v čase, ráda bych sem zavítala. Hned po první zastávce v Přemyslovských Čechách. Cestovat v čase zatím nejde, tak cestuji formou knížek. A s Mefistovým rukopisem to jde krásně. Je tu tajemství, dějiny, drama, vše, co má taková kniha mít.


lapagerie
10.12.2019 2 z 5

Všechny dosud čtené knihy pana Polácha si mi líbily, nejradši mám Richenzu a po ní A stanu se králem. Mefistův rukopis mě poněkud zklamal. Na mě byl děj příliš rozvleklý, občas jsem se ztrácela v časové lince. Postava Mefista mě vysloveně rušila. Navíc rudolfínská Praha pro mě není zas až tak přitažlivá. Trvalo mi dlouho, než jsem se prokousala na konec a přiznám, že jsem občas i pár stran přeskočila.

mol378
10.09.2019 5 z 5

Výborný historický román, strhující zejména schopností provést čtenáře Prahou rudolfinské doby, seznámit ho s živými historickými postavami, s intrikami motivovanými ziskem majetku i moci, láskami, obavami, vše na pozadí naprosto prověřených historických dat, mezi které je zasazen napínavý a velmi čtivý děj. Doporučuji ke čtení stejně jako většinu Poláchových knih. Nejen příznivcům historie.

Eicherik
17.04.2017 4 z 5

Základní osou tohoto příběhu je pátrání po Voynichově rukopisu. Tehdy se mu tak ovšem ještě neříkalo. Děj se odehrává většinou v rudolfinské Praze a setkáme se tady s alchymisty, hvězdářem Keplerem, rabi Lövem, Mefistem, Golemem, samotným císařem Rudolfem druhým a dalšími postavami té doby.
Jeden pentagram ubírám za dle mého nedostatečně využitý potenciál mystiky a atmosféry, který použitá látka nabízela.

JPBelmondo
07.04.2017 4 z 5

Celkem pěkná kniha pro příznivce historie a zejména alchymie. De facto příběh skutečné postavy alchymie (Michal Sendivoj). Jsem zase o něco chytřejší :-)

Galadwen
11.02.2017 3 z 5

Po řemeslné stránce dobře napsaná knížka bez velkých faktografických chyb, co se týče historie (alchymii a mystice nerozumím), ale do děje mě nevtáhla - neměla jsem problém ji na čtrnáct dní úplně odložit kvůli práci. Potřebovala by zkrátit, je hodně ukecaná, děje je v ní relativně málo a nesympatická hlavní postava. Lepší průměr, pochybuji, že bych se k ní někdy vracela.