Mechanika lásky

Mechanika lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516120/bmid_mechanika-lasky-pqR-516120.jpg 4 55 12

To poslední, nad čím by Bel chtěla přemýšlet, je budoucnost. Přihlášky na vysokou? Nechte se vysmát. Mimoškolní aktivity? To určitě. Pak se ale ve škole projeví její nadání pro robotiku, a Bel tak musí začít docházet na robotický seminář. Je to povinné, a co hůř, spolužáci z robotiky ji úplně ignorují. Kapitán týmu Teo se domnívá, že Bel by mohla být zajímavým přínosem, zvlášť teď, když se všichni připravují na celostátní soutěž – dokud nedojde na první výměnu názorů. Bel je totiž nějaká soutěž úplně ukradená, zatímco Teo nežije pro nic jiného. Jsou jako z jiných světů. Pak se ale mimoškolní aktivity začnou protahovat dlouho do noci, a oni si začnou uvědomovat, jak dobře se vzájemně doplňují... Vtipná a chytrá romance od autorky světoznámé Atlasovy šestky.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

My Mechanical Romance , 2022


více info...

Přidat komentář

petulkapeta
06.04.2024 4 z 5

,,Vydám ze sebe jen to nejlepší jen když jsi se mnou."
Příběh, který neni jen o paru,ktery se do sebe zamiluje. Je o tom,že i divka může byt velmi dobra v odvětví robotiky atd. Ja jsem byla spokojena.

klarunas
05.03.2024 4 z 5

Tak tohle byl opravdu milý příběh. Příběh dospívající dívky, která řeší rodinné problémy, ale i to, že netuší kam se v životě vrtnout. Nastupuje na novou školu a díky profesorce, která rozpozná talent, se Bel dostane do robotického kroužku.

Myslím, že hodně dětí v jejím věku neví, čím by měli být či jakým směrem by měli jít. A tady to bylo hezky popsáno, i když očividná zručnost a velké nadání ji hráli do karet. Moc se mi líbil její příběh, jak se našla v tom co ji opravdu baví a vlastně i příběh Tea, který pocházel z jinak situované rodiny, ale neměl to o moc lehčí. Naopak byly na něj kladeny velké nároky.
Velmi se mi zamlouvalo, že autorka rozebrala i v příběhu postavení dívek /žen ve vědě, konkrétně zde v robotice. A i přes století, ve kterém žijeme, může dívka či žena v této oblasti narazit na mužské-ženské principy.

Asi bych byla nadšenější z milostného příběhu víc, kdyby mi bylo méně. Ale užila jsem si knihu i tak.


adela2230
28.02.2024 4 z 5

Taková milá oddechovka. Ja měla občas problém udržet pozornost, ale jinak dobrý.

sarahmoon
06.02.2024 4 z 5

Audiokniha - příjemně načteno. Oceňuji, když ženský a mužský pohled je čten jiným vypravěčem.

Opravdu roztomilá YA. Jednoduchá, milá... v zajímavém prostředí. Hodnotila bych líp, kdybych ji četla o několik let dříve :o)

Njangu
05.02.2024 5 z 5

Bavilo mě to. A hodně. Moc pěkné, vtipné a zajímavé.
Dokonce i sestavování botů a jejich soutěže byla pecka. Užila jsem si to.

leny.wood
31.01.2024 5 z 5

Jako dospělá jsem si tuhle YA lahůdku užila. Neuvěřitelně milý příběh, perspektiva obou hlavních postav k sobě příjemně seděla. Doporučuji jako audioknihu, s hlasy Kláry Oltové a Matouše Rumla získává vyprávění na realističnosti.

Nuttelka
04.01.2024 4 z 5

Jak už je tu vícekrát zmíněno, je to vesměs roztomilá kniha :-) Na odreagování a relax, víc od toho nelze očekávat.. Mám ráda příběhy ze studií, ale už spíše z vysokoškolského prostředí, tato kniha je opravdu pro YA čtenáře :-)

Ketfl
03.01.2024 4 z 5

Tohle bylo prostě roztomile krásný.

Ano, ze začátku jsem měla trochu problém s hlavní hrdinkou. Chápu, pro mnohé je těžké si v dospívání zvolit, jakým směrem se bude život dál ubírat. Někdo prostě neví, jak se svým životem naložit a laxní přístup hlavní hrdinky mě trochu iritoval, protože kašlala na všechno. Naštěstí je kniha právě o tom. Najít svoje silné stránky, svoje místo v životě a jít si za svým snem a cílem. Takže jsem si opravdu moc užívala, jakým vývojem prošli jak Bel, tak i Teo. Oba to byli takový slaďouši, že jsem se u čtení kolikrát musela usmívat. Líbilo se mi i zaměření knihy na robotiku, to bylo moc fajn.

Tento příběh stojí určitě za přečtení.

kalinkacz
10.11.2023 4 z 5

Mechanika lásky byla tak milá oddechovka!
Do knihy jsem se pustila ze dvou důvodů! První - Jedná se o young adult contemporary od autorky Atlasovy šestky a já byla zvědavá, jak napíše knihu z jiného než fantasy žánru. A druhý důvod - Děj se odehrává v robotickém kroužku na střední škole a já do robotiky chodila na gymnáziu taky, takže už kvůli té nostalgii jsem musela.
Příběh je opravdu čistá young adult, takže jsem byla úplně mimo cílovou skupinu čtenářů a i přesto jsem si čtení užila. Není to žádná vysoká literatura, ale já si u čtení tak odpočinula a zavzpomínala.
Bylo to prostě moc fajn a Mechaniku lásky mohu doporučit.

tyrkysoveknihy
25.10.2023 4 z 5

4 - 4,5 hvězdičky

Chcete-li nějakou ňuňu YA romantiku, tak zkuste zprávě knížku Mechanika lásky. S roboty, matikou a fyzikou čísly a technikou jsem na tom jako Mája z @bookymay, ale stejně jako ona jsem si tenhle kousek užila. Jednoduše řečeno, pokud hledáte nějakou mladší sestřičku knih od Ali Hazelwood, tak se mrkněte právě na tuhle.

Prostředí robotického kroužku mi vážně sedlo do noty. Asi i proto, že jsem měla celou dobu před očima postavu Mariany Adams Foster (hrána Cierrou Ramirez) ze seriálů The Fosters a Good Trouble, která se právě také věnovala a věnuje robotům a programování. Nu, vždycky se mi to na ní líbilo a bavilo mě to. Myslím, že s hlavní hrdinkou Bel by si rozuměly. Minimálně by je spojil boj proti misogynii vůči ženám ve STEM #girlpower.

Bel jsem si oblíbila a Teo Luna byl také velmi zajímavý. A společně Bel a Teo dohromady vytváří skvělou směs škádlení, šarmu a trochy rýpavosti. Prostě roztomilouši. A bylo fajn mít pohled obou.

A musím říct, že Alexene Farol Follmuth, kterou možná znáte spíš pod pseudonymem Olivie Blake (Atlasova šestka), mě zas přesvědčila o tom, že pokud jí něco jde, tak to je to psaní postav na kterých vám bude záležet. No a ty, které nebudete mít rádi a budete je chtít nakopat tam kam slunce nesvítí, tak i ty jsou podle mě dostatečně trojrozměrné. Dokonce hlavní dvojce i odpustím ten “ujetý" konflikt. Navíc je tzv. 3rd act breakup - tedy rozchod ve třetím závěrečném aktu - pro tenhle žánr (romance, YA i NA) prostě typický. Jednoduše tam musí být nějaká závěrečná katarze.

Celkově to bylo super zábavné čtení a pokud hledáte fajn YA romanci odehrávající se na akademické půdě, tak tohle vám doporučuju. Nerdi jsou hot! A ženy ve STEM ještě víc!

Přečteno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia

jitka_dankova
24.10.2023 5 z 5

Chtěla jsem poznat autorku Atlasové šestky a její styl psaní, a zvolila jsem si tuhle romantickou jednohubku pro náctileté. Věděli jste, že je autorka ukecaná? Jakože hodně ukecaná. Číst tuhle knížku je jako sedět u kávy s velmi ukecanou kamarádkou, se kterou vám je ale fajn. Člověk se toho vlastně moc nedozví, děj se moc neposouvá, ale pořád je co si povídat a komentovat. Romantická linka dvou amerických středoškoláků byla milá, taková typicky "školní", ale to hlavní, o co v celé knížce šlo, byly úvahy o budoucnosti a rozhodování, co po maturitě a kam a jak směřovat svůj život. Uf, jsem ráda, že tohle už mám dávno za sebou, je to sakra náročné téma (zvlášť pro studenty v USA, kde od sebe dva lidi najednou mohou být přes celý kontinent daleko). Myslím, že především a právě pro tohle své zaměření bude kniha oslovovat jen náctileté slečny a nebude mít už tolik co nabídnout nám z jiných cílových skupin. Dávám pět hvězdiček, ale s ohledem na tu cílovku mladých náctiletých holek, kterým by se kniha líbit opravdu mohla.

Kaduri
07.10.2023 5 z 5

Milé, vtipné čítanie. Určené pre násť-ročných, ale ani ja som sa vôbec nenudila.
Hlavná hrdinka Bel, študentka posledného ročníka strednej školy, nemá konkrétnu predstavu o svojej budúcnosti. Viacmenej omylom sa stane členkou krúžku robotiky. Spočiatku netuší, ako to ovplyvní jej život...
Jasné, knižka sa nevyhla známym klišé v rámci žánru. Ale ako celok pôsobí veľmi kompaktne a mňa to celé proste hrozne bavilo.
A je to knižka feministická v tom najlepšom slova zmysle. Minimálne povzbudí dievčatá študovať exaktné vedy.
Počas čítania som si myslela, že dám 4 hviezdičky, ale nakoniec je to za 5. Tak.

P.S.: Úplne ma nadchli súboje robotov. Som divná? Nevadí:).